Leonard Relea

miercuri

24

aprilie 2019

0

COMENTARII

Geo Bogza ne scrie despre nimic

Scris de , Postat în Actualitate, Gânduri

despre nimic
Miercuri, 24 aprilie 2019

Lansarea termenului ”nimic” în discursul mitocănesc-politicianist mi-a amintit de un text al lui Geo Bogza, din 1938, prin care gazetarul aducea la cunoștința opiniei publice faptul că lista subiectelor interzise de cenzură s-a extins atât de mult încât acoperea toate subiectele de actualitate. Anul 1938 este anul în care s-a instaurat dictatura lui Carol al II-lea. În acest context, cenzura vremii transmitea redacțiilor o listă cu subiecte interzise. Celebrul gazetar a reușit să își exprime supărarea și să îi facă pe cititori să înțeleagă faptul că vor trebui să învețe să citească printre rânduri. Citiți mai jos textul despre ”nimic” al lui Geo Bogza.

”Până azi nu mi-aș fi putut închipui că se poate scrie despre nimic. Știam că la nevoie se poate scrie despre câte în lună și în stele, dar chiar despre nimic nu mă gândisem încă. Nimic e nimic; despre nimic nu se poate gândi și nu se poate scrie , oricât te-ai pricepe să întorci lucrurile din condei.

Totuși, scriu despre nimic. Hotărârea aceasta am luat-o azi dimineață, când am fost pus în fața unor fapte la care nu mă așteptasem. Bine, am spus eu, voi scrie atunci despre nimic.

M’am așezat la masă, dar mi-am dat seama cât e de greu să scrii despre nimic. O clipă am vrut să renunț, însă o bruscă redresare a conștiinței m’a făcut să înțeleg că trebue să scriu. Hotărîrea de a scrie despre nimic o luasem doar într’un moment foarte important al vieții mele și prin urmare nu puteam să trec peste ea cu ușurință.

Datorită acestor fapte n’am avut încotro și m’am apucat să gândesc cu seriozitate asupra nimicului, să văd ce s’ar putea scrie. Nimicul, cu toate că nu se poate spune cine știe ce despre el, are avantajul că tot se poate spune ceva.

Dar azi nu fac decât o introducere în nimic și cred că în scurt timp, meditând mai profund asupra problemei, voi avea prilejul să vă vorbesc pe larg despre acest interesant subiect.

1938”

Geo Bogza – Anii împotrivirii, 1953, Editura Tineretului a CC al UTM

PS: NIMÍC3 nimícuri n. 1) mai ales la pl. Lucru sau vorbă lipsite de importanță; fleac; bagatelă. ◊ (O) nimica toată a) ceva fără nici o însemnătate; b) cantitate neînsemnată. 2) Lipsă de însemnătate; nimicnicie. 3) fig. mai ales art. Lipsă de existență; neființă; inexistență; neant. * Din nimic, tot nimic neavând mijloace, nu poți realiza ceva. [Var. nimica]/<lat. nemica (Sursa: NODEX 2002)

Citiți și Gânduri triste din presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *