Leonard Relea

duminică

14

iunie 2020

0

COMENTARII

Pe scurt despre dragoste, cu Octavian Paler

Scris de , Postat în Gânduri

despre dragoste cu-Ludic

Duminică, 14 iunie 2020

O prietenă postează un fragment dintr-un interviu acordat de O. Paler revistei Tango, în 2006. Întrebat dacă are vreo slăbiciune pentru femei, acesta face o eschivă și generalizează.

”În primul rînd, sînt constient că trăiesc într-o țară de misogini. Cred că România este o țară de misogini. Și dacă mă veți contrazice, vă voi ruga să-mi dați un exemplu, măcar unul, de mare poveste de dragoste la români. În toate culturile, mai mari sau mai mici, există o poveste de dragoste: „Tristan și Isolda“, „Romeo si Julieta“, „Anna Karenina“… pînă și cei din peșteri au desenat un corp de femeie. La noi nu există nici o poveste de dragoste. Duă cum nu există sentiment tragic. Cred că dragostea, la noi, parcurge doar distanța dintre romanță și pat. Altfel spus, dragostea nu este un sentiment puternic, care să tulbure spiritele.”

Fiecare scrie ceea ce poate simți. Paler după 1990 a fost mai mult preocupat de altele decât de scris. Am constatat cu surprindere, reluând cărțile lui din anii 80, că sunt destule fragmente sau povești ce se regăsesc în cărțile publicate după 90. Îmi place stilul dar, din păcate, după 1990 parcă nu prea a mai venit cu ceva nou.
Cât despre relația cu eternul feminin, am rezerve că era cel mai indicat pentru a exprima o părere cu rol de axiomă. Recunoaște că n-a avut ”tragedii sentimentale” dar ne pune la colț, ca popor, că n-am dat literaturii universale o asemenea poveste. A avut pixul în mână. Ce l-a împiedicat să creeze el o astfel de poveste?
Are dreptate într-o singură privință: societatea românească este misogină. Și aș mai adăuga: antisemită (de revăzut dovezile istorice adevărate, nu cele mistificate), frustrată etc.
”Romeo și Julieta” e mai degrabă o poveste despre ură, răzbunare, prejudecăți, ambiții, o poveste în care există mai multe crime decât dovezi de dragoste. Tristan și Isolda, la fel, are ca final moartea. Dacă o poveste de dragoste este considerată ”mare” doar în cazul în care la final cei doi mor atunci nu reușesc să văd rostul acestui sentiment.

 

Citiți și Amintiri despre ”citiri și citate” cu Octavian Paler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *