Leonard Relea

luni

30

noiembrie 2015

0

COMENTARII

Câteva lucruri pe care nu vi le-am spus

Scris de , Postat în Gânduri

Horatiu Malaele _ Rataciri

Duminică, 29 noiembrie 2015

Trece toamna și sunt câteva lucruri pe care nu vi le-am spus. De aceea, în această ultimă postare din luna noiembrie vreau să revin cu câteva gânduri pe care n-am avut ocazia să vi le împărtășesc din cauza unor evenimente care mi-au și ne-au captat atenția în ultimele trei luni.

*****

Am citit volumul de 83 de pagini semnat de actorul Horațiu Mălăele. Pe coperta 4, Radu Beligan scrie: ”Tot ce face Horațiu Mălăele atunci când nu e pur și simplu excepțional, e de-a dreptul genial. Dovadă acest volum pe care l-am citit cu uimire și admirație. Pe nerăsuflate. Ce mai pot să zic?” 

Încă mă mai întreb dacă Radu Beligan a fost sincer. Trebuie să recunosc, ca actor îl admir pe Horațiu Mălăele. Recită și vorbește mult mai bine decât scrie. De altfel, volumul pare să aibă un titlu care spune exact ce trebuie: ”Rătăciri”.

 

*****

După evenimentele care au dus la schimbarea guvernului, o cunoștință de pe Facebook, despre care nu credeam că este adoptată politic, lansa o acuză la adresa lui Tudor Chirilă afirmând că n-a citit nimic din ce scrie acesta pe blog, dar că ”livrează prostie la fiecare paragraf” , că se adreseaza unor cititori de duzină etc…

E ușor să ai convingeri la douăzeci și un pic de ani. Toți am avut. Mai ales despre ceea ce nu știi. E interesant să recunoști că nu ai citit, dar știi că ”livrează prostie la fiecare paragraf”. Pare și mai ușor să ai convingeri politice, mai ales dacă nu te costă nimic și ți se deschid uși în carieră.

Dar, ca să revin la Tudor Chirilă, muzica lui nu a fost muzica generației mele. Îmi amintesc doar de piesa „Nu ne mai trageți pe dreaptă” pentru că era amuzantă și o difuzau la un moment pe toate posturile de radio. O ascultăm deseori în mașină și zâmbeam când vedeam și polițiștii pe stradă. Nu m-a interesat nici ce a scris deoarece am considerat că se adresa generației lui. Dar am descoperit un ultima vreme unul-două texte care merită citite. Nu se adresează „intelectualilor de salon” care se ascund pe după cuvinte pentru că nu au curajul să-și asume opiniile în mod deschis.

Mă rog… uneori numele contează mai mult … Dacă „un nume cu rezonanță” trage mâine un strănut… toți sunt extaziați.
Eu rămân în zona de duzină… citesc ce înțeleg.

*****

Constantin Piștea pe site-ul său: De ce nu fac eveniment pe Facebook dintr-o lansare de carte.

*****

dulceata de ardei iuteAm fost dezamăgit de mierea de albine cu cătină cumpărată de la gospodinele de la Văratec. Am povestit despre dulcețurile lor în textul Pe drumuri de munte… note și notițe.

Am fost dezamăgit în primul rând deoarece boabele de cătină aveau codițe. Ba am găsit și frunze, și crenguțe mici. Miere în borcan era doar de doi centimetri. În rest cătina pusă cu dispreț pentru cumpărător.

Trebuie, totuși, să remarc excelenta dulceață de cireșe amare și de trandafir.

Ca să mă răzbun, astazi mi-am cumpărat dintr-o piață de duminică din Iași, ce pretinde că stimulează producătorii locali, înființată la inițiativa unor politicieni lipsiți nu doar de imaginație, un borcan cu dulceață de ardei iute. Nu știam că există așa ceva. Am mâncat dulceață de gogonele, dulceață de morcovi cu vișine… dar pană la ardei iute nu m-am gândit. Trebuie să recunosc că are gust de dulceață …. dar e iute. Merită încercată.

*****

Domnul profesor Stelian Dumistrăcel scrie într-un text din TIMPUL: „Așadar, în Iași, locuitorii de pe o străduță ce leagă strada Lascăr Catargi de aceea care poartă numele de M. Kogălniceanu știu că stau pe Theodor Pallady, aparent inexistentă oficial. Deoarece, atât după site-ul iit.tuiasi.ro, cât și după Nomenclatorul străzilor din municipiul Iași, respectiva arteră de circulație s-ar numi încă, pur și simplu, Palade. Dar un ieșean din curtea unei case de pe această stradă îți poate dovedi, pe baza cărții de identitate, că te afli, totuși, pe strada Theodor Pallady.” Citiți textul integral: Care Palade?

Pe această stradă, Pallady, am trecut timp de 6 ani, în deceniul 70 al secolului trecut, mergând la grădiniță și mai apoi la școală Generală 33 de pe K. Marx, actualmente Lascăr Catargi. Îmi amintesc cum noi, băieții, după ore, incingeam câte un fotbal în mijlocul străzii. Într-o întreagă după-amiază nu știu dacă treceau pe acolo 4-5 mașini. Acuma nu mai este loc să parchezi nici măcar o bicicletă.

*****

Revista Albina

Pe 5 octombrie 1897 a apărut, la București, revista enciclopedică săptămanală „Albina”, înființată de Spiru Haret care era ministru al Instrucției Publice și Cultelor.
De ce a făcut-o? Pentru că și-a dat seamă că analfabetismul nu va dispărea atâta timp cât tinerii, după cele 4 clase primare, nu erau puși în situația de a mai citi (mulți, la vremea respectivă, abia urmau clasele primare)
„Luminarea poporului este cea mai înaltă datorie a oamenilor luminați și patrioți. A nu sprijini lupta pentru luminarea poporului ori a lucra contra existenței țării, este tot una”, era deviza Albinei.
Credeți că deviza Albinei ar mai fi de actualitate?
Am și eu 3-4 bucăți… din 1915-1916. Dacă îmi amintesc bine, le-am cumpărat prin 1998 de la un mic anticariat din Piatra Neamț.

*****

În noaptea de Sf Andrei fetele își pot vedea ursitul pe Facebook…

*****

Luni, 30 noiembrie 2015

La mulți ani! celor care poarta numele Andrei sau Andreea.

*****

Astazi, 30 noiembrie, pianistul Radu Lupu a implinit 70 de ani…

La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *