Daniel Șandru

miercuri

24

iunie 2015

0

COMENTARII

FILIT a fost frânt. Mediocritatea redivivus

Scris de , Postat în Actualitate

FILIT

„Capitala culturală a României” se întoarce în existența-i „naftalinizată”. Nu va mai fi FILIT.

Sunt siderat de anunțul organizatorilor acestui Festival, pentru că cel mai important eveniment cultural al Iașului, singurul efort de echipă internaționalizat și apreciat în manieră superlativă atât la nivel național, cât și european, a fost pur și simplu frânt.

Se pare că acesta este, însă, datul politic al anumitor reprezentanți ai ieșenilor: să omoare din fașă tot ceea ce este cu adevărat valoros. Atât pot să facă cei cărora, poate precum în cazul lui Goebbels, atunci când aud cuvântul „cultură”, le vine să scoată pistolul.

În schimb, le place mult eticheta de „Iași, capitală culturală a României”, numai bună de șters de praf pentru voturi, întrucât asta au reținut din ciclul gimnazial, atunci când, probabil, au învățat pe de rost toate prostiile naționalismului de paradă.

E o pierdere imensă pentru Iașul cultural și intelectual, e un imens câștig pentru mediocritatea din care FILIT reușise, de doi ani încoace, să ne extragă și care, de azi înainte, se vede repusă în drepturi. Felicitări culturnicilor de partid și, evident, acelor politicieni locali cu „naturelul simțitor”, adică cei care au trântit la pământ entuziasmul colocvial al echipei scriitorului Dan Lungu.

Să rămână și să facă ei, de acum înainte, ce știu mai bine: paranghelii cu mici și bere, hore, slujbe cu torțe, artificii și poeți în cartiere, să se premieze și să se tămâieze reciproc, într-o deplină fraternitate a disprețului pentru excelență.

În mod sigur, vom ajunge astfel și la obținerea titlului de capitală culturală europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *