Leonard Relea

duminică

17

ianuarie 2016

11

COMENTARII

Leonida Neamțu: ”Nu te naști unde vrei”

Scris de , Postat în Carte, Exclusiv

legenda cavalerilor absenti de leonida neamtu

 

Duminică, 17 ianuarie 2016

Un citat despre prietenie, din Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupery, postat pe Facebook, într-o seară a lui 2014, de o prietenă, m-a dus cu gândul la un roman foarte drag, de un autor mai puțin cunoscut: Leonida Neamțu.

Legenda Cavalerilor Absenți (1984, Editura Dacia).

O carte pe care am descoperit-o întâmplător în adolescentă și apoi am recitit-o de vreo 4 ori. E un roman pe care mi-a revelat imagini noi de fiecare data când l-am recitit și care ascunde în paginile lui niște povești personale nespuse.
Volumul, pare a fi un fragment autobiografic, deoarece sunt relatate momente din cadrul redacției Almanahului Literar, condus de A.E. Baconsky (ulterior, în 1954, s-a transformat în Steaua). Îi găsim pomeniți aici pe D.R. Popescu, Aurel Gurghianu, Aurel Rău, Victor Felea și alții, personaje secundare pe lângă protagoniștii romanului, Pictorul și Poetul. Bineînțeles că atunci când apar doi prieteni foarte buni, romanul ar fi lipsit de sare și piper dacă nu ar exista și EA. Adică Gazela, marea actriță în ascensiune care dorește să semene cu Marilyn Monroe.

Iată primele fraze din Legenda Cavalerilor Absenți.

„Nu te naști unde ți-ai dori-o. Fiindcă nu ești o plantă și nu ești o pasăre. Dar sunt necesare comparațiile? Și sînt valabile? E greu de presupus că Floarea Reginei ar năzui să răsară, să crească și să înflorească într-o mlaștină, fie chiar și o mlaștină măreață, cum ar fi o deltă. E sigur că Floarea Reginei a vrut, vrea și va voi întotdeauna, nu printr-o legitate provizorie dictată de om, ci printr-o decizie definitivă a naturii, să strălucească sus pe stânci. (…)… , dar există din păcate destui oameni ce ar fi preferat să poarte în acte (una dintre deosebirile dintre om și animal, în genere acesta din urmă nu are acte), un alt loc de naștere și, eventual o altă dată (…) Nu te naști unde vrei.”

Referindu-se la cei doi protagoniști ai cărții, Leonida Neamțu aduce în discuție, chiar de la început, o definiție “altfel” a prieteniei.

“O adevărată prietenie se poate hrăni din orice, și, afirmă unii ce se pricep, dintr-o dușmănie. (…) Sigur este că amiciția dintre Pictor și Poet nu s-a bazat pe tăcere – da de unde! – ci mai ales pe contraziceri sau certuri destul de violente ce n-au degenerat în bătaie pentru motivul simplu că lupta ar fi fost inegală, o înțelegea prea bine și o parte și cealaltă, Pictorul era prea voinic, cheresteaua sa, ca anvergură, o depășea cu mult pe cea a Poetului”.

Nefiind un cunoscător al vieții literare nu am putut să-i identific pe cei doi, personajele principale, deși ar fi interesant de aflat.

Consider că e un roman care nu se poate povesti. Trebuie citit.

M-am întrebat mereu de ce un scriitor care are 34 de volume tipărite este mai puțin cunoscut și nu știu cine ar putea să ne spună. Poate pentru că, în anii 70 – 80, Leonida Neamțu a scris pentru un anumit gen de cititori, nu pentru cei care doreau să afle cum se construia socialismul?

*****

11 Comments

  1. Chirila Doina
  2. Chirila Doina
  3. Chirila Doina
  4. Dan Pintican
    • Leonard Relea
    • Leonard Relea
  5. Georgeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *