Leonard Relea

marți

12

martie 2019

0

COMENTARII

Linșajul mediatic în epoca facebook

Scris de , Postat în Opinii

linsajul-facebook
Marți, 12 martie 2019

Benjamin Rush (1746 – 1813), unul dintre semnatarii Declarației de Independența a SUA, a cerut și a luptat, în secolul al XVIII-lea, pentru interzicerea pedepselor publice. Practic, datorită lui a fost desființat ”stâlpul infamiei” în toate statele USA, mai puțin Delaware care a menținut practica până în 1952.

Suntem de acord că umilirea publică este un grav atentat la demnitatea umană, chiar și în cazul condamnaților în urma unui proces.

Am ajuns, iată, în secolul al XXI-lea și constatăm, în ciuda faptului că nici un cod penal nu mai prevede pedepse publice, rețelele de comunicare virtuale au devenit noile piețe în care se practică umilirea publică.

E suficient ca un text agramat să te denigreze pentru ca o hoardă întreagă de ”internauți”, mulți ascunzându-se după false identități, să devină judecători sau călăi ai celui pus la stâlpul virtual al infamiei.
Pe nimeni nu interesează cu adevărat gravitatea faptei. Frustrările infantile, afișate cu mândrie, sunt lăsate să erupă în mediul virtual.
Și, exact ca în lumea animală, cu cât ești mai slab cu atât ești mai atacat.
Am văzut oameni care au conturi de facebook și nu comentează nimic când este vorba despre hoții la nivel de stat și despre nedreptăți făcute de autorități, dar devin Judecători ”feroce” atunci când victima este un ”oarecare”.

Asta s-a întâmplat și în cazul învățătorului Andrieș, din Iași.
Da, omul a greșit. O greșeală pe care un părinte ”responsabil” a observat-o abia după o lună, uitându-se prin caietul copilului. Un părinte a cărui relație cu școala și mediul educativ ar trebui analizată cu mai multă atenție.
Credeți că în ”cazul PATINUAR” un învățător cu peste 40 de ani vechime trebuia LINȘAT public pe internet și în mass-media?
Cum v-ați simți dacă pentru o greșeală similară ați fi linșat mediatic? Devine lumea mai dreaptă?

Sau e vorba bucuria de a arunca cu piatra atunci când ești în mulțime? NU-i așa? E ușor să arunci cu piatra când sunt mai mulți care o fac. E un act de ”curaj”.

În cazul învățătorului Andrieș lucrurile s-a lămurit. A fost o eroare care putea fi discutată elegant și omenește. Cineva a ales linșajul public.

Rugați-vă să nu ajungeți în aceeași situație pentru că vă expuneți chiar și atunci când ”mergeți pe vârfuri” în spațiul virtual.

Case closed!

PS: Despre practica jurnalistică de a folosi verbe ”tari” pentru a atrage atenția nu mai discut. ” Linșajul mediatic nu este jurnalism”, după cum spunea Ion Cristoiu.

Citiți și: Despre școală… cu tristețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *