Leonard Relea

sâmbătă

24

noiembrie 2018

0

COMENTARII

The Great Pretender, pentru că e 24 noiembrie

Scris de , Postat în Film

pretender
Sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Pentru că e 24 noiembrie și pentru că au trecut 27 de ani: despre cum s-au cunoscut Freddie Mercury  și Montserrat Caballe, pe scurt, după documentarul The Great Pretender (2012).

Lui îi plăcea foarte mult Pavarotti. Și, într-o zi, a mers să-l asculte într-un spectacol la New York. În scena a doua a apărut soprana. Freddie a rămas cu gura căscată, povestesc cei care erau cu el. Era aproape în extaz. A zis: „Uite, acum am auzit cea mai bună voce din lume.”

Mai târziu, la Munchen, în timpul audiției albumului ”Mr. Bad Guy”, Freddie Mercury, plictisit, oprește banda și pune un cd cu Montserrat Caballe. „Are cea mai frumoasă voce de soprană din lume. Și vreau să cânt cu ea.”, le-a spus celor prezenți.

”Stăteam toți acolo ascultând Mr. Bad Guy, ne-am uitat unii la alții și l-am întrebat: Vorbești serios?”, își amintește Jim Beach.

Era în 1986, înainte de Crăciun, când Freddie Mercury a primit un telefon de la Montserrat Caballe care îi propunea o întâlnire. Soprana văzuse la televizor un interviu cu trupa Queen și reporterul l-a întrebat pe Freddie ”Ce-ți place cel mai mult în Spania?” Iar el a răspuns: ”Montserrat Caballe!”
Emoționat din cale afară, Mercury s-a întâlnit cu celebra soprană, la Hotelul Ritz din Barcelona spunându-i că a scris un cântec pentru ea.

*****
„Am scris un cântec pentru tine. Vrei să-l asculți?”
„Dar… ești sigur că vrei să cânți cu mine?”
„Da. Am visat la asta dintotdeauna.”
„Dă-mi melodia. O s-o învăț și poate vom face ceva.”

*****
Și a primit partitura piesei „Exercises in Free Love”.
De fapt Montserrat voia să cânte piesa într-unul din recitalurile de la Royal Opera House.
În seara recitalului, Freddie se afla în public, fără a ști ce-l așteaptă. Montserrat pe scenă, dar pianistul nu sosise. Așa că la pian s-a așezat Mike Moran (muzician și producătorul lui Freddie). Au cântat „Exercises in Free Love”.

”Am fost surprinsă de ovațiile puternice. Publicul era înnebunit. I-am rugat să facă liniște. Și am zis: „Aș vrea să vă prezint muzicienii, iar aceștia sunt Mike Moran și compozitorul care se află în sală, Freddie Mercury. Au început să-l aplaude, ceea ce l-a impresionat foarte mult. A zis că-i prima oară când e ovaționat la Royal Opera House.”, își amintea celebra soprană.

După acel moment, Freddie i-a cerut să cânte împreună doar un cântec. Montserrat l-a întrebat câte piese încap pe un cd rock. El a spus că în jur de 10. ”Atunci să facem 10 piese a propus ea”.
„Mi-ar plăcea sã cânt despre orașul meu natal. Vreau să cânt despre Barcelona. Când o sã lucrăm la album, trebuie să fie un album al prieteniei si al armoniei muzicale. Nu ca două lumi separate. Ci ca două lumi care se contopesc.”, i-a spus ea.

Și așa s-a născut single-ul Barcelona care a avut un succes fulminant. Circa 98 la sută din cei care l-au cumpărat nu auziseră niciodata de Montserrat Caballe. Apoi albumul Barcelona.
În 1992, când a avut loc Olimpiada din Barcelona, cântecul a urcat pe locul 2 în topuri.
Freddie Mercury a adus opera în clasamentele muzicale internaționale rock.

*****
Pavarotti a zis: „E rău. Foarte rău. Înjosiți opera.” Dar câțiva ani mai târziu cânta și el alături de Brian May, Bono, Sting, Ramazzotti etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *