Leonard Relea

luni

4

aprilie 2016

0

COMENTARII

Scrisul la tastatură afectează creierul. Oare?

Scris de , Postat în Opinii

scrisul la computer
Luni, 4 aprilie 2016

Un text despre scrisul de mână și cel la tastatură , apărut pe un site de tip tabloid, a fost cu prea mare ușurință preluat și de site-urile serioase. Informația esențială era enunțată încă din titlu: „Scrisul de mână stimulează funcțiile creierului în timp ce tastatură le anihilează”.  Nu pun linkul pentru că nu pot fi părtaș la distribuirea unei prostii.

În text apar câteva informații generale despre funcțiile creierului și apoi sunt enunțate câteva așa-zise adevăruri fără a fi argumentate. Mă rog… există și persoane care „înghit” pe nemestecate stilul tabloid de a prezența viața.

Chestiunea se poate discuta și poate fi pusă ușor sub semnul întrebării. De ce scrisul la tastatură ar anihila funcțiile creierului? Practic trebuie să gândești atunci când scrii, indiferent ce metodă folosești. În plus, folosirea celor două mâini pentru a scrie un text, utilizarea a cel puțin 8-9 degete pentru tastare nu cred ca e un exercițiu care să atrofieze anumite zone din creier. Dimpotrivă, aș spune. Ceea ce mă miră este că textul a fost difuzat și pe grupuri care promovează dezvoltarea personală.

Până la urmă nu mă interesează cu ce anume scrie cineva, ci mă interesează ce scrie. Ori pentru a scrie logic, pentru a te exprima coerent, trebuie să ai exercițiul citirii, după cum îmi place să spun deseori. Dar despre citit, vorbim altădată.

Dacă ar fi să fiu ”diagnosticat” după criteriul de mai sus, atunci înseamnă că funcțiile creierului meu sunt deja o amintire. Scriu pe tastaturi de vreo 25 de ani. Am scris la mașini de scris mecanice, electrice, electronice, la tastaturi de desktop, laptop și, mai nou, mă exersez timid pe tastaturi de tip touchscreen. Dacă vi se pare că e ceva în neregulă cu creierul meu vă rog să-mi spuneți.

În afară de faptul că mă trezesc uneori noaptea ca să scriu, n-am observat alt neajuns.

Mda… Din păcate, exista oameni care se trezesc vorbind și oameni care se trezesc scriind. Cei din urma sunt periculoși… mai ales pentru memoria internetului.

Asta e… nu-i așa? Internetul nu-i face pe oameni să citească mai mult ci să scrie mai multe prostii…

Citiți și: Poezie… Cine n-a scris măcar o poezie

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *