Leonard Relea

luni

21

august 2017

0

COMENTARII

Gisella Perl , îngerul de la Auschwitz

Scris de , Postat în Film

out-of-the-ashes
Luni, 21 august 2017

Out of the Ashes (2003), un film mărturie după volumul “Am fost medic la Auschwitz”, de Gisella Perl… o poveste despre război, supraviețuire, morală… și umilință. Umilință în Lagărul de la Auschwitz cât și în fața unei comisii de ancheta… a biroului de emigrări….

Gisella Perl, născută la Sighetul Marmației, a fost una dintre primele femei ginecolog din estul Europei, iar în timpul ocupației naziste a fost închisă în lagărul de la Auschwitz. După eliberare a emigrat în SUA și dorind să profeseze a trebuit să înceapă de la munca de jos și să străbată tot hățișul birocratic. În plus, membrii comisiei de la biroul de emigrări au acuzat-o de colaborare cu naziștii și de “practici criminale” în timpul detenției la Auschwitz. Rememorând ceea ce s-a întâmplat, Gisella Perl își dă seama că o singură greșeală poate atârna mult mai greu decât 1000 de fapte bune.

Filmul ne pune o întrebare despre ce înseamnă moralitatea, la care cu greu se poate da un răspuns clar. Moralitatea unei decizii, a unei acțiuni trebuie judecată în contextul evenimentelor care conduc la acel deznodământ. Aplicarea principiilor rigide, a dogmelor, nu duce la înțelegere și iertare…

Regizor: Joseph Sargent. 

Gisella Perl: Christine Lahti; Dr. Mengele: Jonathan Cake;
Notă IMDB: 6,9

 

Gisella Perl s-a născut pe 7 decembrie 1907 la Sighetul Marmației, la 16 ani a absolvit liceul și apoi a urmat cursuri de medicină devenind medic ginecolog. În 1944 a fost deportată, împreună cu toată familia, în lagărul de la Auschwitz. A supraviețuit pentru că a lucrat alături de celebrul dr. Mengele. A reușit să salveze de la moarte sute de femei însărcinate care altfel ar fi fost maltratate de medicul nazist. Pentru aceasta a fost supranumită ”Îngerul de la Auschwitz”.

După eliberare a reușit să ajungă în Statele Unite unde a continuat să practice medicina sprijinindu-i mai ales pe cei care trecuseră prin lagărele de exterminare. Se spune că în perioada newyorkeză a ajutat la nașterea a peste 3000 de copii. Apoi s-a stabilit în Israel unde a decedat pe 24 noiembrie  1988.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *