Leonard Relea

luni

11

ianuarie 2016

7

COMENTARII

Nostalgii cu miros de macedonii

Scris de , Postat în Exclusiv, Locuri

pati bar cu macedonii la Iasi, amnii 80

Luni, 11 ianuarie 2016

O fotografie din 1985 cu un troleibuz în prim plan și o firmă pe care scrie PATI BAR a stârnit pe Facebook nostalgii. Amintiri ale copilăriei noastre, ale optzeciștilor, cum îmi place mie să spun, dar și amintiri ale celor care și-au trăit adolescența în anii 70, au invadat spațiul destinat comentariilor la fotografia de mai sus postată pe contul Iași (fotografii vechi) – Sursa: diferite surse din cadrul RATP IAȘI — în Iasi, Romania.

O să spuneți că sunt nostalgii de adolescenți, cu miros de macedonii, și nu sunteți departe de adevăr. Acel local, demolat probabil prin 1986, când s-a făcut actualul bulevard Independenței, este o parte din copilăria noastră. Îmi amintesc și eu cum intram acolo cu mama și cu sora mea mai mică, atunci când trecem prin zonă. În loc de cofetărie, preferam Pati-bar-ul. Și erau cel puțin două cofetării în zonă: Amandina, în Piața Unirii, si alta pe Lăpușneanu, la parterul unei clădiri care între timp a fost demolată. Tot pe Lăpușneanu exista și un studio foto unde cred că am făcut fotografii de câteva ori, elev fiind în clasele primare, cu o coroniță pe cap sau pentru Panoul de Onoare, când eram pionier.

Ca să mă întorc la fotografia de mai sus, dintr-un comentariu aflăm ziua și ocazia cu care a fost realizată: 1 mai 1985.

Radu Czech Cristina Albu: Este data de 1 mai 1985, prima zi de circulatie a troleibuzelor la Iasi. Este traseul 41 (Piata Independentei-Pacurari), la statia de debarcare din Independentei. Portiunea dintre Fundatie si Piata Independentei nu era la acel moment ditai bulevardul ca acum, ci o strada cu sens unic, la fel de ingusta ca actuala V. Conta (strada paralela).

Pentru cei care n-ati avut șansa să intrați în acel Pati-bar, nu o să vă povestesc eu mai mult, ci o să transcriu amintirile și comentariile celor care, la fel ca și mine, au simțit fiorul cald al copilăriei la vederea acelei firme atârnate deasupra unei uși. O ușă în spatele căreia se ascundea o lume de vis care devenea brusc realitate.

Cristina Dumea: Imi amintesc si acum mozaicul de pe peretii interiori: galben cu verde.

Radu Bliuc: Cateva mese inalte, fara scaune. Macedonii calde in hartie alba, imediat devenind transparenta (deh continut inalt de grasimi), lapte batut si CICO.

Daminescu Carmen: Macedonii, trigoane cu crema de vanilie si Pepsi sau lapte batut!!! Bune, bune smile emoticon . Treceam in drum spre gradinita pe aici.

Iulia Cabalau: Daaa, de-aici ne luam bunatati in pauza mare:) si strudele cu branza, mere, suc brifcor. :))

Podasca Beatrice: Macedonii cu branza si carne si trigoane cu crema de vanilie… Doamne, ce bune erau.

Laura Buhaciuc: Nu mai gasesti acum in tot Iasul macedonii cum gaseai la pati-bar.

Cristina Rosetta: Macedonii si branzoaice…lapte batut…peste strada era o farmacie cu aparatura medicala..de-acolo mi-am luat prima mea forfecuta medicinala..ptr. manichiura..o mai folosesc si acum de buna ce este… era in 1985.

Carmina Vrejoiu: Cele mai delicoase de departe erau….TRIGOANELE, imi amintesc si pretul (cred) 1,25 lei!!… Multumesc pentru poza, de mult imi doream sa descopar acest PATI-BAR, … AMINTIRI DIN COPILARIE!!

Nicole Frotey: Buseurile cu germeni de grau erau favoritele mele si bineinteles macedoniile cu branza!

Petru Mirel Grajdeanu: Asta da surpriza placuta… Si eu imi doream sa mai vad o poza cu acel Pati bar… Macedonii… si baclavale… si trigoane cu vanilie… branzoaice… (…) locuiam in Dimitrov( actual Independentei) si invatam la Eminescu… va dati seama… 🙂

Onofrei Ramona Violeta: Era o nebunie combinatia de macedonie calda cu quik.

Chris Mont Cristo: Daaa, numai bunataturi erau … dar alaturi nu era si un chiosc cu pui la rotisor ?

George Axinte: Rotiseria era in capatul celalalt al strazii, spre fundatie (tot la parterul unei cladiri vechi).

Veste de la Iasi: Il mai numeam Police-Bar, pentru ca era sediul Politiei alaturi de el !

Cristian Zet: Faceam si concursuri de mancat macedonii… recordul 25 de placinte.

Burlaciuc Catalin: Iar în peretele din spatele tejghelei erau depozitate sticlele de Pepsi în niște orificii, la rece.

Youlia Youly: Eu am vazut aici prima data cafea facuta „la nisip”… era un fel de sala cu mese inalte fara scaune… asa e… am vazut comentariu mai sus si am rectificat… in fata intrarii era amenajat pentru servit cafeaua iar undeva mai in fundul salii in stinga intrarii era galantarul cu bunatati: macedonii …placinte… trigoane… buseuri cu nuca… baclava… colacei… eclere… un anumit stil de patiserie fina… Din ce-mi aduc aminte in capatul cladirii Pati Bar … la exterior era o usa unde se dadea piine calda… veneam cu o prietena tocmai din Splai ca sa cumparam uneori seara piinea aici… parca ii zicea La Klein… desi Panificatia din Podu Ros era mai aproape… preferam sa venim in Piata Unirii dupa piine… era prin 1974…

Youlia Youly: Multumesc mult oameni dragi!!!!! Citesc cu placere si realizez ca, pentru o clipa, vizionand poza impreuna ne-am regasit cu totii intr-o amintire cu miros de cafea si placinte calde! Cine stie… poate multi dintre noi ne-am intersectat in acea vreme… stand la rand… ca sa cumparam „la pachet” sau sa mincam, alaturi la o masa, o macedonie si sa bem un lapte batut…

Norica Mihaela Rusu: Youlia Youly cafeaua la nisip ai baut-o mai sus de pati bar la cafeneaua turceasca….mmmmmm buna mai era !

Voi ce amintiri aveti despre Pati-Bar-ul de la Piata Dimitrov din anii 80?

Later update (16 decembrie 2016)

patibar-ul-din-iasiIata o fotografie cu patibar-ul din alt unghi. la inceputul secolului cladirea se numea Birtul lui Viorică, un crâșmar la care mâncau și cei cu dare de mână, și cei mai saraci.

 

Sursa foto: Iasi – Amintiri de neuitat

PS: S-ar putea spune că sunt patetic, dar pentru cei care am intrat in acel Pati-bar nu e vorba de patetisme ieftine ci despre unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei noastre.

PPS: Inițial intenționam să vă povestesc despre câteva dintre cărțile pe care le-am citit anul trecut. Vă promit că o fac altadată. Dacă nu apuc să scriu mai mult despre ele, vă asigur că sunt cărți despre care merită spus măcar două fraze.

7 Comments

  1. alexandriuc lucian
  2. Alin
  3. Titi de la Iasi
  4. Pricop elena Silvia
  5. Munteanu Elena Doina
  6. Mona Dragoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *