Leonard Relea

luni

25

aprilie 2016

5

COMENTARII

Lazăr Șăineanu, evreul care a ”zidit” dicționarul limbii române

Scris de , Postat în Carte, Exclusiv

Dicționar Lazăr Șăineanu
Sâmbătă, 23 aprilie 2016

Lazăr Șăineanu, un evreu căruia limba română îi datorează enorm de mult, dar care a fost umilit de intectualitatea secolului al XIX-lea și aproape uitat de către cei care au urmat.

Pe 23 aprilie 1859 se năștea la Ploiești, în casa zidarului evreu Schein (Șain), un băiat ce va primi numele de Lazăr. Este cel care mai târziu avea să se numească Lazăr Șăineanu, cunoscut mai mult ca părintele primului Dicționar Universal al Limbii Române, o lucrare uriașă pentru acea vreme, cu peste 30.000 de termeni și 80.000 de definiții, prima de acest gen din cultura română, din care apoi au plagiat mulți.

Faptul că era evreu născut în România a fost o neșansă pentru Lazăr Șăineanu, pentru că legile vremii și opțiunile antisemite ale intectualității românești l-au umilit și l-au strivit, obligându-l să părăsească țara și să se stabilească la Paris unde, ca cercetător al argoului limbii franceze, va elabora lucrări care sunt de referință și astăzi.

Neșansa lui Lazăr Șăineanu a pornit de la faptul că obținerea cetățeniei române trebuia votată de cele două camere parlamentare.

*****

Pe scurt, povestea dramei sale este destul de simplă. După ce și-a făcut studiile academice la Paris și și-a dat doctoratul la Leipzig, Șăineanu a ajuns suplinitorul lui BP Hașdeu la Facultatea  de Litere din București, dar fără a fi plătit. A obținut, în cele din urmă, câteva ore de latină la o școală generală, pentru a putea câștiga o leafă, în ciuda protestelor publice ale unui angajat al Ministerului Instrucției Publice.

În anul următor a fost numit profesor la Universitate și asupra sa s-au dezlănțuit rafalele antisemite ale unor reprezentanți ai intelectualității și politicienilor. Printre cei care au tras în el trebuie să-i amintim pe V.A. Urechia, în primul rând, Dim. Sturdza, Iacob Negruzzi, Spiru Haret ba chiar și B P Hașdeu la un moment dat, Take Ionescu și Nicolae Iorga. Sunt nume pe care le cunoaștem și ne mândrim că fac parte din elita intelectuală românească. Din păcate, sunt printre cei care au promovat antisemitismul și intoleranța etnică și religioasă.

În decurs de peste 10 ani toate demersurile lui Lazăr Șăineanu de a obține cetățenia română au fost sortite eșecului. Și n-au fost puține, ci vreo 6 sau 7.

Practic era victima unor condiții asumate de Mihail Kogălniceanu și Ion Brătianu la Congresul de la Berlin, după războiul ruso-turc din 1877 – 1878, în urma căruia ne-am declarat independența. Atunci, la presiunea celorlalți, Kogălniceanu și Brătianu au acceptat ca România să acorde cetățenie cetățenilor de altă etnie născuți pe teritoriul țării ”doar de la caz la caz”, după cum spune istoricul Neagu Djuvara… ceea ce a lăsat loc la multe interpretări. Lazăr Șăineanu a fost un astfel de caz.

În cele din urmă, reputatul lingvist a părăsit România, împreună cu toată familia, și în 1901 s-a stabilit la Paris unde a devenit Lazare Sainéan.

Nu voi trece în revistă titlurile operelor sale deoarece le găsiți cu ușurință pe net, însoțite de mai multe precizări decât aș putea eu cuprinde aici.

Carte Lazăr ȘăineanuAm găsit în bibliotecă în aceste zile, printre altele, și o culegere de texte literare pentru școlile gimnaziale, tipărită în 1891. Privind peste lista autorilor propuși ca lectură, am descoperit cu surprindere că aproape jumătate dintre ei apar în manualele de studiu gimnazial și liceal de astăzi. La mai bine de 100 de ani …. și pe bună dreptate mă întreb: chiar mai sunt toți la fel de importanți pentru elevii secolului XXI?

Citiți și: ”Un savant călcat în picioare, un text excepțional de Laszlo Alexandru, despre cercetarea lui George Voicu, ”Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Șăineanu”,  publicată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel din București.

PS: Acest text este doar o sumă de gânduri, adunate la un miez de noapte, fără valoare pentru cei interesați de personalitatea lingvistului Lazăr Șăineanu.

5 Comments

  1. uri adar Aderca
  2. huber helmuth
  3. Nea
  4. Petre Dan Constantin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *