Leonard Relea

vineri

14

septembrie 2018

0

COMENTARII

Un Genunche în coasta Educației

Scris de , Postat în Actualitate, Opinii

Vineri, 14 septembrie 2018

Oare de ce ne mirăm că manualele din acest an, tipărite de editura ”UNICĂ” (EDP) arată așa cum știm? Nu au nici variantele digitale, deși existența lor este anunțată pe coperta 2.  Varianta digitală nu se reduce la un simplu document în format pdf, ci trebuie să fie o variantă interactivă.
Nu are rost să ne mirăm, pentru că un sistem construit pe frică și obediență nu poate oferi alte rezultate.

Să ne amintim cum, anul trecut, mult iubitul și stimatul Genunche, omul pe care nu poți să pui nici măcar ”baza 5”, dăduse un ordin verbal aberant potrivit căruia profesorii erau amenințați cu dosare penale dacă ar fi folosit la ore materiale care nu erau explicit aprobate de ministerul Educației.

Anunțul a fost făcut de către profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România
În afară de faptul că s-a făcut bășcălie, nimeni nu a luat nici o poziție tranșantă împotriva sindicalistului ajuns în fruntea Educației.

Mai mult, undeva prin țară, unii inspectori școlari au interzis distribuirea Gazetei Matematice, publicație cu peste 120 de ani vechime, pe motiv că nu are aprobare de la ministerul lui ” Genunche – bază 5”.

Faptul că un inconștient vesel a fost pus să demoleze Educația nu poate mira pe nimeni, atâta timp cât am avut analfabete primite în Academia Română.
În același timp chiar și de la responsabilii locali ai educației e greu să avem așteptări care depășesc ordinele venite pe cale ierarhică.

Anul trecut, cum strănuta Genunche la București, cum cădeau toți, secerați de gripă, în teritoriu.

Este de la sine înțeles că aplicând un ordin despre care știi că este aberant, nu faci decât să ridici piedestal prostiei.

Să nu uităm că și nazistul Adolf Eichmann, în fața tribunalului, s-a apărat invocând faptul că a respectat ordinele primite.

*****

Anul acesta, avem parte, din nou, de amenințări cu acțiuni în instanță. Editura Didactică și Pedagogică (EDP) dă în judecată autorii manualelor cu greșeli, după cum a declarat presei directorul instituției.
Bun! Hai să vedem ce scrie pe una dintre primele pagini ale manualelor: ”Toate drepturile asupra acestei ediții sunt rezervate Editurii Didactice și Pedagogice, București. Etc.”

Așadar, bănuiesc că EDP deține dreptul de autor (foarte important), dreptul de a tipări, de a multiplica și dreptul de a difuza/vinde manualele. Pentru că așa cere legislația și practica UE în privința drepturilor de proprietate intelectuală.

Acuma, înțeleg că EDP a cumpărat produse cu deficiențe pe care a încercat să ni le vândă ca produse bune.
Dar noi ne-am prins.
Mă întreb cine poate fi acuzat de înșelătorie în acest caz?

Cred că se vor zgudui de râs instanțele.

Să nu uităm că pe 9 august 2017, Genunchele din coasta Educației anunța revocarea conducerii EDP și în aceeași zi era numită o nouă persoană care, astăzi, se războiește cu autorii de manuale.

Citiți și: Despre școală… cu tristețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *