Leonard Relea

luni

6

martie 2017

0

COMENTARII

Scriitor e cel care scrie sau cel care este citit?

Scris de , Postat în Gânduri

cum te poti rata ca scriitor - Al Stefanescu
Vineri, 3 martie 2017

 

Astăzi este Ziua internațională a scriitorilor.  Ideea a fost lansată în 1986 la al nu-știu-câtelea Congres al PEN cluburilor. Se pare că trebuia și așa ceva, deși nu știu cui îi folosește.

PEN = Poets (poeţi), Essayists (eseişti), Novelists (romancieri)

Nu intru în amănunte deoarece le găsiți pe net.

Dar pentru că veni vorba de scriitori, atunci când prind curaj mai citesc două-trei pagini din cartea lui Alex Ștefănescu – ”Cum te poți rata ca scriitor (Editura Humanitas, 2009).

Nu o recomand decât dacă aveți nervi buni. O să vă îngroziți câți autori de hârtie tipărită pot exista… pentru că e greu să le spui cărți. Iar unii au la activ și câte 10 apariții… motiv pentru care chiar se cred scriitori. Pe de o parte îți vine să râzi, iar pe de alta îți vine să plângi.

Citiți și Mesaj de la Alex Ștefănescu: Redescoperiți literatura
Duminică, 5 martie 2017

 

E trist când văd că există scriitori care nu știu să-și promoveze propria carte.

Mă învârteam, anul trecut, cam pe vremea asta, pe la un târg de carte în Iași. În acest timp, un domn își prezenta volumul. Așa credea el. Frumos așezat pe o scenă, cu microfoane, cu lumini, cu ambient, cu auditoriu. Nu știu ce au înțeles cei prezenți?

Eu am înțeles că la originea cărții ar fi stat un mail personal, sau mai multe, că eroina se numea într-un fel, dar în realitate altfel, că Maria Grapini și Vanghelie fac greșeli de exprimare și de scriere, că Freud nu știu ce a pățit în tinerețea lui, că politica românească e …. mă rog…

Omul părea pornit să se descarce și după trei sferturi de oră nu-i tăiase nimeni microfonul. Audiența părea formată mai degrabă din persoane care doreau să se încălzească, așteptând să treacă ploaia. Unii, mi s-a părut, chiar ațipiseră.

Încă mă mai întreb: scriitor e cel care scrie sau cel care este citit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *