Leonard Relea

luni

26

februarie 2018

0

COMENTARII

12 Angry Men (1957), un film despre ignoranță și prejudecată

Scris de , Postat în Film

12 angry men
Luni, 26 februarie 2018

12 Angry Men (1957), în regia lui Sidney Lumet, cu Henry Fonda în rolul principal. Un film care la mai bine de 60 de ani de la turnare reușește să-l țină încordat în fața ecranului pe spectatorul secolului 21, chiar dacă nu are efecte speciale și nu apar scene de violență sau de sex.

Un film despre ce înseamnă adevărul și dreptatea. Cât de relative pot fi cele două noțiuni. Dacă la începutul filmului 11 bărbați credeau în adevărul lor, după câteva ore de discuții și-au schimbat părerea cu 180 de grade.

La mijloc e vorba de viața unui puștan de 18 ani, acuzat că și-ar fi ucis tatăl. Exista arma crimei, existau martori și o situație favorabilă crimei. La prima vedere verdictul îl trimitea pe tânărul de 18 ani pe scaunul electric.
Dintre cei 12 jurați unul singur a avut curajul să voteze împotrivă verdictului “vinovat”. Henry Fonda joacă rolul unui bărbat calm, calculat, care nu încearcă de prima dată să-i convingă pe ceilalți 11 că există argumenteîn favoarea inculpatului. Știe că nu va avea succes în fața unor indivizi care nu doresc altceva decât să scape mai repede de acest proces. Așadar, sigurul jurat care nu crede în vinovăția băiatului le spune că nu dorește decât să discute și să analizeze probele…

Pentru că nu au de ales, ceilalți acceptă. Henry Fonda știe că singura șansă este să câștige timp pentru a-i convinge pe rând. Și încet, încet, toată cercetarea judecătorească este demontată, capitol cu capitol, cu argumente logice, astfel încât, pe rând, cei 12 admit că băiatul este nevinovat.

1 – Filmul este un exemplu despre cum, de multe ori, suntem victime ale propriei ignoranțe, a orgoliului, a prejudecăților…

2 – Filmul este un exemplu despre felul în care de multe ori îi lăsăm pe alții să judece în locul nostru și ne însușim cu ușurință concluziile lor doar pentru că nu avem curajul să spunem NU.

3 – Filmul este un exemplu care demonstrează că nu există “un adevăr”, ci “adevăruri”….

12 Angry Men (1957) a avut 3 nominalizări Oscar, 4 nominalizări Globul de Aur, un premiu şi o nominalizare BAFTA, 2 premii Berlin.

Nota IMDB: 8,9

Vezi și: Perfect Sense (2011), un film despre bolile societății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *