Daniel Șandru

joi

25

septembrie 2014

0

COMENTARII

FILIT: diplomație publică și identitate competitivă

Scris de , Postat în Editorial

06(2)

Aflat în pragul celei de-a doua ediţii, după cea desfășurată anul trecut, Festivalul Internaţional de Literatură și Traducere de la Iași reprezintă deja un excelent exemplu pentru cum ar trebui să arate o campanie de diplomaţie publică. După numai o primă ediţie, FILIT nu mai este doar al Iașului, nici doar al României, ci s-a impus ca fiind reprezentativ în spaţiul central est-european. Meritul fundamental este, desigur, al echipei coagulate în jurul scrii­­­torului Dan Lungu și al celor care au înţeles că dimensiunea culturală este un beneficiu pe care Iașul îl moștenește tradiţional, fără a fi fost folosit, însă, la capacitatea sa maximă în vremea din urmă. Memoria este, desigur, importantă. O comunitate nu poate respira, însă, cultural doar prin apel la memorie. Tradiţia, fie aceasta și culturală, trebuie să fie, din când în când, reinventată. În ultimul sfert de veac, în Iași, acest lucru s-a întâmplat, îndrăznesc să spun, pentru prima dată prin FILIT. Cultural, Festivalul este cel mai important proiect organizat aici, dincolo de succesele individuale pe care diferite personalităţi ale Iașului le-au repurtat în decursul acestui timp. Iar acest lucru se întâmplă, cred, tocmai pentru că FILIT este un cadru ce reușește să reunească toate aceste succese individuale, asigurându-le, prin limbajul universal al culturii, posibilitatea de a se expune în forma comuniunii. Succesiunea de evenimente pregătite de organizatorii Festivalului și personalităţile invitate dau notă de această filosofie a deschiderii spre lume, asumată ca un proiect al cărui obiectiv esenţial a fost atins încă de la prima ediţie: reinventarea europeană a Iașului.

Căci, să nu ne iluzionăm, dintre dimensiunile comunitare pe care Iașul poate miza pentru a conta în concertul european, cel puţin în perioada următoare, cultura este cea mai la îndemână. Politico-administrativ, dată fiind majoritatea covârșitoare a celor care ne reprezintă, nu am avut și nu avem un oraș european (un pas ce ne poate da speranţa că acest lucru s-ar putea întâmpla a fost făcut recent, prin modernizarea Aeroportului). Economic suntem, la fel, încă departe, din moment ce Iașul este totuși un oraș consumator de servicii și care subzistă graţie mediului universitar. Cele mai importante mărci ale Iașului sunt în continuare cele cultural-academice, așa încât reconfigurarea acestora rămâne, pentru Iași, o permanentă provocare. Din această perspectivă, FILIT este dincolo de orice formă de provincialism, a depășit discursul lacrimogen al „capitalei culturale” și ne-a dus în plină postmodernitate europeană. O „capitală culturală” nefolosită, în anii postcomunismului, altfel decât ca etichetă politică, atât la stânga, cât și la dreapta nu putea să fie așezată pe harta Europei. Ca dovadă, nici nu a fost – exceptând, repet, succesele individuale, faţă de care trebuie mereu să facem reverenţa necesară! – până la FILIT.

Impunându-se ca eveniment de anvergură europeană, Festivalul Internaţional de Literatură și Traducere reprezintă o marcă a ceea ce diplomaţia publică are drept nucleu central: identitatea competitivă. Aceasta din urmă obligă la două lucruri: continuitate și inventivitate, pe care sunt convins că organizatorii FILIT și toţi cei care susţin Festivalul vor putea să le asigure. Începutul a fost deci făcut, iar el are drept scop nașterea competiţiei axiologice. Câtă vreme valoarea va fi cea care să primeze, vom avea garanţia că acestui Festival exemplar i se vor adăuga, în timp, alte evenimente de același calibru, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul Iașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *