Leonard Relea

miercuri

11

iulie 2018

0

COMENTARII

Intouchables: intră în lumea altuia pentru a afla ce lipsește din lumea ta

Scris de , Postat în Film

Intouchables
Joi, 11 iulie 2018

Ce poate cimenta prietenia dintre doi bărbați complet diferiți? Umorul și încrederea. Sunt cei doi factori care stau la baza relației de suflet dintre un derbedeu și un aristocrat.

Intouchables (Invincibilii), un film francez din 2011, în regia lui Olivier Nakache, Eric Toledano. În rolurile principale: François Cluzet (un fel de Dustin Hoffman european) și Omar Sy.
Notă IMDB: 8,6.

O peliculă europeană, bazată pe o poveste reală, care a reușit să aducă în sălile de cinema peste 19 milioane de francezi în 4- 5 luni, fiind al treilea cel mai vizionat film din toate timpurile în Franța.

Ideea a plecat de la un film documentar din 2004, A la vie, à la mort. Șapte ani au avut nevoie regizorii pentru a pune în practică proiectul, dar a meritat cu prisosință.

Philippe (Francois Cluzet) este un aristocrat care în urma unui accident de parapantă a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Își poate mișca doar gâtul în schimb mintea i-a rămas ageră.

Philippe are nevoie de asistență permanentă și mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de el nu rezistă mult. Unii pleacă și după o săptămână. De data asta face o nouă selecție pentru a găsi pe cineva potrivit. Mulți dintre cei care se prezintă au CV-uri impecabile, au experiență, își exprimă dorința de a ajuta, își arată compasiunea…

Da… COMPASIUNEA…

E ultimul lucru pe și-l dorește Philippe. El vrea să fie tratat ca un om normal. Ajutat, dar nu compătimit.

La un moment dat apare Driss (Omar Sy), un tip sportiv, venit din suburbii, proaspăt ieșit in închisoare, care are o singură dorință: să fie refuzat pentru a se putea înscrie pentru șomaj. Lipsit de inhibiții, direct și cu replici spumoase la comunicarea rigidă impusă de moment, Driss reușește să atragă atenția lui Philippe. De ce? Pentru că Driss nu vrea să-i fie pe plac, iar Philippe nu mai vrea în jurul lui oameni fără inițiativă. Vrea și pe cineva care să aibă curajul să-i spună “NU“, pe cineva care să schimbe ceva din monotonia impusă de ceilalți angajați.

“Uneori trebuie să intri în lumea altuia pentru a afla ce lipsește din a ta” (Intouchables – 2011)

Driss știe că e o lume în care el nu poate avea acces, dar are nevoie de o simplă semnătură. Și totuși… este chemat a doua zi când i se prezintă programul. Ce-l determină pe băiatul din suburbii să accepte slujba? Un lucru simplu: faptul că va avea o baie doar pentru el. Nu zâmbiti… dacă o să vedeți filmul, veți înțelegeți.

În plus, Philippe știe cum să-l provoace și Driss acceptă o lună de probă. O lună în care între cei doi, exponenți a două lumi total opuse, se creează o legătură de viață cum rar se poate vedea. Driss nu este doar omul care îl îngrijește pe Philippe, ci devine confidentul și cel mai bun prieten alături de care simte că viața capătă un nou puls. De aceea, în multe momente, aristocratul imobilizat în scaunul cu rotile îl lasă pe băiatul din suburbii să decidă în locul său, chiar și în chestiuni care țin de intimitatea vieții private. Astfel, Driss reușește să schimbe ritmul vieții lui Philippe.

Mai mult, reușește să-l convingă să ia o decizie care până la urmă îi va schimba destinul: să stabilească o întâlnire cu femeia pe care o cunoștea de 6 luni doar din scrisori. O femeie care în cele din urmă va deveni soția lui Philippe.

Pelicula e o dovadă că marile prietenii nu țin cont de statutul social, de bani, de educație sau de preocupări comune, ci de felul în care simți că celălalt te completează.

Oamenii care țin la tine te vor ajuta, te vor sprijini, dar nu te vor compătimi.

Amănunte despre premiile obținute de Intouchables găsiți pe net.

Citiți și Spare Parts – visele se construiesc în echipă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *