Leonard Relea

luni

5

februarie 2018

0

COMENTARII

Imposibila iubire (1983) – povestea unui destin amar

Scris de , Postat în Film

Imposibila iubire
Duminică, 4 februarie 2018

Imposibila iubire (1983) – o dramă după romanul Intrusul, al lui Marin Preda, în regia lui Constantin Vaeni. Este ultimul film în care a jucat Amza Pellea, care avea să treacă în veșnicie pe 12 decembrie 1983.

Alături de el, în rolul principal este Șerban Ionescu (d. 21.11.2012), tânărul ucenic care urcă treptele calificării, este dornic de afirmare, devine erou într-o împrejurare de viață și de moarte, după care este aproape exclus din viața celorlalți pentru că nu putea fi ca ei.

În film mai apar în roluri importante Tora Vasilescu, Irina Petrescu (d. 19.03.2013) și Gheorghe Cozorici (d. 18.12.1993).
Călin Surupaceanu (Șerban Ionescu) este un băiat de la țară, care se ocupă cu vopsitul acoperișurilor. Într-o zi, aflat pe turla unei biserici, îi atrage atenția, prin dezinvoltură, inginerului Dan (Amza Pellea) care caută tineri dornici de a învăța o meserie, de a lua viața de la început, de a-și clădi o carieră pe șantierele României. În cele din urmă îl convinge pe tânăr să-l urmeze într-o aventură care îi va schimba viața: construirea unui combinat chimic și a orașului din jurul său.

Amza Pellea: „Există oameni care nici n-au habar că-și trăiesc viața. Și nici n-o trăiesc, ci de fapt viața îi trăiește pe ei”
Irina Petrescu: „Ascultă, Dane. Știi că te prețuiesc pentru cinstea ta și nu pentru ideile tale, care de fapt sunt ale lui Karl Marx. (…) O lume nouă nu poate fi construită pe ură.”

Călin Surupaceanu este eroul care bate primul țăruș pe șantier, este eroul care o scoate din mâinile unei brute pe Maria (Tora Vasilescu) și îi schimbă destinul, este eroul care face liceul la seral, cel căruia pare că viața îi oferă, la un  moment dat, totul: carieră, familie, respect, un viitor.

Până într-o zi în care intră într-un tanc petrolier ca să salveze un om. Urmează o explozie și eroul ajunge în spital, grav accidentat, greu de recunoscut, cu viața pe o muchie de cuțit. Soarta pare generoasă, dar viața i se schimbă. Călin Surupaceanu nu mai este omul de altădată. Este erou, dar eroii nu trebuie să trăiască mult. În scurt timp constată că nu mai face față sarcinilor de instalator de înaltă tensiune, apoi devine un intrus chiar în propria casă și familie. Cine ar mai avea nevoie de el?

Societatea nu are nevoie de eroi în viață. Eroii sunt buni doar pentru a fi comemorați, în rest devin incomozi.

Filmul Imposibila iubire are câteva scene despre care ne-am putea întreba cum de au trecut de cenzura comunistă. Și totuși, au trecut. Într-o discuție cu activistul de partid care se ocupă de tineret și  îi ținea lecții de morală, Călin Surupaceanu îl întreabă: „Pariezi cu mine că n-ai nici o meserie calificată? Altfel n-ai vorbi cu mine așa, care am una! Și pe care nimeni nu are dreptul să mi-o ia.”

O altă scenă tare este în momentul în care un inginer cuplează greșit liniile electrice, riscând să omoare zeci de oameni aflați pe stâlpii de înaltă tensiune. Inginerul Dan (Amza Pellea), nervos, spune: „Paștele tău de inginer, cu originea ta sănătoasă și cu ăia care ți-au dat examenele. (…) Din păcate nu trăim în cultul profesiei. Nenorocirea e că nu e singurul care are o diplomă luată pe meritele lui tac-su, sau pentru cine-știe-ce activități care nu au nici o legătură cu meseria”

Imposibila iubire este un film lung, de 2 ore și 40 de minute, care reușește grație scenariului și actorilor să impresioneze chiar și pe cel mai exigent privitor. Construcția combinatului e doar pretextul pentru a ajunge la povestea amară a unui tânăr într-o societate care ne era prezentată, de către aparatul de propagandă comunist, ca fiind ideală.

Nu e simplu să vezi în filmele realizate înainte de 1989 și altceva decât propagandă comunistă. A vedea mai întâi oamenii e un exercițiu pe care ar trebui să-l facem din când în când.

 

 

 

Citiți și Americanul din Roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *