Leonard Relea

miercuri

7

martie 2018

2

COMENTARII

Andi Ștefănescu, un debut ”dincolo de farmecul nopții”

Scris de , Postat în Carte, Exclusiv

Andi Stefanescu roman
Miercuri, 7 martie 2018

Până acuma două săptămâni nu știam cine este Andi Ștefănescu. Am aflat abia după ce universul virtual numit Facebook ne-a făcut cunoștință. O bună ocazie pentru a ne intersecta în două puncte comune: scrisul și cititul.

În trei zile aveam deja în mână volumul său ”Dincolo de farmecul nopții”, Editura Vremea 2017. Trebuie să recunosc că inițial am crezut că este vorba despre poezie, în fața căreia m-am declarat învins de mai multe ori. Spre surprinderea mea era vorba de proză. Un debut în proză. Un roman.

Dincolo de farmecul nopții” este un titlu derutant dacă ne limităm doar la a privi coperta. Un subiect banal dacă ne limităm să citim unele opinii strecurate prin jungla internetului: niște interlopi bucureșteni se omoară între ei pentru a pune mâna pe 2 milioane de jumătate de euro.

Ce face Andi Ștefănescu? Reușește să construiască, pe marginea unei idei banale, un roman care te introduce în atmosfera de noapte a barurilor bucureștene și luptei pentru supraviețuire într-o lume fără reguli. De aceea nu ezită să îți capteze atenția de la prima propoziție. Autorul nu pierde timpul cu o introducere plictisitoare, ci pur si simplu te așează la masă, într-un bar, cu două personaje feminine, Lili și Anne-Marie, două păsări de noapte, o actriță în devenire și o tânără dornică de aventuri nocturne, fiica șefului poliției. Câteva mese mai încolo, își consumă timpul cinci tipi care reușesc să atragă atenția fetelor. Doar doi dintre ei vor reuși să ajungă până la finalul cărții: Dan și Vali.

Întâlnirea celor 7 este punctul de la care începe o aventură ce se consumă în doar 24 de ore. O aventură pe care cititorul este invitat să o urmărească cu o precizie de ceasornic. Capitolele cărții sunt delimitate perfect de ore și minute. Totul începe la ora 23,10 și se termină 24 de ore mai târziu.

Prima jumătate a volumului este frapantă prin limbajul interesant colorat, probabil, presupun, specific interlopilor, reușind pe alocuri să pună în dificultate cititorul. Și totuși, limbajul acesta colorat este condimentul care dă savoare romanului. Pe măsură ce trece noaptea, personajele cărții devin mai multe, mai dure și din ce în ce mai interesate de cele 2 milioane și jumătate de euro ascunse într-o mașină.

Dacă prima jumătate a volumului are un ritm alert, cea de a doua jumătate, care se petrece mai degrabă în timpul zilei, are excepționale momente de introspecție, de analiză literară și artistică. Personajele principale, pentru că nu putem vorbi de un singur personaj, Lili, Anne-Marie, Dan și Vali nu sunt simple produse ale mediului interlop. Cei patru nu sunt străini de lecturi de calitate, de muzică, de artă, de mediul academic, dar au ajuns în această situație datorită unui hazard al sorții. De altfel, după cum bănuiesc, Andi Ștefănescu nu ezită să ofere personajelor sale experiențe pe care le-a trăit și le cunoaște ca om de teatru, ca om de cultură.

Deși volumul ”Dincolo de farmecul nopții” este considerat debutul în proză al lui Andi Ștefănescu, construcția frazei și a momentelor ne arată că autorul este un fin utilizator al cuvântului scris. Romanul, citit cu atenție seamănă cu un scenariu de film. Acuratețea descrierii scenelor, a detaliilor care uneori pot fi enervante, îl fac pe cititor să aibă un control total asupra acțiunii.

Scriitorul Andi Ștefănescu reușește să demonstreze că dincolo de o poveste banală, care poate fi rezumată în două fraze, există întotdeauna oameni, secrete, destine, istorii, împliniri, eșecuri, viață și moarte. Toate acestea, puse împreună cu abilitate de un regizor al cuvintelor, ne arată ce există dincolo de poezia farmecului nopții.

Este o carte care ar putea fi citită cu superficialitate doar de amatorii de ”aventuri lexicale”. Pentru cineva care are exercițiul citirii volumul oferă surprize nebănuite.

LATER EDIT

Iată și o cronică a domnului Octavian Soviany, din data de 25 octombrie 2019: Mistere de București

*****

 

Cine este Andi Ștefănescu? Veți avea o surpriză.

S-a născut în București la 5 octombrie 1949. În 1971 a absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (IATC). Între anii 1971 – 1980 a fost actor la „Teatrul de Stat”, Constanța, „Teatrul de Stat”, Sibiu, și la „Teatrul Mic”, București. S-a stabilit în Germania din vara anului 1980.

Între 1980 și 1995 a fost crainic, redactor și redactor-șef adjunct al Redacției Știri din Departamentul Românesc al postului de radio Europa Liberă, RFE-RL Inc. München. Era cunoscut sub pseudonimul Horia Costescu.
După șaisprezece ani de ziaristică și desființarea postului Europa Liberă, Andi Ștefănescu s-a reîntors la teatru și film. A jucat în Paulas Geheimnis, 2007, Germania, în regia lui Gernot Krää; Les Métamorphoses, Abbey of Neumünster Cultural Exchange Center, 2007, Luxemburg, în regia lui Silviu Purcărete; Undeva la Palilula, 2011, România, în regia lui Silviu Purcărete.

Mai mult, s-a ocupat de scris și a tradus în românește Homo Sovieticus, de Alexander Zinoviev, a scris câteva scenarii de film și o piesă de teatru. În 2017 a terminat Dincolo de farmecul nopții.  Acum pregătește un volum de versuri.
După cum se poate afla de pe internet, Andi Ștefănescu trăiește într-un sat din Alpii bavarezi, în apropiere de München. Este căsătorit cu poeta Crisula Ștefănescu. Fiica lor, Beatrice Monella Kaplan, este producătoare de film în Statele Unite.

 

Citiți și: Zig-zag printre jurnale și memorii

 

2 Comments

    • Leonard Relea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *