Leonard Relea

luni

13

iunie 2016

0

COMENTARII

Gând cu gând… la miez de noapte

Scris de , Postat în Gânduri

gând de noapte lampa
Luni, 13 iunie 2016

Gând de noapte. Cred că era prin 2010 când un coleg de presă se întreba într-un editorial dacă suntem cumva nebuni, referindu-se la toata această scară de valori inversată care pare că a devenit un nou model de viață.

Îi răspundeam atunci, la o săptămână distanță, cu un text în care încercam să argumentez că nu suntem nebuni ci… mai grav, trăim într-o perpetuă minciună. Și puneam pe hârtie o serie de gânduri la miez de noapte. Erau reflexe ale unor lecturi de la vremea respectivă.

Gând 1

Îi spuneam, atunci, că nu cred în nebunia acestei societăți ci mai degrabă în lașitate. O lașitate care ne face să ne ascundem după minciuni. De aceea cred ca prefer nebunii decât mincinoșii. Nebunii sunt sinceri în toată nebunia lor.

Gând 2

Să nu uităm că ne naștem dintr-o minciună: păcatul strămoșesc. De când dragostea este un păcat? Iar când murim ni se spune altă minciună: că mergem în Iad sau în Rai. Cine a văzut Raiul și cine a văzut Iadul? Nu știu dacă să cred în Rai… dar în Iad trăiesc deja.

Gând 3

Ni se spune  să ne mărturisim faptele rele dar nimeni nu ne spune să mărturisim și faptele bune. Cred că dacă am fi puși să spunem faptele bune la o spovedanie, confesionalele ar deveni pustii. Pentru că e mai ușor să faci rău decât să faci bine.

Gând 4

E mai ușor să înjurăm decât să spunem: „Te iubesc”.

Gând 5

E mai greu să ținem în mână un buchet cu flori decât o piatră.

Gând 6

Zâmbim cu gura, dar blestemăm cu gândul.

Gând 7

Purtăm războaie în numele unei religii a iubirii.

Gând 8

Avem răspunsuri la toate deși nu știm de unde venim și încotro mergem. Îi ascultăm pe alții dar nu ne ascultăm niciodată „inima”.

Gând 9

Nu știm cine suntem noi, dar putem spune cine sunt alții.

Gând 10

Ne credem filantropi dacă dăm bani atunci când suntem filmați dar refuzăm să dăm un covrig unui sărac atunci  când nu ne vede nimeni.

Gând 11

Ne arătăm pioșenia atunci când intrăm în biserică, iar când ieșim distrugem tot ceea de întâlnim: viața și speranța.

Gând 12

Ne este rușine să ne arătăm lacrimile dar nu ezităm să ridicăm pumnul.

Gând 13

Iubirea s-a transformat în păcat iar ura într-o stare de normalitate. ”Cine nu-i ca mine e împotriva mea” – pare că este o lege nescrisă care ne mutilează sufletele.

Gând 14

Preferăm lanțurile rațiunii împotriva libertății spiritului. Uităm că nemurirea este a sufletului și privim spre păcatele trecătoare ale trupului.

Gând 15

Vorbim doar ca să ne ascundem gândurile și uităm că uneori tăcerile spun mai mult decât o mie de cuvinte.

Gând 16

Credem că nașterea e o întâmplare iar moartea un destin. Eu zic că este exact invers: nașterea e un destin și moartea o întâmplare.

*****

Citiți și Ziua și gândul… șapte zile

Nu suntem nebuni. Ar fi bine să fie așa. Nebunii sunt mult mai sinceri decât noi.  Ei chiar cred în lumea lor. Noi ne-am creat o lume din minciună.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *