Leonard Relea

marți

20

noiembrie 2018

0

COMENTARII

Patrie română, țară de eroi! – cartea Everest din biblioteca mea

Scris de , Postat în Actualitate, Carte

Patrie română, țară de eroi de simona-preda
Marți, 20 noiembrie 2018

Sunt cărți pe care le dorești și în momentul în care le ții în mână ți se face frică. Ești bucuros că poți să le așezi în bibliotecă dar amâni, nejustificat de altfel, să le deschizi pentru mai mult decât o răsfoire. Te simți ca un om simplu în fața Everestului, îl privești, îl admiri, poate îți faci și o fotografie cu el, dar nu ai curajul să mergi mai mult de zece pași spre el. Și nu poate să te sperie muntele pe care îl admiri ci mai degrabă gândul că nu vei rezista efortului de a urca până în vârf.
La fel m-am simțit aproape doi ani, privind la cartea scrisă de Simona Preda, Patrie română, țară de eroi!, apărută la Editura Curtea Veche în 2014. Mi-am dorit-o din momentul în care am dat cu ochii peste un citat din această carte. Am realizat instantaneu că acolo voi regăsi o parte din mine. Un fragment al copilăriei mele din anii 70 – 80 ai secolului trecut. Mi-am dat seama că citind cartea Simonei Preda voi reuși să descifrez măcar o parte din ceea ce se pierdea în ceața memoriei: devenirea mea ca om.

S-a scris mult despre ceea ce s-a întâmplat după 1948, despre naționalizare, colectivizare, închisorile comuniste, despre construirea României socialiste, epoca de aur, s-a scris mult despre aproape orice. Dar cercetarea Simonei Preda se îndreaptă spre o parte din culisele universului copilăriei din acea perioadă.

Am găsit în volumul Patrie română, țară de eroi! o analiză a resorturilor care au dus la formarea noastră: manualele școlare și literatură pentru copii, cu eroii care ne-au marcat conștiințele.

După cum spuneam mai sus, timp de doi ani am privit la volum ca la un Everest. L-am răsfoit, dar n-am avut forța să mă decid să-l citesc. Am făcut-o abia în urmă cu vreo lună, în momentul în care am fost invitat la o  întâlnire cu liceeni de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Iași, cărora trebuia să le spun câteva cuvinte despre perioada anilor 80. Simțind că sunt obligat să spun mai mult decât îmi permiteau amitirile, am decis că e momentul să ”urc Everestul” din bibliotecă. Am descoperit în scurt timp că era mai ușor decât îmi închipuisem.

Patrie română, țară de eroi! este o prelucrare a tezei de doctorat a Simonei Preda, licențiată atât în Filosofie cât și în Istorie, care reprezintă și debutul editorial. E o carte document care, păstrând rigorile redactării științifice, e accesibilă cititorului obișnuit, mai ales că fiecare va regăsi în pagini legături cu propria copilărie. Este o carte  care ar trebui să ne reamintească nouă, generațiilor anilor 60-70-80, în spiritul căror valori am fost educați.

„Propaganda își făcea treaba teribil de bine, îmi furniza constant mici frânturi de mândrie națională ieșită din comun, ceva xenofobie și panică la tot ce era neromânesc. Credeam în adâncul sufletului – și sunt sigură că nu făceam notă aparte – că suntem un neam de viteji, că suntem speciali, dar că de multe ori nu ne-a surâs șansa, că niciodată n-am cedat și, evident, toată acea retorică a sângelui și a lacrimilor. Și da, știam pe de rost ultimele cuvinte ale celui care s-a sinucis cu pumnalul, ale celui care a fost tras pe roată, ale celui decapitat sau ale celui împușcat pe lanțul sirenei, în tranșee sau la zid, categoric fără să fie vreodată legat la ochi. Și eram foarte mândră că știam aceste lucruri și în același timp nutream un soi de afecțiune vagă și stranie față de o noțiune și ea la fel de firavă la acea vârstă-patria socialistă.”

Volumul este structurat pe analiza a trei perioade: perioada stalinistă de după 1948, ani grei ai sovietizării României, apoi perioada dej-istă, până la apariția noii legi a învățământului din 1968, și perioada ceaușistă, însemnând anii 70 – 80. Cu un ”ochi de chirurg”, Simona Preda face o analiză sistematică a manualelor școlare din fiecare perioadă și o comparație a evoluției lor în funcție de momentul social-politic, apoi o analiză a publicațiilor pentru elevi, începând cu revistele Scânteia pionierului, Cravata roșie și terminând cu celebra Cutezătorii, iar nu în ultimul rând o analiză a literaturii pentru copii din cele trei perioade. Elevii din cei peste 40 de ani de comunism vor întâlni în paginile cărții eroii care le-au fost prezetați ca modele, de la celebrul Pavel Moruzov până la Burebista, Decebal, Mitruț (Stejarul din Borzești), Ecaterina Teodoroiu, Pistruiatul, Cireșarii și mulți alții.

Autoarea recunoaște că, fiind elevă în perioada anilor 80, a fost fascinată de întâlnirea cu acei eroi.

”Eu personal am lecturat cu pasiune romanele  (Cireșarii – n.r.) încă din ciclul primar, și asupra mea, ca și asupra majorității congenerilor mei, au exercitat o adevărată seducție. Erau scrise  alert, captivant. Trezeau în noi chemarea spre aventură.” ( Patrie română, țară de eroi!  – pg. 263)

Nu mi-am propus să fac un rezumat al cărții Simonei Preda. Ar fi imposibil. Există atâta informație concentrată în peste 400 de pagini încât orice demers de acest gen este imposibil. Vreau doar să subliniez că e o carte reper pentru cei care doresc să înțeleagă cum a fost posibilă transformarea societății dincolo de constrângerile politice și economice.

Citind lucrarea Simonei Preda cred că am putea să conștientizăm abia acuma cât de bine pus la punct a fost sistemul. Așa începea crearea „omului nou”. Indiferent că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că suntem produsul acelui sistem. Și asta se vede în felul în care gândim, în felul în care vorbim, în felul în care trăim, în felul în care „dezbatem”.
Patrie română, țară de eroi! este o carte document, după cum am mai spus, care trebuie pusă în mâna generațiilor actuale. Poate în felul acesta nu vor face greșelile pe care le-am făcut noi. Aș vrea să văd că, măcar timp de doi ani, în școală se vorbește de istoria ultimilor 100 de ani. Pentru educație mi se pare mult mai importantă decât orice altă perioadă a istoriei noastre. Sperând ca în felul aceste ”istoria” să nu se repete.

Ca o concluzie am să mă folosesc de ceea ce Simona Preda scrie spre final:

”Cercetarea prezentă nu este exhaustivă și nu are intenția de stabilire a unui tipar. Este doar o viziune proprie ce a pornit de la anumite premise  și amintiri, și cu siguranță se pot identifica și alte soluții de abordare a literaturii cu subiect istoric pentru copii decât cele luate în discuție.” ( Patrie română, țară de eroi! – pg. 356)

 

PS: Patrie română, ţară de eroi! , cu o prefaţă de Vladimir Tismăneanu, a fost lansată pe 20 noiembrie 2014, în cadrul Târgului Gaudeamus. La eveniment au fost prezenți istoricul literar Elena Siupiur, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti Adrian Cioroianu, scriitoarea Doina Jela şi criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *