Leonard Relea

luni

9

ianuarie 2017

0

COMENTARII

Cuvintele strică totul. Chiar și atunci când te înalță

Scris de , Postat în Film

jeremy-irons
Luni, 9 ianuarie 2017

Încă mă gândesc la un film din 2011  pe care l-am revăzut zilele trecute,  The words (2011) sau Hoțul de cuvinte, realizat de doi regizori, Brian Klugman și Lee Sternthal, având în rolurile principale pe Bradley Cooper și Jeremy Irons.

Un film despre cuvinte, despre un manuscris care frânge două familii, două destine… sau poate că le împlinește. Prima dată atunci când este pierdut și a doua oară atunci când este găsit.
Un film construit din trei povești, spuse una în alta. Un film care nu a avut nici măcar o singură nominalizare la Oscar.

Este povestea care te face să te întrebi până unde poți să-ți clădești viața pe minciună, mai ales când secretul tău îl știe cel puțin încă o persoană.

Rory Jansen (Bradley Cooper) speră să devină un scriitor de succes… dar…. toate eforturile sunt inutile. Până într-o zi în care găsește un manuscris care îl face celebru. Imediat orice pagină scrisă de el va fi cotată ca fiind valoroasă.

Rory Jansen își savurează celebritatea până în ziua în care, pe o bancă, într-un parc, un bătrân îl face să realizeze cât de fals este piedestalul pe care stă.

Bătrânul (Jeremy Irons) îi spune tânărului scriitor povestea manuscrisului care l-a făcut celebru. O poveste născută din iubire și durere. De ce o face oare? Nu cere nimic în schimb. Vrea doar ca tânărul scriitor să știe adevărată poveste a manuscrisului.

La un moment dat îi mărturisește: “Tragedia mea a fost să iubesc mai mult cuvintele decât femeia care m-a inspirat să le scriu.”

Ce va face Rory Jansen după această lecție? Va cere retragerea cărții de pe rafturi, va încerca să cumpere tăcerea adevăratului autor, va avea măcar curajul să recunoască furtul sau va tăcea?

Nu puteți află decât într-un singur fel: urmăriți filmul.

“The words” are un mesaj: cuvintele strică totul… și când te înalță, și când te umilesc. Trebuie să fim atenți cum ne jucăm cu ele…

Citiți și: Cuvinte și imagini

PS: De fapt pregătisem să vă spun o poveste despre viscol și o cafenea, dar am ezitări. Parcă îi lipsește ceva. Încă nu știu ce anume. Mai caut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *