Leonard Relea

luni

12

decembrie 2016

0

COMENTARII

Cum a început revoluția ? “Brusc și cu mititei”

Scris de , Postat în Carte, Exclusiv

asa ne-am petrecut revolutia
Duminică, 11 decembrie 2016

Am fost la vot și acuma umblu cu ochii prin bibliotecă. Nu caut nimic special. Discuțiile de la televizor mă obosesc. Încerc să mă relaxez. Cărțile m-au relaxat întotdeauna. Îmi place să privesc și să scormonesc printr-o bibliotecă. Știu că între coperțile fiecărei cărți se află o surpriză. Chiar și o carte citită deja, tot mai ascunde surprize care mi-au scăpat când am deschis-o prima dată.

Rămân cu ochii lipiți de volumul “Așa ne-am petrecut revoluția (editura Institutul European, 2014), un interviu uriaș realizat de prietenul Sorin Bocancea cu generalul (r) Mircea Mureșan. Cartea a fost lansată în 2014. Era tot în decembrie. Pe 14 decembrie, la Muzeul  Unirii din Iași.

O carte ca o mărturie. O mărturie altfel. De ce? Pentru că e un dialog între doi oameni care au trăit împreună acele evenimente, de pe paliere diferite. Ambii s-au aflat în aceeași garnizoană: unul era soldat în termen, celălalt era comandantul Regimentului de tancuri și al microgranizoanei din Pantelimon, de lângă București.
O mărturie transcrisă ca un dialog, în care ambii, pe rând, pun întrebări și scormonesc, prin memorie, după răspunsuri. Pun cap la cap amintiri care se leagă, se alătură ca piesele unui puzzle construind un tablou al acelor zile trăite de soldații și ofițerii microgarnizoanei de la Pantelimon.

Soldatul în termen Sorin Bocancea și comandantul Mircea Mureșan, la 25 de ani distanță de acele zile terifiante, fac niște dezvăluiri care, pe alocuri, pot șoca. Cum ar fi replicile de la început, când Sorin Bocancea spune: “Ceea ce cred că ar fi interesant să afle cei ce vor citi dialogul nostru este cum a trecut o unitate din atmosfera ei cotidiană spre cea de război”.

Răspunsul actualului general Mircea Mureșan nu poate decât să ne lase cu gura căscată: “Brusc și cu mititei”.
Există multe alte cărți despre revoluția din decembrie 1989, există multe persoane care pretind că știu totul, sau aproape totul… motiv pentru care s-au construit mituri despre revoluția română. De ce? Răspunde tot generalul Mureșan: “Vedeți, pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic, domnule Bocancea”.

Volumul lui Sorin Bocancea, la acea vreme Decan al Facultătii de Științe Politice și Administrative a Universitătii „Petre Andrei” din Iași, și General (r), prof. univ. dr. Mircea Mureșan, se înscrie în categoria cărților care se adresează unui public larg, nu doar inițiaților, dialogul incitant având fragmente care acum par comice, dar la vremea respectivă făceau să ți se zburlească părul în cap.

Cei care au trecut printr-o unitate militară vor citi pe nerăsuflate paginile cărții despre revoluția din 89, deoarece cu siguranță că își vor reaminti multe din întâmplările vieții cazone dinainte de 1989. O carte document, o confesiune rară, la 25 de ani distanță de evenimentele care au marcat decisiv istoria României la sfârșitul unui secol zbuciumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *