Leonard Relea

luni

30

ianuarie 2017

1

COMENTARII

Mesaj de la Alex Ștefănescu: Redescoperiți literatura

Scris de , Postat în Gânduri

Alex Stefanescu despre literatura
Luni, 30 ianuarie 2017

O carte de 120 de pagini pe care o recomand nu doar elevilor, părinților și profesorilor de literatură română, ci mai ales autorilor de manuale… pentru că tot vorbim de multe ori despre reforma în educație…
Alex Ștefănescu are dreptate, în loc să sădim plăcerea de a citi în elevi, îi îndepărtăm pentru că se insistă pe un limbaj care nu le folosește. Școala nu pare că vrea să crească cititori ci mici critici literari.

Alex Ștefănescu: „Literatura a fost creată însă numai și numai ca o sursă de plăcere. Nu are altă rațiune (semănând din acest punct de vedere cu muzica, pictura, dansul, teatrul, filmul artistic, jocul de șah, bătaia cu bulgări de zăpada etc.) Este absurd ca utilizarea ei să fie considerată obligatorie. Este grotesc ca un tânăr să învețe literatură de frică (de frica unui profesor sever sau a unor examene de care depinde viitorul lui).

(…)
Mi-am continuat investigația deschizând diverse manuale de literatură pentru elevii de liceu. Într-unul dintre ele am dat peste un capitol despre Eminescu. M-am îngrozit. Elevii erau invitați să se pronunțe asupra poemului Floare albastră în următorii termeni:
Care sunt actanții în această reprezentare epico-dramatică a erosului?
Stabiliți diegeză poemului! (…)
Aceste somații adresate elevilor, redactate într-un limbaj rebarbativ (cu pretenții de terminologie stiințifică) n-au nicio legătură cu frumusețea poemului.”
Alex Ștefănescu – Mesaj către tineri. Redescoperiți literatura, Editura Curtea veche, 2014

*****

Zilele trecute, cineva încerca să mă convingă de faptul că literatura e o știință.
Mă rog… eu credeam că e o artă. Arta devine o știință în mâinile celor care neputând trăi o emoție își caută o justificare pentru a avea o părere.
Literatura devine o știință în mâinile celor care nu pot scrie un rând care să trezească o emoție. E greu să le explici că cineva care începe să scrie o face din plăcere. Pentru ei e știință. Când scrii din plăcere nu te gândești la știință. La fel și când citești din plăcere, nu te gândești la știință.

Citiți și Zig-zag printre jurnale și memorii

1 Comment

  1. Corina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *