Leonard Relea

joi

19

aprilie 2018

0

COMENTARII

Aceste păreri ”ne doare”!

Scris de , Postat în Gânduri

aceasta parere ne doare, spectacol Ludic
Joi, 19 aprilie 2018

Zilele trecute, o prietenă de pe facebook a fost acuzată de un oarecine, pretins prof. de română/engleză, că l-ar fi plagiat pe Nichita Stănescu într-un text postat pe rețeaua menționată. Ca să fie credibil omul puncta convingător susținând că propoziția ”Un scriitor este un Cititor care îi citește pe scriitori” ar aparține poetului. Evident, fără a menționa sursa. Pentru o anume categorie de cititori precizarea sursei, atunci când pomenesc un citat, este un amănunt lipsit de orice semnificație.
Nu-mi aminteam în acel moment să fi văzut nici măcar aluziv vreun asemenea text pe pagina prietenei mele, dar curiozitatea m-a făcut să verific dacă Nichita chiar a spus așa ceva, pentru că suna destul de straniu.

Așa că am luat din bibliotecă volumul ”Fiziologia poeziei”, ediție îngrijită de Alexandru Condeescu, cu acordul autorului, apărut în 1990 la Editura Eminescu. Nu mi-a fost greu să descopăr citatul căutat, la pagina 361, care sună în felul următor:

”Un scriitor este un cititor care îi citește pe cititori”.

Este vorba despre o replică dintr-un interviu intitulat ”Noi l-am respirat pe Eminescu însuși”, realizat de Nicolae Baciuț, apărut în noiembrie 1980, în Revista Echinox.

Așadar, domnul prof. de română/engleză, care dă lecții pe Facebook, nici măcar nu-l citează pe Nichita, ci emite un truism pe care-l pune în gura lui Nichita Stănescu: ”Un scriitor este un Cititor care îi citește pe scriitori”. Nichita n-ar fi spus așa ceva nici după doi litri de vodcă, știut fiind că era un mare consumator de spirtoase.

De ce domnul prof. de română/engleză îi atribuie lui Nichita acest fals citat? Pentru că domnul prof. de română/engleză este un produs al culturii poptămășești. În plus, cum bruma de cultură generală îi dă pe dinafară, domnul prof. de română/engleză citează și scrie mai mult decât citește.

Această părere ”ne doare”!

*****

Ca să rămân în domeniul scriitoricesc, recent am ajuns pe un site care promovează cărți. Autoarele, pentru că după semnături, am înțeles că sunt două sau chiar trei doamne/domnișoare,  scriu cu insistență ”recenzii” chiar dacă au priceput sau nu ceva dintr-o carte.  Unele păreri mi s-au părut bune pentru categoaria ”perle”, cum sunt perlele culese de prin tezele de bac la limba română. N-am avut răbdare să lecturez tot stocul de ”recenzii”, m-am oprit la câteva perle care nu pot decât să stârnească un râs amar.

Despre Quo Vadis, de Henryk Sienkiewicz:

”În cazul lui Vinicius, această dragoste s-a intensificat și fortificat cu timpul, la început fiind fragilă, iar el egoist”.

”… ea se sperie și este salvată de către Ursus, slujitorul și prietenul ei, care, fie vorba între noi, ar fi trebuit să-i aplice și o corecție lui Vinicius, dar își respecta prea mult buna prietenă.”

”La un moment dat, apropierea dintre Ligia și Vinicius crește…”

”Partea pe care am displăcut-o foarte mult a fost cea în care Nero începe să-l înlăture și chiar să-l privească cu ochi mult mai acuzatori, el devenind neputincios”.

Această părere ”ne doare”!

 

O istorie intimă a omenirii, de Theodore Zeldin:

(Editura Nemira, 2017)

”Cartea aceasta, nu pot să spun că mi-a displăcut și că mi-a făcut lectura, din plăcere un chin, chiar dacă așa a fost cu adevărat. Este o carte de dezvoltare personală din care chiar ai ce să înveți, prin simplele cuvinte ale autorului.”

”Mi-au (trebuit – n.r.) mai puțin de trei capitole ca să-mi dau seama că autorul este un om foarte deștept după felul lui de abordare și după felul de a scrie.”

Această părere ”ne doare”!

 

Micul Prinț, de Antoine de Saint Exupery:

”Mi s-a părut intrigant să citesc o lectură atât de specială, deoarece rar găsești o carte bidimensională.”

Această părere ”ne doare”!

PS: Sper că înțelegeți de ce nu dau sursa citatelor de mai sus!

Citiți și Mărțișor fără șnur: scriitori și citate

Foto: imagine dintr-un spectacol al teatrului studențesc Ludic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *