Leonard Relea

luni

4

ianuarie 2016

0

COMENTARII

Fumează ! Dar nu-i obliga și pe alții

Scris de , Postat în Actualitate, Opinii

fumeaza tigari

Luni, 4 ianuarie 2016

STUDIU: „Undele magnetice îi ajută pe fumători să renunțe la acest viciu. Utilizarea undelor magnetice pentru a modifica activitatea cerebrală ar putea ajuta anumite persoane să renunțe la fumat, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent în Israel. „

Ce-mi plac mie studiile astea care au concluzii ce încep cu „ar putea”…  Și se mai pretind cercetători….
Eu am făcut un singur studiu în privința asta, nu m-a costat nimic, iar concluzia este certă: dacă vrei să renunți la fumat NU trebuie să-ți cumperi țigări. Punct.

Textul care urmeaza nu se referă la fumătorii maturi, oameni pentru care respectul față de ceilalți este un mod de a trăi, care știu că pot să fumeze liniștiți fără a-i deranja pe ceilalți.

Textul care urmează se referă la fumătorii care cred că o lege care îi trimite să fumeze afară este o lege discriminatorie, motiv pentru ei de a deveni violenți în limbaj și atitudine.

*****

Pentru toți cei care plâng pe Facebook că nu vor mai avea voie să fumeze în cârciumi, îi rog să privească în ochi unor copii și să le spună cât de nenorocită va fi viața pentru că există o lege care îi obligă să fumeze în aer liber.
Mă întreb dacă pot vedea mai departe de fumurile pe care le scot pe nări. Unii deja au intrat în sevraj numai la gândul că nu vor mai putea să fumeze într-o bodegă. Sunt în stare să sacrifice tot din viață lor pentru dreptul de a se afuma într-o cârciumă. Atitudine matură, n-am ce spune. Bun simț, politețe, respect … sunt valori bune doar pentru ”alții”?
Pentru partizanii fumatului în cârciumi,  cei care au intrat în sevraj din cauza legii care nu interzice fumatul, ci doar fumatul în spații publice închise, le spun sincer: dacă nu vă place că am altă părere, mă puteți evita și când mă vedeți pe stradă.
Nu încercați să-mi explicați nimic. Un lucru e sigur: vă este frică de schimbare. Vă este frică să lăsați țigara din mână, vă este frică să faceți o pauză de la fumat. Va este frică deoarece nu știți cum să vă ascundeți fricile, vă este frică pentru că nu știți cum o să reacționeze organismul, vă este frică să priviți la voi, vă este frică pentru că nu aveți control asupra organismului vostru. Și e greu să-mi spuneți că nu este așa. Eu am fost fumător. Eu am fost ca voi. Știu despre ce este vorba. Eu mi-am învins frica. Voi puteți?

Am mai spus-o și o repet: cineva care n-a fumat poate că ar trebui să fie mai rezervat în a da sfaturi unui fumător. În schimb foștii fumători știu foarte bine ce spun.

Unii consideră că renunțarea la fumat ar face să le rămână mai mulți bani în buzunar. Nu e adevărat în totalitate. Banii se cheltuie oricum. În schimb apare un alt câștig. Un câștig care nu se vede. O relaxare psihică. Se scapă de acea grijă care macină un fumător zi de zi: ”Mai am țigări? Câte mai sunt în pachet? Nu mai am țigări! Ce fac mâine dimineață la cafea? Trebuie să-mi cumpăr țigări!”. Fumătorii habar n-au ce înseamnă să scapi de aceste griji care induc în mod fals o stare de tensiune ce poate fi mult mai nocivă decât fumatul însuși.

*****

Iata un text care a stârnit zeci de reacții.

„Nu, nu există dreptul de a fuma în nasul altora. Există doar favoarea pe care ți-o fac alții de a-ți permite să fumezi în prezența lor sau de a te însoți la locul tău de fumat.
Nu există dreptul de a fuma în nasul altora așa cum nu există dreptul de a te băși în nasul altora. Ceilalți nu sunt obligați să evite locul în care fumezi sau te bășești tu, ci tu ești obligat să fumezi sau să te bășești unde nu deranjezi pe alții.
De ce n-a dat parlamentul lege anti-bășit în public? Pentru că în cazul bășitului de cele mai multe ori e suficientă legea bunului-simț. Spre deosebire de fumat.”

Sursa: Mirosul discret de țigară

*****

Argumentele potrivit cărora va scădea numărul consumatorilor din crâșme sunt doar simple păreri lansate dintr-o disperare greu de înțeles. Cine își amintește momentul în care au fost interzise reclamele la țigări și obligativitatea tipăririi de mesaje care să atenționeze asupra riscurilor fumatului? Erau pline platourile televiziunilor de reprezentanți ai producărilor și vânzătorilor de țigarete care încercau să ne spună cât de afectată va fi această industrie, cum vor scădea veniturile la bugetul statului pentru că vor scădea vânzările și așa mai departe. Din câte mi-am dat seama, nu a falimentat până acuma nici un producător de țigarete. Mai degrabă au falimentat producători de pâine, de produse lactate ca să nu mai spun de producătorii de carne. Apropo de asta, nu am văzut atâta încrâncenare și argumentație atunci când au fost distruse societăți avicole și cele de creștere a porcinelor. Cazurile Comtim și Comtom, vă spun ceva?

Așadar, dacă industria producătoare de tutun nu a falimentat până acuma, sunt convins că nu vor falimenta nici crâșmarii dacă vor fi clienți care vor trebui să fumeze afară.

Am prieteni care nu fumează nici măcar în propria casă pentru că au acea atitudine matură care îi face să-i protejeze pe cei din jur. Și nu suferă din cauza asta.

Potrivit studiilor realizate de University of Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) iată care sunt procentele de fumători în 17 țări:

1. Australia (17% din populația țării fumează)
2. Belgia (20% din populația țării fumează)
3. Canada (18% din populația țării fumează)
4. Finlanda (21% din populația țării fumează)
5. Franta (25% din populația țării fumează)
6. Germania (23% din populația țării fumează)
7. Grecia (40% din populația țării fumează)
8. Islanda (16% din populația țării fumează)
9. Italia (23% din populația țării fumează)
10. Japonia (24% din populația țării fumează)
11. Olanda (28% din populația țării fumează)
12. Noua Zeelanda (18% din populația țării fumează)
13. Norvegia (21% din populația țării fumează)
14. Spania (26% din populația țării fumează)
15. Suedia (15% din populatie fumează)
16. Marea Britanie (21% din populația țării fumează)
17. Statele Unite (21% din populația țării fumează)

Citiți și: Legea 349 este o lege antifumat pasiv, menită să asigure protecția majorității nefumătoare a cetățenilor țării. Legea respectă accesul fumătorilor la produsele din tutun și optiunea lor de a fuma.

******

PS:

O veste proastă pentru fumători nu vine niciodată singură… pe lângă faptul că vor trebui să fumeze în aer liber, va crește acciza la tutun
Hai și cu veștile bune: scad accizele la cafea și iahturi.

 

Orice comentariu care nu este la obiect sau e violent și jignitor, îl voi șterge. După cum scriam într-un text din luna iunie: „A avea posibilitatea să îți spui părerea pe pagina cuiva, să comentezi, nu este un drept, ci un privilegiu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *