Leonard Relea

luni

19

februarie 2018

0

COMENTARII

Un film, două filme… mai multe filme

Scris de , Postat în Actualitate, Film

film
Luni, 19 februarie 2018

Au trecut abia câteva ore de când s-au decernat premiile BAFTA și pare că se profilează din ce în ce mai bine lista viitorilor câștigători la Gala Oscar. Mai jos voi face o sumară trece în revistă a câtorva filme dintre care unele au șanse mari la cel mai așteptat moment din cinematografie, Gala Premiilor Oscar, iar altele, în ciuda unei distribuții interesante, pot fi trecute la categoria pierdere de vreme. Așadar, ceea ce veți citi sunt doar simple note ale unui om obișnuit să urmărească filme.

 

The Shape of Water (2017)

Un film cu 13 nominalizări la Oscar, 2 premii și 5 nominalizări Globul de Aur, 12 nominalizări BAFTA și 3 premii Veneția pare a fi favoritul din acest an. La Gala BAFTA și-a trecut în palmares 3 premii.

Pe scurt, povestea se petrece la începutul anilor 60 într-un laborator secret din SUA, unde este adus un umanoid amfibiu (Doug Jones). Singura persoană care reușește să comunice cu creatura este Elisa (Sally Hawkins), una dintre femeile care se ocupau de curățenie. În momentul în care se ia decizia sacrificării creaturii, aceasta se hotărăște să-l salveze.
În cea de a doua parte, filmul crește în intensitate atât datorită poveștii de dragoste dintre Elisa și umanoid cât și a scenelor de acțiune care adaugă ”sare și piper” acestei pelicule.

Regia: Guillermo del Toro. În rolurile principale: Sally Hawkins, Michael Shannon, Octavia Spencer șiDoug Jones.

Premiera în România: 23 februarie 2018.

 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Tipii care fac nominalizări la Oscar nu se dezmint. Iarăși promovează un film care aduce ca valori ura, mânia, răzbunarea. Iar finalul este ciudat: două personaje pleacă să împuște pe un al treilea deși recunosc că nu știu dacă este vinovat.
Mă interesează mai puțin jocul actorilor pentru că prefer promovarea valorilor umane.

Are 6 nominalizări la Oscar. La Gala Premiilor BAFTA a fost marele câștigător, cu 5 trofee.

Regia: Martin McDonagh. În rolurile principale: Frances McDormand, Sam Rockwell și Woody Harrelson.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri are premiera în România pe 23 martie 2018.

 

Blade Runner 2049 (2017)

Când a apărut primul film, în 1982, acțiunea se petrecea în 2019. Aveam 12 ani și ce îndepărtat părea momentul 2019.
Acuma, ce să zic despre un SF a cărui acțiune se petrece în 2049? Dacă nu era Ryan Gosling și Harrison Ford, probabil că nu mă atrăgea. Regia: Denis Villeneuve.
Are 5 nominalizări la OSCAR și 8 la BAFTA (2 trofee), dar cred că putea fi mai scurt.
Două ore și 43 de minute îți pun la încercare răbdarea.

 

Mark Felt – The Man Who Brought Down The White House (2017)

Un film despre culisele Afacerii Watergate și scandalul care a dus la demisia președintelui Nixon. Un film care poate fi înțeles doar de cei care știu ce înseamnă Afacerea Watergate sau măcar au văzut filmul All the President’s Men (1976).
Regia: Peter Landesman. În rolul principal: Liam Neeson.
Nu-l recomand celor care preferă filme de acțiune.

 

The Post (2017)

E printre cele mai bune filme văzute de la 1 ianuarie încoace.
Steven Spielberg, Meryl Streep și Tom Hanks aduc pe ecran scandalul ”Pentagon Papers”, despre implicarea politico-militară a USA în Vietnam, în perioadă 1945-1967.
Un an mai târziu va izbucni și Afacerea Watergate.
Din 23 februarie poate fi vizionat în cinematografele din România. Are doar două nominalizări la Oscar.

 

Phantom Thread (2017)

Un film cu 6 nominalizări la Oscar, în care Daniel Day-Lewis reușește un alt rol foarte bun. Este a doua colaborare a sa cu regizorul Paul Thomas Anderson, după pelicula There Will Be Blood (2007).
În anii 50, designerul Reynolds Woodcock domină lumea modei londoneze. Burlac convins și dorit de multe admiratoare, acesta își dă viața peste cap în momentul în care se îndrăgostește de Alma (Vicky Krieps), o chelneriță ce are forme perfecte de model. Deși prin felul în care înțeleg să-și trăiască viață sunt incompatibili, în cele din urmă Alma reușește, printr-o strategie diabolică, să-l schimbe.
Un film cu un ritm lent dar cu scene explorate în profunzime.

Premiera în România, pe 16 februarie 2018. Are 6 nominalizări la Oscar și un trofeu la BAFTA.

 

Churchill (2017)

Un fim aproape convingător… dar eu nu am încredere în politicieni. Un Churchill care pregătește debarcarea aliaților. Brian Cox mi se pare mai bun în acest rol decât Gary Oldman, jucând același personaj, în Darkest hour.
Regizor: Jonathan Teplitzky
De același regizor vă recomand The Railway Man (2013), cu Colin Firth.

 

Darkest hour (2017)

N-am crezut că îl voi vedea vreodată pe Gary Oldman într-un rol pozitiv. Și totuși…. iată-l. Un film despre un moment de cotitură al celui de al Doilea Război Mondial. Din nou, personajul principal este Churchill
Șase nominalizări la Oscar, 9 nominalizări la BAFTA. Gary Oldman a primit trofeul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal. Regia: Joe Wright.
E bine de văzut împreună cu Dunkirk (2017), filmul în regia lui Christopher Nolan.

 

Dunkirk (2017)

Regia: Christopher Nolan.
Pare un film hibrid. Ceva între documentar și film artistic. În oricare categorie l-aș situa, voi obține reacții pro și contra. O abordare interesantă a planurilor din care se trăiește povestea, atât ca spațiu cât și ca timp.

Opt nominalizăr la Oscar și un trofeu la BAFTA.
E greu de digerat de către cei care preferă doar filme gen: Hacksaw Ridge, Saving Private Ryan, Letters from Iwo Jima, Pearl Harbor, Inglourious Basterds s.a.

 

Hhhh (2017) sau The Man with the Iron Heart

Ca să rămân tot la cel de al Doilea Război Mondial, Hhhh este un film despre rezistența pragheză, făcut de un regizor francez de 41 de ani: Cédric Jimenez.
Un film despre atentatul asupra lui Reinhard Heydrich, cel care a pus bazele Holocaustului. Merită văzut.

Citește și: Gisella Perl , îngerul de la Auschwitz

 

Roman J. Israel Esq. (2017)

Un film despre justiție, despre dreptate. Despre dreptatea negociată în spatele ușilor închise ale justiției. Un film parabolă. Merită văzut.
O nominalizare la Oscar (cel mai bun actor în rol principal), pentru Danzel Washington, care este și producătorul filmului.
Regia: Dan Gilroy. Într-un rol secundar: Colin Farrell.

 

Marshall (2017)

Un film despre unul dintre cele mai importante cazuri ale tânărului avocat Thurgood Marshall.
Peste ani, acesta va deveni primul judecător afro-american al Curții Supreme.
Un film, tipic american, după o poveste reală. O singură nominalizare la Oscar.
Merită văzut, dar nu iese cu nimic în evidență față de alte filme a căror acțiune se petrece în sala de judecată.
Regia: Reginald Hudlin. În rolurile principale: Chadwick Boseman, Josh Gad și Kate Hudson.

Citește și: 12 Angry Men (1957), un film despre ignoranță și prejudecată

 

Breathe (2017)

Un film emoționant după o povestea reală. Povestea lui Robin Francis Cavendish, care la vârsta de 28 de ani a devenit victima poliomielitei. Paralizat de la gât în jos, reușea să respire doar cu ajutorul unui aparat de ventilație. Media de viață în asemenea condiții era în anii 60 de doar 6 luni. În ciuda opoziției medicilor, soția sa se hotărăște să-l ia acasă. Cei doi vor deveni în scurt timp un model pentru prieteni și luptători pentru dreptul la o viață decentă a persoanelor imobilizate la pat.
Robin Francis Cavendish va trăi cu ajutorul aparatului de respirat timp de 36 de ani.
Producătorul filmului este Jonathan Cavendish, fiul sau. Regia: Andy Serkis. În rolurile principale: Andrew Garfield și Claire Foy.
E un film care merită văzut, dar nu vă așteptați să-l vedeți nominalizat la vreun Oscar.

 

Megan Leavey (2017)

Un film după o poveste adevărată, despre legătura dintre o tanără, pușcaș marin, și câinele, Rex, alături de care a luptat în Irak. Câinele era dresat să descopere explozibil.
Un film, în genul peliculelor americane despre oameni speciali, cu momente emoționante, mai ales spre final.

Regia: Gabriela Cowperthwaite. În rolul principal: Kate Mara.

 

The Mountain Between Us (2017)

Cu Kate Winslet și Idris Elba. Doi oameni care sunt blocați pe munte după ce avionul în care se aflau a aterizat forțat. Singuri, trebuie să găsească resurse pentru a lupta cu forțele naturii și cu ei înșiși. Un film despre supraviețuire.
E bunicel, dacă nu aveți ceva mai bun de vizionat.

Regia: Hany Abu-Assad.

 

Our Souls at Night (2017)

Aș vrea să cred că este un film de colecție. La 50 de ani după filmul Desculț în parc, Jane Fonda și Robert Redford, din nou împreună, interpretează o partitură a singurătății.
Un film despre anii din calendar și cei din suflet, despre întuneric și spaimă, despre lumină și sprijin, despre cuvinte și tăceri.
O poveste despre un nou început, aproape la fel de dificil ca atunci când se întâmplă prima dată.

Regia: Ritesh Batra.

Citește și: The horse whisperer, un film despre încredere

 

Tulip Fever (2017)

Olanda secolului 17. Bulbii de lalele sunt mai valoroși decât aurul. Bulbii de lalele, tranzacționați la bursă, îți pot schimba destinul. Unii câștigă, alții pierd.
Pe acest fundal, două povești de dragoste complică viețile eroilor. Merită văzut.

Regia: Justin Chadwick.

 

My Cousin Rachel (2017)

Un film după romanul cu același titlu, scris de Daphne du Maurier, publicat în 1951.

Un tânăr englez plănuiește să se răzbune pe femeia despre care crede că l-a ucis pe bărbatul care l-a crescut. Totuși, apariția lui Rachel îi dă planul peste cap și acesta se îndrăgostește nebunește.

Practic, e un remake mai slab a filmului cu acelasi titlu din anul 1952, în care joacă Richard Burton si Olivia De Havilland.

Regia: Roger Michell. În rolurile principale: Rachel Weisz, Sam Claflin.

 

Pilgrimage (2017)

Ecranizarea unei povesti de secolul al XIII-a, undeva în Irlanda. Niște călugări trebuie să transporta la Vatican un sipet cu o relicvă. De aceeași relicvă este interesat și un nobil din zonă, care și-o dorește foarte mult. Acesta este un motiv suficient pentru povetsea unei aventuri stropită cu prea mult sânge.

Regia: Brendan Muldowney.

 

Borg vs. Mcenroe (2017)

Nu e un documentar. Finala de la Wimbledon din 1980 este un pretext pentru a face o incursiune în viața celor doi tenismeni, din copilărie pană la momentul respectiv. E genul de film care crește în tensiune pe măsură ce se apropie de final. Ceva tenis veți vedea în ultima jumătate de oră. Dar regizorul va insista destul de mult pe prim-planuri cu cei doi.
O finală care a durat 3 ore și 53 de minute.

Regia: Janus Metz Pedersen.

 

Battle of the Sexes (2017)

Un film despre meciul de tenis, din 1973, dintre campioana Billie Jean King și fostul campion Bobby Riggs care a fost supranumit „Bătălia sexelor”, și a devenit cel mai urmărit program sportiv din istoria televiziunii, atingând 90 de milioane de telespectatori.
Aș fi vrut să văd mai mult tenis dar, în general, filmul este amuzant.
Un film cu Emma Stone și Steve Carell. Regia: Jonathan Dayton, Valerie Faris.
Alte meciuri similare au avut loc între Jimmy Connors și Martina Navratilova (1992), Yannick Noah și Justine Henin (2003), Novak Djokovic și Li Na (2013).

 

The Wizard of Lies (2017)

Un film despre Bernie Madoff, omul care, timp de 48 de ani, a fraudat peste 65 de miliarde de dolari folosind o metodă cunoscută în lumea financiară ca Schema Pozzi (Caritas-ul românesc a fost o astfel de schemă). Printre clienții lui Madoff s-au numărat companii internaționale importante.

Un film despre minciună și bani, despre prostie și dorința nemăsurată de a obține profit, atât din partea escrocului cât și a victimelor. Acesta a fost arestat în 2008, și în urma procesului a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.

Regia: Barry Levinson. În rolurile principale: Robert De Niro și Michelle Pfeiffer.

 

American made (2017)

Cu Tom Cruise în rolul principal.  Un Tom Cruise care își arată vârsta.
Un film despre Barry Seal, pilotul care a pus la punct o rețea de trafic de arme și droguri care făcea legătura între Columbia, Nicaragua și SUA. Se spune că în spatele traficului s-ar fi aflat CIA.
Am rămas cu impresia că în spatele filmului există o încercare de cosmetizare/mascare a realitătii.
Notă IMDB, 7,2, mi se pare cam mare. Regia: Doug Liman.
Este, totuși, un film pe stilul lui Tom Cruise, dacă vreți să-l vedeți.

 

The Foreigner (2017)

Un film produs de Jackie Chan, având în rolul principal pe Jackie Chan… pentru că poate.
Un film pentru fanii lui Jackie Chan.
Acțiunea se desfăsoară în Marea Britanie, pe fondul conflictului generat de organizația paramilitară IRA.

Regia: Martin Campbell

 

Dirty Dancing 2017

Un remake ca o gloabă lesinată.
Nu vă pierdeți vremea.
După 30 de ani, regizorul Wayne Blair reușește să ia scenariul unui film de Oscar și să facă un remake ca o scenetă de cămin cultural.

 

Atomic Blonde (2017)

Un fel de Nichita pe 2017, cu Charlize Theron.
Căderea Zidului Berlinului, spionaj, KGB, MI6, CIA, agenți dubli, sânge, bătaie, pistoale etc…

Regia: David Leitch.
Nu merită văzut nici dacă vreți să pierdeți timpul.

Sursa foto: pixabay.com
Citește și: Filme, 2016, cu sau fără Oscar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *