Leonard Relea

duminică

16

iunie 2019

0

COMENTARII

Trei filme despre politică și manipularea media

Scris de , Postat în Film

shock-and-awe-manipularea
Duminică, 16 iunie 2019

Un week-end cu trei filme. Trei filme despre manipularea politică și manipularea media.

*****
Shock and Awe (2017), un film care mi-a scăpat, probabil și din cauza lui The Post (în regia lui Spielberg, două nominalizări la Oscar) apărut în același an.
Shock and Awe ne plasează în perioada dintre atacul din Afganistan și pregătirea operațiunilor pentru invadarea Irakului.
Într-un moment în care toată presa americană servea doar comunicatele oficiale, jurnaliștii de la Knight Ridder au avut curajul să scrie despre o conspirație care va avea consecințe dezastruoase. Ceea ce în final s-a adeverit.
Am să extrag câteva idei din scenariu, care sunt interesante și care pot fi translate în contextul ultimelor zile de la noi.

”Când guvernul o dă în bară, plătesc soldații”
”Oamenii care nu poartă uniformă iau decizii pe baza unor analize false, decizii care îi afectează pe oamenii în uniformă.”
”Ce înseamnă o informare falsă? Mai întâi se ia decizia politică apoi se adună informațiile pentru a susține acea decizie.”
”Culegera unor astfel de informații se numește culegere de cireșe. Dacă nu se găsesc cireșele, se ia o bucată de rahat și se colorează în roșu.”
”Când îți creezi propria realitate e destul de ușor să ignori faptele.”

În rolurile principal: James Marsden, Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Rob Reiner.

Regia: Rob Reiner, cel care a mai regizat The Wolf of Wall Street (2013), Sleepless in Seattle (1999).

 

*****

Wag the dog (1997), un film despre manipularea media. Distragerea atenției de la un scandal real la unul inventat.
E filmul în care suntem prinși și noi de vreo 30 de ani.
Două nominalizări la Oscar, trei nominalizări la Globul de Aur.

Cum poți să salvezi un președite de un scandal sexual? Inventând un război la nivel planetar. Important este să angajezi oamenii potriviți care știu cum să manipuleze media. Un film despre care s-a spus că a anticipat scandalul Sexgate din timpul președinției lui Bill Clinton.

Cu: Dustin Hoffman, Robert De Niro.

Regia: Barry Levinson, cel care a mai regizat Rain Man (1988), The Wizard of Lies (2017).

*****

A Private War (2018)
Povestea jurnalistei Marie Colvin, de la Sunday Times, care a demascat crimele președintelui sirian Bashar al-Assad împotriva propriului popor. După ce au depistat după semnalul telefonului locul din care transmitea jurnalista, soldații au bombardat clădirea. Era în februarie 2012, în orașul Homs, unde se aflau asediați și bombardați peste 28.000 de civili sirieni. În acel bombardament, în afară de Marie Colvin (56 de ani), a murit și fotoreporterul francez Remi Ochlik (28 de ani).
Pe 31 ianuarie 2019, un judecător american a decis că guvernul al-Assad este responsabil pentru moartea lui Marie Colvin.
În rolul principal: Rosamund Pike.

Regia: Matthew Heineman.

Două nominalizări la Globul de Aur.

Citește și: Un film pe zi. Șapte zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *