Leonard Relea

luni

11

decembrie 2017

0

COMENTARII

Contraforturi de-o zi… cu Mihael Balint

Scris de , Postat în Carte, Exclusiv

contraforturi de-o zi de Mihael Balint

 

Luni, 11 decembrie 2017

“Contraforturi de-o zi”, un volum semnat de Mihael Balint, deja un veteran al presei nemțene, unul dintre primii oameni pe care i-am întâlnit în anii 90 în redacția proaspetei publicații Monitorul de Neamț. Un volum construit din texte publicate în perioada 2001 – 2009 în ziarele Monitorul de Neamț și România Liberă. Am avut plăcerea să primesc un exemplar chiar din mâna autorului, într-o seară de august, acuma trei ani, în timp ce rememoram amintiri pe terasa unui Castel din Iași. În acest an, Mihai a decis să facă o schimbare în carieră, dar rămâne unul dintre oamenii care, zile și nopți, a scris și rescris istoria presei nemțene.

Am spus dintotdeauna că cei mai buni ziariști sunt politehniștii și Mihael Balint (Mihai după cum îi spun prietenii) confirmă, o dată în plus, această convingere.
Practic volumul “Contraforturi de-o zi” este o colecție de itinerarii turistice nemțene, multe dintre ele destul de puțin cunoscute chiar și celor pasionați de drumeții: Barajul Natural Cuejdel, Mănăstirea Bisericani, Mănăstirea Almaș, Cimitirul Vesel din Tg. Neamț, Bisericuța dintr-un lemn, Palatul Cnejilor de la Ceahlău, Schitul Rapciunița și altele.

Apoi autorul creionează portretele unor personalități cum ar fi Mitropolitul Visarion Puiu, unul dintre cei mai importanți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, condamnat la moarte de un Tribunal al Poporului și caterisit de Sinodul BOR în 1950.

De asemenea volumul cuprinde și o secțiune destinată artiștilor plastici, cu interviuri și texte care nu au pretenția de a fi cronici de artă, ci prezentări obiective ale unor expoziții și manifestări desfășurate în târgul de la poalele Pietricicăi. Îi găsim aici pe Dumitru Bezem, Ilie Boca, Dan Cepoi, Doina Dașchievici, Laurențiu Dimișca, Constantin Filimon, Iosif Haidu, Iulia Hălăucescu, Dinu Huminiuc, Ion Mihalache, Alex Nichita, Ioan Popei, Mircea Titus Romanescu, Liviu Suhar și alții.

Ultimul capitol este dedicat comentariilor publicistice, o zonă în care Mihai Balint dă frâu liber părerilor personale pe diverse teme de actualitate la vremea redactării textelor.

Trebuie să menționez că imaginea de pe coperta cărții, Lacul Cuejdel, este realizată tot de autor, care pe lângă utilizarea cu talent a tastaturii computerului are abilități, insuficient exploatate, de fotoreporter.

Contraforturi de-o zi a apărut la Editura Crigarux, 2009.

 

Citiți și La Neamț sunt locuri unde pulsul vieții bate cu 100 de ani în urmă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *