Alexandru Muraru

luni

14

august 2017

0

COMENTARII

Vila Sparta astăzi, la Florența, între istorie și indiferență

Scris de , Postat în Actualitate

P8115211

P8115211Am fost ieri să privesc, din nou, a treia oară în ultimii șapte ani, Vila Sparta din San Domenico di Fiesole (Via Fontanela 21, amplasată în spatele bisericii San Domenico), lângă Florența, domiciliul Reginei-mamă Elena între 1933 și 1980!. De fiecare dată când revăd acest loc am un sentiment de tristețe față de amintirea acestei extraordinare regine a românilor.

La adresă se ajunge destul de ușor, localnicii din San Domenico de Fiesole (un satelit al Florenței) știu de „Vila Sparta”. Nu există nici acum o placa comemorativă care sa amintească de anii în care a locuit MS Regina. În 2013-2014, când eram la conducerea Institutului Național al Patrimoniului, împreună cu Andrei, aflat atunci la conducerea IICCMER, am luat inițiativa de face acest lucru. Casa Regală și Muncipalitatea de aici, prin consulat, au fost de acord și s-a avansat mult. Inclusiv textul plăcii comemorative fusese agreat cu Casa Regală. După ce s-a schimbat conducerea IICCMER, totul a fost abandonat, nimic nu s-a mai făcut.

Cei din comunitatea românească de aici din Florența (de altfel, destul de numeroasă, constituită în ultimii 15 ani) cu care am discutat nu știu despre acest detaliu și au fost foarte mirați să afle că pe aceste meleaguri unde s-au stabilit, și-a petrecut o bună parte a vieții, Regina României.

Este, de asemenea, regretabil că autoritățile române nu s-au gândit macar să recupereze memoria uneia din cele mai mari personalitati feminine romanești. Asta arată media diplomației românești, în general, cu o viziune funcționărească, fără imaginație și inițiative de niciun fel. Cum spuneam, românii din Florența nu știu mai nimic despre istoria vilei sau despre legatura dintre aceste locuri si Regina Mama, dar cu siguranță ar fi mândri dacă memoria mamei MS Regelui ar fi recuperată. Ar fi o parte din identitatea lor, atât de perforată și de schimonosită astăzi în intreaga Europă. De asemenea, ar fi mândri dacă in anii următori – prin bunăvoința autorităților florentine – o strada sau o piață ar purta numele Reginei-mamă Elena a României.

Vila Sparta poate fi considerată de departe al doilea leagăn al monarhiei românești din exil, după Versoix. Acest loc a fost, în ultimii 400 de ani, un loc cu o predilectă istorie aristocratică, dar strălucirea locului este de departe dată după 1933, când Principesa Elena a Greciei și Danemarcei, apoi Regina-mamă Elena (1896-1982) personalizează vila și imensa grădină. Numele vilei amintește de originile elene ale Reginei-mamă. Complexul este refăcut în interior și exterior (Arhitecții și peisagiștii Cecil Pinsent și Petro Porcinai) începând cu 1935 și devine un punct important al vieții culturale italiene și pentru casele regale europene.
Din cauza dificultăților financiare severe cu care s-a confruntat familia regală a României după 1948, Regina-mamă Elena a fost nevoită să ipotecheze imobilul în anii 70. Boala și lipsa resurselor au determinat vinderea vilei Sparta în 1980, această decizie afectând-o profund pe Regină, lucru care i-a grăbit suferința și sfârșitul. Inclusiv Regina Ana mărturisea că a fost nevoită, împreună cu Regele Mihai, să vândă bijuteriile familiei pentru a putea păstra vila, dar fără succes, însă.

Vila Sparta este astăzi același loc măiestuos, vibrant și plin de istoria regalității. Corpul principal de clădire și clădirea de serviciu au fost transformate ulterior în șapte apartamente, unele cu suprafețe mari (peste 500mp) și terenul grădinii aferent. Unele din aceste apartamente sunt astăzi pe piața imobiliară pentru vânzare sau închiriere. Cel mai scump apartament se vinde cu aproximativ 5 milioane de euro.IMG_5253 IMG_5254 IMG_5255 HM The Queen and Prince Philip, Duke of Edinburgh Arhiva Familiei Regale 1 copy IMG_5258 P8115213 P8115215 P8115217 P8115219 P8115227 P8115228 P8115180 P8115187

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *