Leonard Relea

marți

2

iunie 2015

2

COMENTARII

”Chris Norman,… îți mulțumim pentru că ne-ai făcut să plângem”

Scris de , Postat în Actualitate

Chris Norman la Iasi

31 mai 2015

Ultima seară din cadrul Festivalului Internațional al Educației de la Iași. În fața Palatului Culturii din Iași a avut loc ultimul concert.

Chris Norman și o parte din hit-urile anilor când era liderul trupei britanice Smokie (video)…. Nu poți să vorbești despre Smokie fără să te gândești la Chris Norman și invers.

Duminică seara câteva mii de ieșeni s-au conectat rapid la ritmul disco al anilor 70 – 80.

Nu am căutat un loc pe scaun. Din picioare observ mai bine atmosfera. Îmi place să văd ce se întâmplă în jurul meu. Eram undeva pe mijloc. În dreapta mea, El și Ea. O doamnă care cu siguranță avea vreo 20 de ani mai mult ca mine părea că întinerise. Ce frumoasă era!!! Părul blond și două codițe împletite în trei care porneau de la frunte, de o parte și de alta a capului, se legau una de alta mai jos de ceafă. Nu mai avea trupul de la 20 de ani, dar cu siguranță avea sufletul de la 18 ani. În dreapta, soțul ei, un bărbat cu un corp atletic, probabil actual tânăr pensionar, avea aceeași vervă din anii 70. Ce-mi plăcea să-i privesc. Adolescenți cu părul alb… Era imposibil să nu te molipsești de la ei.

Când cei de pe scenă cântau ”Stumblin’ In”, Ea și El se țineau de mână și se legănau tandru de parcă abia scăpaseră de sub ochii părinților.

Ce poți să faci când pe scenă se cântă: ” Wherever you go, whatever you do// You know these reckless thoughts of mine // Are following you”….? Doar să visezi… să visezi cu ochii deschiși și să-ți amintești de fluturii din stomac pe care îi aveai la 20 și un pic de ani.

La ”Livind next door to Alice”, o altă piesă de calibru a lui SMOKIE, din 1976,  au început să bată din palme cu bucuria copiilor care simt că li s-a împlinit o dorință. O dorință ascunsă, o dorință nespusă….

Iar la refrenul ”Lay back în the arms of someone // when you feel you’re a part of someone”  nu mai erau Ea și El ci erau doar Ei. Două trupuri și o singură emoție, o singură respirație, un singur gând, un singur vis pe care încă îl trăiau acolo, în aer liber, într-o ultima seară de mai.

După ” bis”, după piesa ”Oh, Carol” care a animat finalul, m-am apropiat de ei și le-am spus: ”Va iubesc pentru că aveți curajul să va arătați tinerețea. Dacă acuma Chris Norman ar veni la voi, ce i-ați spune? ”

Și știți ce mi-a răspuns Ea? Cred că e cel mai frumos compliment pe care l-ar fi primit vreodată artistul: ”Chris Norman,… îți mulțumim pentru că ne-ai făcut să plângem de bucurie!!! ” Și cu un gest ușor, și-a șters lacrimile care atârnau în colțurile ochilor, ascunse sub lentilele ochelarilor.

Amândoi radiau de fericire. Și asta se vedea pe fiecare rid care le brăzda fruntea și obrajii.

Bătrânețea e doar o stare fizică și de cele mai multe ori o stare de spirit… Practic rămânem tineri toată viața noastră dar refuzăm să credem că așa ceva este posibil. Ba mai mult, parcă ne simțim rușinați în fața celorlalți dacă arătăm că avem suflete care nu vor să îmbatrânească.

 

Chris Norman la Iasi, 2015

Poate că generațiilor tinere, născute în era computerelor, a internetului, în Era Google și Era Youtube, le este greu să înțeleagă o astfel de emoție. Acuma ești la un click distanță de orice îți poftește inima. În urmă cu 40 de ani trebuia să ai răbdare… Cum să nu te emoționeze când îl vezi și îl asculți pe Chris Norman, care în tinerețea ta era doar o voce pe un disc de vinyl sau pe o bandă uzată de magnetofon?

Am văzut cum publicul nu vrea cântece noi… vrea acele cântece care îi creează emoții, cântecele tinereții și adolescenței. Am văzut pensionari care au dansat mai abitir decât tinerii.

Au fost și mulți tineri care au venit din curiozitate, dar o curiozitate sădită în suflete de ceea ce au văzut la părinți. În schimb generațiile mai în vârstă au venit pentru a se întâlni cu anii tinereții.

 

Cum să nu simți emoțiile acelor ani când asculți versurile piesei  ”Stumblin’ In”, pe care Chris Norman o cânta alături de Suzy Quatro in 1978:

” Wherever you go, whatever you do

You know these reckless thoughts of mine

Are followin’ you

I’ve fallen for you whatever you do

‘Cause baby, you’ve shown me

So many things that I never knew”

Chris Norman

 

 

Pe scenă am văzut un Chris Norman tânăr. Un tânăr care peste câteva luni va împlini 65 de ani.

 

2 Comments

  1. Mirela Petrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *