Leonard Relea

duminică

7

aprilie 2019

3

COMENTARII

Biserica din lemn de la Dobrovăț, o bijuterie arhitectonică

Scris de , Postat în Exclusiv

Biserica din lemn de la Dobrovăț
Duminică, 7 aprilie 2019

Era pe la 1789, zic unii, când localnicii din actuala localitate Dobrovăț au vrut o biserică în care să se slujească în limba locului. La ctitoria lui Ștefan cel Mare, ultima, pe care nici n-a apucat să o vadă ridicată, slujbele se țineau în limba grecească. Mănăstirea fusese închinată de Vasile Lupu stăreției de la Zografu, din Grecia.

Și pentru că nimeni nu le-a dat dreptate, moldovenii din Dobrovăț au intrat cu topoarele în pădure, au doborât stejarii seculari, i-au tăiat, rindeluit, aranjat, numerotat, i-au cărat cu carele cu boi în sat și au ridicat Biserica din lemn care dăinuie și astăzi. Călugărul care a vegheat la lucrări se numea Pahomie. De aceea, această parte de sat este supranumită Pahomia.

Biserica din lemn de la Dobrovăț este o lucrare de tâmplărie care, privită de aproape, impresionează prin precizie. Am privit, atâta cât am putut, îmbinarea bârnelor prin exterior. Ținând cont că totul s-a făcut manual, cu bărdița și fierăstrăul, trebuie să recunoaștem că precizia îmbinărilor ar trebui să stârnească invidie în rândul constructorilor și arhitecților. Clopotele Bisericii din lemn au fost construite în atelierele celebrului Malaxa și donate comunității. Se spune că cel care a insistat pentru această donație a fost istoricul Nicolae Iorga.

Am intrat, zilele trecute, în curtea bisericii. Nu există lacăt pe poartă, cum am întâlnit la alte biserici. Nu există trepăduși care să-ți vândă bilete la intrare, cum am întâlnit undeva prin celebrul nord al Moldovei. Este doar liniște. Nu e un punct turistic. Nu e un loc în care cineva contabilizează banii. Ți se taie răsuflarea  ca să nu strici liniștea. Doar tu cu sufletul tău. Îți vine să te descalți și să pășești cu picioarele goale pe iarba de un verde crud. Câteva pietre funerare, văruite cu var alb,  sunt martore al fostului cimitir. Atâta a mai rămas. Martore ale unor oameni care s-au născut aici, au trăit, au iubit, au muncit și au murit.

Biserica din lemn de la Dobrovăț atrage mai mulți creștini decât ctitoria lui Ștefan cel Mare.

Nu pot să spun mai multe despre Biserica din lemn de la Dobrovăț decât ceea ce deja se găsește îm mediul virtual. Nu am intenționat să aprofundez subiectul, dar dacă vă aflați prin zonă, merită să faceți o vizită.

Citiți și Biserica lui Cujbă din ”țara de dincolo de negură”

3 Comments

  1. Valeria Vitoreanu
  2. dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *