Leonard Relea

joi

26

iulie 2018

0

COMENTARII

Pariu pe viața oamenilor de pe șosele

Scris de , Postat în Actualitate, Opinii

accident sosele politie smurd

De când au apărut ”Știrile de la ora 5” nu este zi în care să nu aflăm despre câte o tragedie petrecută pe șosele. Indiferent că se întâmplă în localități sau în afara lor, accidentele rutiere produc moarte și mutilează destine. Destine ale celor implicați dar și ale familiilor lor.

De obicei concluzia anchetatorilor este că nenorocirea s-a produs din cauza vitezei excesive, a șoferilor teribiliști, a consumului de alcool de către cei ce se află la volan, a neatenției și oboselii.

În ultima vreme au apărut accidentele produse în timp ce șoferii transmit live pe facebook. E ca și cum ar transmite în direct o execuție. Cu ceva timp în urmă am fost oripilați de vestea carnagiului în care și-au pierdut viața 14 persoane. Iar exemplele pot continua.

Mai mult decât atât, la jurnalele televiziunilor au fost prezentate înregistrari video cu mașini conduse de niște adevărați criminali de pe șosele. Înregistrările sunt postate pe site-uri și forumuri accesibile tuturor, pentru a demonstra la toată lumea „cât de curajos e băiatul”. Și pentru că o cursă nebunească pe o stradă cu trafic nu era suficientă, unii au început să execute „numere de virtuozitate” ziua în amiaza-mare, punând în pericol tot ce mișcă în jurul lor. O astfel de înregistrare era postată zilele trecute pe site-ul unei televiziuni. Cât despre cursele nocturne ce să mai vorbim. Nimeni nu le mai ține socoteala. Iar cei care ar trebui să vegheze la liniștea nopții sunt absenți când vine vorba despre astfel de lucruri. Sau poate că sunt prezenți, dar nu se văd.

Recent, parlamentarii au votat legea care prevede ca radarele să fie la vedere, montate doar pe mașini inscripționate și presemnalizate cu panouri de la cel puțin 500 de metri în localitate și 2 km în afară. Unul dintre motive se referă la faptul că în acest mod polițiștii vor face prevenție, iar un parlamentar a afirmat că este vorba de unpariu făcut cu cetățenii și se va vedea că numărul morților pe șosele va scădea.

Reacțiile contra au venit cam târziu, după ce legea fusese votată. Nu doar inconștiența celor de la volan va face victime, ci și inconștiența legiuitorilor.

Un semnal de alarmă trage chiar Consiliul European pentru Siguranţa Transporturilor: ″Șoferii vor avea certitudinea că pot depăşi viteza în voie fără a putea fi detectaţi de camere radar care nu au fost presemnalizate. Acest lucru poate avea consecinţe grave asupra siguranţei rutiere şi aşa precară în România”.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Poliția Română, în ultimii 10 ani s-au înregistrat între 8500 și 10.000 de accidente rutiere anual, peste 8000 de răniți grav și între 2000 – 3000 de morți în fiecare an.

Chiar și legislația actuală nu este suficient de dură pentru a descuraja asasinii de pe șosele. Atâta timp cât șoferii vor fi amendați mai degrabă pentru că nu poartă centura de siguranță într-un oraș aglomerat, în care abia poți circula cu 40 de km la oră, și nu pentru indisciplina în trafic, vom avea parte în continuare de carnagii rutiere.

Personal am ajuns să fiu mult mai atent la cum conduc alții față de cum conduc eu, pentru că nu este suficient să fii corect pentru a nu păți ceva. De multe ori plătesc cu viața cei nevinovați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *