Leonard Relea

duminică

18

martie 2018

0

COMENTARII

Cine ar fi fost Stephen Hawking fără Jane?

Scris de , Postat în Film

Jane si Stephen Hawking, imagine din film
Duminică, 18 martie 2018

Miercuri, 14 martie, internetul era în fierbere după anunțul privind moartea fizicianului Stephen Hawking. Pe Facebook parcă era zi de doliu. Nu știu câți știau că doar cu două săptămâni înainte de a muri, Hawking anunțase o nouă teorie apocaliptică. Nu intru în amănunte, las dezbaterea pe această temă pentru cei cunoscători. Cert este că, așa cum a fost prezentată în presă, pe mine nu m-a ”emoționat” această nouă teorie.

Nu doresc să insist asupra sa deoarece nu am fost interesat de teoriile sale.

Aș vrea să mă opresc asupra unui film lansat în 2014, realizat după volumul autobiografic al primei sale soții, Jane, intitulat “Travelling to Infinity: My Life with Stephen”.

Un film cu un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, Eddie Redmayne interpretându-l pe fizicianul condamnat să stea chircit într-un scaun cu rotile.

Ceea ce impresionează în acest film este, totuși, rolul realizat de Felicity Jones care reușește să o aducă pe peliculă, în mod remarcabil, pe soția devotată care stă legată într-un mariaj, ce pare o Golgotă, timp de 25 de ani.

Activitatea științifică a fizicianului este vag prezentată, în câteva secvențe. În rest regizorul scoate în relief relațiile interumane într-un cuplu în care personajul principal este Jane. O femeie nu doar inteligentă, sensibilă și devotată, ci o femeie care l-a făcut pe Hawking să se simtă un bărbat întreg. A avut curajul să-i dăruiască 3 copii și i-a fost alături în permanență, ca o mamă, ca o infirmieră, ca o femeie îndrăgostită. Feminitatea pe care o emană actrița este tulburătoare.

Ne putem întreba, pe bună dreptate, care ar fi fost evoluția lui Hawking dacă nu ar fi existat Jane Wilde în viața lui? Ar mai fi trăit atâția ani, în condițiile în care în 1963 medicii îi dădeau maxim 3 ani de viață? Ar mai fi fost motivat să continue cercetările?

Indiferent dacă sunteți sau nu de acord cu teoriile lui Hawking (unele controversate), filmul merită văzut.

E un film din categoria “lecțiilor de viață”.

Chiar și pentru necunoscători, se simte că pelicula are acea căldură și emoție specifică artei cinematografice europene, în detrimentul “exploziilor” de efecte hollywoodiene.

Regia: James Marsh.

Nota IMDB: 7,7.

 

Citește și: Imposibila iubire, povestea unui destin amar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *