Leonard Relea

luni

8

mai 2017

0

COMENTARII

Cinci filme românești și cinci șlagăre

Scris de , Postat în Film

filme romanesti
Luni, 8 mai 2017

 

Pentru că săptămâna aceasta va avea loc la Iași cea de a VIII-a ediție a manifestării Serile Filmului Românesc, voi încerca să vă amintesc 5 filme românești care ne-au bucurat copilăria, adolescența și au lansat melodii care au trecut cel mai important test: testul timpului.

Voi începe cu un film al copilăriei, de acuma 45 de ani, care încă are forța de a încânta și copiii secolului XXI.

Veronica (1972), un film regizat de Elisabeta Bostan, cu Dem Rădulescu, Margareta Pîslaru, Lulu Mihăescu, Vasilica Tastaman, George Mihăiță, Cornel Patrichi și alții.

Este filmul care face o  incursiune în universul copiilor pentru care viața e ca o poveste, un joc. Veronica este o fetiță de 5 ani care trăiește într-un orfelinat. De ziua ei este vizitată de o zână care îi dăruiește o traistă fermecată ce-i va îndeplini toate dorințele dacă….. dacă va fi cuminte și darnică. Pentru că fetița nu-și ține promisiunea, traista fermecată dispare. Veronica pleacă în căutarea ei printr-o lume cu personaje de poveste inspirate de fabulele lui La Fontaine. Aventurile în acest univers al poveștilor o pun pe fetiță în situații inedite din care învață ce înseamnă minciuna, răutatea, prietenia, generozitatea și curajul. Muzica lui Temistocle Popa, pe versuri de Mircea Block, reușește să încânte în continuare atât adulții care iată că vom deveni în curând bunici cât și nepoții care sunt copii ai secolului XXI.

 

 

Maria Mirabela (1981), un film regizat de Ion Popescu-Gopo, Natalia Bodiul, cu Medeea Marinescu, Gilda Manolescu, Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu și alții.

O coproducție româno-sovietică, un film care, de asemenea,  a încântat atât adulți cât și copii, și a beneficiat de muzica celebrului Eugen Doga și versurile lui Grigore Vieru, în interpretarea Andei Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Paula Rădulescu, Adrian Ștefănescu și grupul 5T.

Două fetițe au parte de peripeții într-un univers fantastic realizat de regizor printr-o translare a actorilor în lumea desenului animat.

Filmul a avut o priză așa de mare la public, încât actrița Medeea Marinescu declara după ani: „A fost un moment în care începusem să mă sperii. Lumea nici măcar nu știa numele meu adevărat. Mi se spunea Mirabela. Exista chiar pericolul să rămân Mirabela”. (sursa: cinemagia)

 

 

Declarație de dragoste (1985), în regia lui Nicolae Corjos, având ca protagoniști pe tinerii Teodora Mareș și Adrian Păduraru, ea încă studentă, el proaspăt absolvent, alături de Tamara Buciuceanu (celebra Isoscel), Ion Caramitru (un Socrate modern), Adela Mărculescu, Constantin Diplan și alții.

Un film despre care s-a spus ca e cel mai bun ”love story” românesc, un film care spărgea tiparele cinematografiei pentru tineret, un film care s-a transformat repede într-un adevărat fenomen. Potrivit statisticilor Centrului Național al Cinematografiei a fost vizionat de peste 5 milioane de spectatori.

Iată ce spune Adrian Păduraru despre acest film: “Acum, privesc Declarație de dragoste cu mult mai multă admirație și înțelegere decât o făceam acum 20 de ani. Atunci vedeam imperfecțiunile filmului și, mai ales, pe ale mele. Acum accept că era altă vârstă și îmi place”.

Nu uitați aceste doua replici… Pentru mine sunt cele mai bune din film…

”– Fir-ar sa fie… nici nu stii cum să-ncepi.

– De ce să-ncepi? Poate că-i de ajuns să continui….”

Piesa ”Balada pescăruşilor albaştri”, compusă de Florin Bogardo, este liantul care întregește această capodoperă a anilor 80.

 

Liceenii (1987), este al doilea film care prin care Nicolae Corjos suprinde publicul românesc. De data aceasta îi are alături pe tinerii Ștefan Bănică jr., Oana Sîrbu, Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu, alături de profii Isoscel și Socrate.

De această dată este un ”love story” cu doi liceeni de clasa a X-a. Mihai este un băiat care stă la internatulul liceului și se îndrăgostește de Dana, o adolescentă frumoasă, premiantă și pasionată de șah. Ca să-i atragă atenția, Mihai decide că trebuie să învețe bine la matematică și să studieze șahul. Cu timiditatea specifică vârstei, acesta îi lasă, zilnic, câte o floare în bancă. Nu vreau să insist pe povestea filmului. Sunt convins ca toți care citiți l-ați văzut măcar o dată.

Ca și în ”Declarație de dragoste”, muzica este asigurată de Florin Bogardo, iar interpretarea celebrului șlagăr ”Ani de liceu” îi aparține Stelei Enache.

 

 

Un echipaj pentru Singapore (1981), în regia lui Nicu Stan după un scenariu de Ioan Grigorescu, cu George Cozorici în rolul principal, alături de Florin Zamfirescu, George Constantin, Ion Besoiu etc.

Poate ca unii vor spune că este un film despre comuniști… eu spun că este un film despre oameni, despre viață, despre viața pe mare, despre alegeri dificile, despre demnitate, despre sacrificiu și nu în ultimul rând despre încredere, despre a doua șansă…

Ceea ce voiam să remarc la acest film este piesa RUG, compusă de Vasile Şirli, pe versuri de Anca Argeşiu. Alegerea Didei Drăgan și  formației Post Scriptum pentru a interpreta acest cântec a fost o alegere de nota 10. Piesa muzicala este ca un descântec care alină, vindecă și te face să renaști.

Iată ce spune Anca Argeșiu despre acest cântec: ”Piesa asta reprezintă unul din acele momente de grație din viață pentru care mulțumesti sorții și celor care l-au creat. Așa că, mulțumesc lui Vasile Șirli care e vinovatul principal și Didei Dragan care a cântat piesa cum n-ar fi putut-o cânta nimeni…”

 

Așadar, cinci filme românești care fac parte din istoria frumoasă a cinematografiei noastre. Cinci filme românești pentru care în curând nu vom mai avea cui mulțumi deoarece mare parte dintre cei care și-au adus contribuția la realizarea lor, au plecat puțin dintre noi.

 

PS: Ediția 2017 a Serilor filmului Românesc este dedicată regizorului Cristian Mungiu, iar deschiderea festivalului va fi pe 10 mai, când la Ateneul din Iași va fi realizată Gala filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, dedicată unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes (2007-2017).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *