George Bondor

vineri

28

august 2015

1

COMENTARII

Trecutul și imaginile sale

Scris de , Postat în Actualitate

Past and Future - Two-Way Street Sign

„Nu trecutul, în sens literal, ne determină (poate cel mult în sens biologic), ci imaginile trecutului. (…) În sensibilitatea noastră sunt imprimate imagini și construcții simbolice ale trecutului, aproape ca informațiile genetice” (George Steiner, În castelul lui Barbă-Neagră. Câteva însemnări pentru o redefinire a culturii).

Deși corectă în principiu, observația lui Steiner nu ține cont de estomparea simțului istoric în epoca noastră. Asumarea trecutului este dependentă de cât simț istoric avem. Privind istoria drept ceva neutru, exterior, care nu ne afectează profund, ca un simplu obiect al juisării sau al ironiei, omul de azi devine vulnerabil în fața maladiilor istorice extreme, precum totalitarismul, din cauză că nu învață nimic din lecțiile trecutului.

Revenind la ideea lui Steiner, ar trebui să ne întrebăm: există oare anumite imagini ale trecutului imprimate în noi care scad exponențial simțul nostru istoric? Spațializăm prea mult trecutul? Îi conferim o falsă contemporaneitate?

În contextul României postcomuniste, diminuarea simțului istoric este evidentă la 25 de ani de postcomunism. Unii se comportă de parcă am trăi dintotdeauna într-un capitalism dezvoltat, ale cărui efecte nocive ar trebui deconspirate. Pe de altă parte, întârzierea în logica lui „contra”, a lui „înainte și după”, este la fel de nocivă, producând o schemă simplistă de gândire, pur maniheistă. Or, gândirea dihotomică se află la originea oricărei excluziuni. Suntem oare în poziția de a spune senini, cu formula provocatoare a lui Feyerabend, că „merge orice”? Nu cred.

1 Comment

  1. ilinca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *