Leonard Relea

luni

1

octombrie 2018

0

COMENTARII

Ion Caramitru: În 89, Revoluția mea n-a reușit

Scris de , Postat în Amintiri despre oameni

ion caramitru
Luni, 1 octombrie 2018

Era pe 1 octombrie 2014, la o dezbatere găzduită de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, despre ”Teatrul în România comunistă”, în cadrul unui proiect intitulat „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”.  Invitat era Ion Caramitru. În același timp, dezbaterea se constituia în al șaptesprezecelea eveniment din cadrul FILIT 2014.

Din câteva notițe de la acea vreme extrag următoarele idei:

Ion Caramitru: În 89, Revoluția mea n-a reușit. Revoluția lui Sergiu Nicolaescu a reușit. Poate știți cine este.

Ion Caramitru: Foarte mulți se scuză că au fost obligați să semneze cu securitatea angajamente de colaborare. Este inexact. Am trecut prin încercari de racolare.
Era un tovaras Cristescu, la facultate, care m-a cheamat și m-a întreabat dacă vreau să termin faculatea.

Mi-a zis: Dacă vreau eu o termini, dacă nu, nu. Îl cunosti pe Cioiu? Când te duci pe la el pe acasă vezi ce spun ăia și îmi spui mie.

Zic: Și dacă nu spun?

Zice: Tu vrei să termini facultatea?

M-am dus la Cioiu și am aflat că îl pusese și pe acesta să mă spioneze pe mine. I-am zis lui Cristescu și a dat-o pe glumă.

Altădată, primesc un telefon de la studioul de filme al Armatei și mi s-a cerut să fac o înregistrare de voce. A doua zi m-am dus, dar am intrat, după adresă, la Securitate. Un securist a recunosct că acolo voiau să mă aducă. A început să mă laude arătând că știa totul despre mine.

Avem nevoie de oameni ca dumneavoastră, care să ne scape de dusmani, a zis el.

Am înțeles și mă gândeam cum să scap. Mi-a propus să particip la recepții organizate de ei, cu persoanal de la Ambasade, și să le spun ce se discută. A încercat să mă facă să scriu un angajament.

I-am zis: Vă promit solemn, că în momentul în care văd dușmanul, vin și vă spun. Vă promit solemn.

Am văzut, după 90, raportul lui către superiori în care spune că încercarea de racolare a eșuat. Am fost măgulit să citesc în acel raport, că scrisese: „Băiatul nu-i prost deloc„.

Ion Caramitru: Ca să ne monteze microfoane în apartament, securiștii au muncit 3-4 ore ca să scoată afară tot blocul. Pe mine m-au chemat la spital sub motivul ca mama era internată. Și în felul ăsta au reușit să monteze microfoane în casa noastră.

Ion Caramitru: La întrebarea: Ce reprezintă teatrul pentru mine?, am răspuns întotdeauna: O șansă de a supraviețui!

Evident nu putea lipsi și o explicație în legătura cu scena petrecută pe 22 decembrie în Studioul 4 al TVR, alături de Mircea Dinescu.

Ion Caramitru: Eu n-am spus „Mircea, fă-te că lucrezi!” ci am spus „Mircea, arată că lucrezi!

Multe alte amănunte despre momentele din decembrie 1989 se găsesc în memoria internetului.

Citește și Cum a început Revoluția? ”Brusc și cu mititei”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *