Leonard Relea

luni

24

august 2015

0

COMENTARII

Obsesii și ironii ieftine… de vacanță

Scris de , Postat în Gânduri

obsesii de vacanta, trandafir

Recunosc, am câteva obsesii care îmi stau pe creier precum ciunga lipită pe talpa pantofului. Le împart cu voi și poate că în felul acesta voi scăpa… 🙂

 

18 august 2015

Obsesii despre presă…

Starea presei cotidiene: înainte publica texte despre realizări, astăzi despre eșecuri. Înainte mamele colecționau decupaje din ziare despre reușitele copiilor lor. Astăzi decupajele din ziare anunță eșecurile infractorilor. Dacă au fost prinși e clar că au eșuat.

Cei care vor citi presa actuală peste 200 de ani vor crede că suntem o nație de infractori, vor avea o imagine foarte distorsionată despre noi…  Mă rog, nu spun că suntem toți ingerași dar despre îngeri vorbim altădatㅁŠ 

Într-un ziar, la care lucram în urmă cu vreo 10 ani, apărea constant un anunț la secțiunea de matrimoniale. O doamnă de vreo 55 de ani își căuta sufletul pereche. Și timp de vreo 3 ani, doamna de 55 de ani și-a tot căutat sufletul pereche până când ziarul a dispărut.

Regret ca nu i-am reținut numărul de telefon. Sunt convins ca și astăzi are tot 55 de ani și se află în căutarea sufletului pereche.

 

19 august 2015

Obsesii de la tv…

Să mă întorc la presă. Citesc într-una din zilele trecute, pe ecranul televizorului: ”Breaking news: Ponta s-a întors la Guvern”  

Bănuiesc că de acuma o să aud în fiecare zi: ” Ponta a venit la serviciu”.  O fi breaking news… Probabil că eu nu mai înțeleg nimic din meseria de ziarist.

*****

O reclamă la un produs pentru cei care suferă de hemoroizi se termină cam așa: „Pentru zile fără durere”.

Mă rog, eu credeam că supozitoarele sunt tocmai pentru momentele în care apare durerea…

*****

O alta reclamă, la un șampon ne promite: „Acuma părul este plin de volum”.

Eu credeam că poate avea volum și eventual să fie plin de spumă…

Greu cu limba română pe scările mass-media…

*****

Obsesii despre moarte…

Citesc pe pachetele cu țigări: „Fumatul poate provoca moartea”…. Cred că același slogan poate sta foarte bine pe cutiile cu medicamente. Până la urmă nu am auzit să moară cineva din cauza țigărilor, dar tentative de suicid și sinucideri, cu sute de pastile înghițite, sunt aproape zilnic. E adevărat că unii se feresc de pachete cu țigări pe care scrie ca ”pot provoca impotență” … le preferă pe cele pe care scrie ”cancer”.

Cred că și pe mașini ar trebui să scrie același lucru: „Mașina poate provoca moartea”. La fel și avioane. Ba chiar și apa poate provoca moartea. Prea multă apă te îneacă. Pe sticlele cu alcool de ce nu scrie că pot provoca moartea?

N-aș vrea să credeți că sunt un apărător al fumătorilor. Cei care mă cunosc știu bine că nu este așa. Sunt fumător, dar fac o pauză de vreo 11 ani deja. Despre fumat și ce trebuie să faci pentru a renunța la țigări vorbim altădată. Vorbim doar cei care am fumat … 

 

20 august 2015

Obsesii despre mediu…

Apropo de măcelărirea pădurilor… Îmi amintesc ca prin 2004 – 2005, ministrul Mediului a decis la un moment dat să ceară inspectorilor de la Garda de Mediu declanșarea unei operațiuni pentru depistarea gaterelor clandestine din pădurile Moldovei. Am citit în presă despre o astfel de acțiune a Gărzii de Mediu dintr-un județ al Moldovei. Un județ cu multe păduri și multe interese. Ce credeți că declarau inspectorii GM? Spuneau că au ajuns în pădure, au depistat gaterul care era fierbinte dar muncitorii dispăruseră, așa că nu au avut ce face, Bine-nțeles că gaterul a rămas pe loc. N-am auzit de confiscări de gatere sau de prinderea în flagrant a celor care măcelăreau pădurea. În schimb albiile râurilor de munte erau pline de rumeguș, de la Suceava până în Vrancea.

Toată lumea știa de existența gaterelor clandestine, dar nimeni nu reușea să-i identifice pe vinovați.

 

21 august 2015 

Obsesii ciudate…

Știați că…

… oamenii de stiință au măsurat energia produsムde Soare și au descoperit cムaceasta este de două ori mai mică decât energia generată în urmă cu 2 miliarde de ani?  Așa că durata de viață a Soarelui, cel puțin teoretic, a scăzut la vreo 5 miliarde de ani. Iar eu credeam că va mai ține vreo 10 miliarde…

Mda… mi-a cam pierit apetitul pentru viață…

… în România reglemetările legislative cer persoanelor cu membre amputate să se prezinte periodic la o comisie care să ateste lipsa acestora?

Probabil că în mintea legiuitorului, mâinile și picioarele amputate se pot regenera.

… spaniolii au remarcat că Ianis este ambidextru, adică ”lovește mingea la fel de bine cu ambele picioare”, spune un ziarist român.

Probabil că ținea picioarele în mâini… 

 

22 august 2015

Obsesii despre citit…

Un prieten, I. I., comenta la o postare pe Facebook: ”Un rector ieșean îmi spunea că Iașul este un oraș cultural care nu mai citește”.

Ei, na…. Cum să nu citească?… Din cei 1,1 milioane de fani ai lui Poptămaș, cred că îl citesc vreo 100.000 din Iași… O să spuneți că sunt pătimaș și am ceva personal cu Poptămaș. Sunt pătimaș, e adevărat, și nu-i pot suporta pe cei care nu știu să pună măcar niște ghilimele, ca să nu mai spun că e greu să mă aștept să treacă și autorul într-o paranteză. E plin pe Facebook de români alfabetizați care nu știu să citeze… și nu mă refer doar la cei care au o biată diplomă de bacalaureat.

 

23 august 2015

Obsesii despre școală…

Nu uitați: începe școala în curând. Hai să trecem în revistă câteva titluri pe care le găsim în presă în fiecare an..

 

  • Școlile nu au autorizație sanitară de funcționare
  • Manualele sunt insuficiente pentru elevi
  • Pregătirea elevilor pentru școală golește bugetul familiei.. Vezi cât costă rechizitele
  • Profesorii de la țară nu și-au primit banii de navetă pentru anul trecut
  • În unele școli, clopoțelul va suna trist….
  • Profesori necalificați pentru sute de catedre
  • Profesorii amenință cu înghețarea anului școlar dacă nu li se măresc lefurile la fel ca in sistemul sanitar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *