Leonard Relea

luni

5

decembrie 2016

0

COMENTARII

Decembrie, un spectacol fără cortină

Scris de , Postat în Actualitate, Gânduri

1 decembrie
Joi, 1 Decembrie 2016

Sărbătoare națională. Liber la tot poporul bugetar. Liber a fost și ieri, 30 noiembrie. Va fi și mâine, 2 decembrie. Apoi urmează week-end-ul. România doarme. Sau stă pe Facebook.

Am fost la manifestările din Piața Unirii. Mi s-a părut că erau mai puțini oameni decât anul trecut. Mulți copii aduși de părinți. Călare pe umerii taților priveau entuziasmați la parada militară. Anul acesta s-a defilat de pe Cuza Vodă spre Arcu. S-a văzut mai bine.

Sărbătorim 1 Decembrie de parcă am pleca la război.

Lume, lume, dar nu știu dacă erau 3000 de oameni. Iar Iașul se laudă că are peste 300.000 de locuitori. Adică doar 1 la sută dintre ieșeni au fost acolo.  Vorba aia: ”Mândri că suntem români!”

Cum zicea un sociolog, în urmă cu mai mulți ani, la un post tv: ”Da, sunt mândru că sunt român. Și la ce-mi folosește?”. Păcat că nu mai găsesc înregistrarea pe youtube.

La corturile unde erau oalele cu fasole, păzite strașnic de gardieni, coada groasă se formase cu cel puțin o oră înainte. Pentru unii, 1 Decembrie se vede în caserola cu fasole la cazan.

Ciolanul se împarte pe 11 decembrie, la urna de vot (anul acesta).

*****

Îl ascult pe Vasile Șeicaru într-o înregistrare din 1992, cântând ”Treceți batalioane române Carpații”. Era la Oradea în Sala Sporturilor. Ca să electrizezi 4000 de oameni cu o chitară nu-ți trebuie scena unui teatru. Era, totuși, 1992. Eram , încă, entuziaști.

Citiți și La mulți ani, România! Ce nu s-a văzut

 

Sâmbătă, 3 decembrie 2016

Șușaneaua nocturnă de 1 Decembrie, de la o televiziune cu pretenții de lider, a născut un viral. Măcar atâta, că în rest actorii/vedetele șușanelei aveau fețe de parcă le inundase cineva apartamentele. Fragmentul video devenit viral e o adunătură de lamentații, cu pretenții de versuri, recitate de un personaj turmentat. Până să apăra viralul în discuție nici nu știam că avem și noi un Celentano. N-am avut răbdare să-l ascult până la capăt… Dar am rămas uimit de numărul distribuirilor.

Că să privim totul din alt unghi, există o beție națională greu de depășit. Spectacolul continuă. Nu are cine să tragă cortina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *