Daniel Șandru

sâmbătă

25

octombrie 2014

0

COMENTARII

O reverență pentru Iași

Scris de , Postat în Editorial

07(2)

La finele acestui an, în luna decembrie, vom scrie împreună primul capitol dintr-o poveste. Noi, cei de la revista Timpul, și dumneavoastră, cititorii noștri, vom depăna întreaga amintire a unui an, o amintire legată de Iașul anului 2014. În prim-plan vor sta personajele care, prin tot ceea ce au făcut pentru comunitate, merită deplina noastră preţuire: scriitori, artiști, educatori și cercetători, actori civici ai cetăţii, istorici, ziditori ai imaginii orașului, jurnaliști, tinere valori, medici și întreprinzători economici. Vom face împreună, faţă de ei și faţă de Iași, o cuvenită reverenţă. Vor fi zece premii pentru zece dintre personalităţile orașului, decernate în urma unei campanii care, sub titulatura „Oamenii Timpului”, se va desfășura în perioada 24 octombrie – 1 decembrie. Vreme de mai bine de o lună, pe site-ul special dedicat evenimentului, www.oameniitimpului.ro, veţi putea să vă prezentaţi opiniile și veţi putea vota câte unul dintre cei cinci nominalizaţi pentru fiecare dintre cele zece categorii: Literatură, Arte, Educaţie și Cercetare, Societate civilă, Diplomaţie culturală, Memorie și Istorie, Jurnalism Cultural, Tinere Valori, Sănătate și Antreprenoriat. Tot acolo veţi regăsi prezentările nominalizaţilor, împlinirile lor de pe parcursul anului 2014, precum și regulamentul acestei competiţii a valorilor. Demersul nostru va fi susţinut de un Juriu Naţional, format din personalităţi de marcă în fiecare dintre domeniile pentru care se acordă premiile. Pe 13 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, cei zece ieșeni ai timpului nostru vor putea primi aplauzele la scenă deschisă.

Sunt conștient, ca și colegii mei, că este foarte dificil să navighezi, fie numai ideatic, într-o lume dominată de orgolii. Dar cred că există situaţii în care valoarea poate să se situeze dincolo de meschinăria maniheistă predominantă, așa cum știm, în spaţiul românesc. Tocmai de aceea, premiile ce vor fi oferite în cadrul Galei „Oamenii Timpului” nu vizează „grupurile de prestigiu” și nici obișnuita cimentare formală a unor ierarhii deja configurate. Este principalul motiv pentru care implicăm publicul ieșean, căruia îi vom adăuga rigoarea profesională a unui Juriu Naţional. Vizăm, așa cum consider că este firesc, individualitatea fiecăruia dintre cei care, prin activitatea aflată deseori departe de luminile rampei, reușesc să contribuie la fărâma de normalitate necesară oricărei comunităţi. Dorim, prin urmare, să aducem această normalitate în prim-planul vieţii publice a Iașului, la fel cum, în anii ce urmează, intenţionăm să facem același lucru pentru Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov, București, Constanţa ori Suceava.

Poate că ne-am obișnuit prea mult, în vremea din urmă, să ne raportăm la extravaganţă atunci când judecăm normalitatea noastră societală. Teoreticienii sociali vorbesc, din această perspectivă, despre intensitatea scăzută a capitalului social. Avem de-a face, cumva, cu o aproape generalizată lipsă de încredere, fie că ne raportăm la instituţii, fie că ne raportăm la cei din jurul nostru. Lucrurile pot sta însă și altfel. Și asta pentru că, departe de vacarmul politic, în afara jocurilor de interese existente în orice domeniu, neatinși de gustul puterii ori al preamăririi, există oameni buni, care fac lucrurile să meargă într-un firesc pe care am putea să-l redescoperim împreună. Ei sunt, din punctul nostru de vedere, cei care, măcar o dată pe an, trebuie celebraţi. Ei sunt „Oamenii Timpului”. Vă invităm să-i sărbătorim pe 13 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *