Leonard Relea

luni

8

ianuarie 2018

0

COMENTARII

Cum îi învățăm pe copii să fie reflectivi?

Scris de , Postat în Exclusiv

copii reflectivi
Luni, 8 ianuarie 2018

Câteva texte despre educație, citite în ultimele zile, mă fac să-mi pun o întrebare și, în același timp, să pun degetul pe un punct sensibil pentru societatea românească: “Cum îi învățăm pe copiii noștri să fie reflectivi“?

Este sensibil pentru că privesc în jur și mă întreb cine vrea să învețe așa ceva? Am fost învățați că trebuie să fim primii, să ne zbatem, să ne batem, să privim doar înainte, să urmărim vârful piramidei, să fim premianți, să culegem lauri… și așa mai departe. Cu ce preț? Cu orice preț!

De ce? Cred că scara de valori creată de societate are multe distorsiuni. Iarăși mă întreb: de ce? Bănuiesc că totul pleacă de la ceea ce numim “proces de educație”, un proces foarte complicat care include factori multipli: familia extinsă, religia prin liderii religioși (preoți, rabini, imami etc), școala, cercul de prieteni, oameni cunoscuți pe care îi întâlnim zilnic (vecini, colegi de serviciu etc), oameni pe care nu-i cunoaștem dar ne intersectăm întâmplător cu ei și, nu în ultimul rând, noi înșine. DA, la un moment dat devenim cel mai important factor al educației noastre. Nu mi-am propus să intru în amănunte. Procesul de educație are mult prea multe fațete și nu ar fi suficiente zile întregi de discuții.
Ca să îi putem învăța pe copii să fie reflectivi cred că societatea trebuie să redefinească acel concept numit TOLERANȚĂ! Pentru că, trebuie să recunoaștem, se abuzează foarte mult de acest termen care mai devreme sau mai târziu crează frustrări. E ca un covor sub care se încearcă să se ascundă “gunoiul” pentru ca totul să arate political correctness.

Practic toleranța a devenit sinonimă cu faptul de “a întoarce capul”, ori asta nu înseamnă că am și înțeles de ce trebuie să o facem. Toleranța este pusă pe același nivel cu IGNORANȚA, când de fapt toleranța trebuie să însemne în primul rând învățare și cunoaștere.

Și în felul acesta ajungem de unde am plecat: învățarea. Cine și cum ne învață? Pe cine învățăm, la rândul nostru?
O societate pentru care contează doar cei care ajung în vârful piramidei, indiferent cu ce preț, nu va crea niciodată oameni reflectivi.

Citește și Despre școală… cu tristețe
Sursa foto: pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *