Leonard Relea

joi

21

iunie 2018

0

COMENTARII

Un film pentru o după-amiază ploioasă

Scris de , Postat în Film

leap-year anna si declan
Joi, 21 iunie 2018

Leap Year, un film din 2010, foarte bun pentru o după-amiază ploioasă, o comedie romantică ce poate fi văzută împreună cu toată familia.

Actorii Amy Adams și Matthew Goode, sub îndrumarea regizorului Anand Tucker, nu inventează “roata” dar reușesc să capteze atenția prin naturalețe și prin replicile care te fac să reevaluezi ceea ce se spune despre umorul englezesc. Cu siguranță că există și exagerări regizorale, cum ar fi dezastrul pe care îl produce Anna, personajul principal, în prima seară în care înnoptează la hanul lui Declan.

Practic, povestea filmului este simplă: o tânără, Anna, educată, obișnuită cu viața într-o metropolă americană, nu mai vrea să aștepte să fie cerută în căsătorie. De aceea se decide să profite de un obicei irlandez care spune că în ani bisecți, pe 29 februarie, fetele pot fi ele cele care fac propunerea. Fără să mai stea pe gânduri urcă în primul avion care traversează oceanul, pentru a-și pune planul în aplicare. Doar că, din cauza vremii, aeronava în loc să aterizeze la Dublin, ajunge în cealaltă parte a Irlandei, iar Anna ajunge într-un sătuc de coastă.

Diperată, caută pe cineva care s-o ducă la Dublin. Singurul care se arată interesat este Declan, un băiat de la țară, politicos dar nu atât încât să devină cabotin. El este proprietarul unui han și are nevoie de bani pentru a achita o datorie, altfel riscând să-și piardă afacerea.

Tot drumul spre Dublin este plin de peripeții, de momente comice, altele aparent tragice, în care sunt implicați pe rând sau împreună cei doi protagoniști. Dacă Anna și Declan par niște dușmani care se suportă pentru că interesul fiecărui depinde de celălalt, pe parcurs gesturile și privirile par să transmită și altceva.
În final, Anna înțelege că ezitările sale vor dispărea doar dacă va găsi răspunsul la o singură întrebare. Răspunsul la o întrebare pe care Declan i-o pusese în timpul călătoriei:

Dacă ți-ar lua foc casa și ai avea doar 60 de secunde la dispoziție, ce ai lua?

Va exista un final în care Anna și Declan să rămână împreună? Urmăriți filmul… și nu uitați întrebarea de mai sus. Vă poate ajuta să luați decizia corectă.

E un film pentru cei care vor să savureze ironia și umorul, nu pentru cei care vor pur și simplu să râdă în hohote.
Da… e bine să nu uităm:

În cele 60 de secunde, mi-am dat seama…că aveam tot ce-mi doream, dar nimic din ce aveam nevoie.

 

Citește și: Un film, două filme… mai multe filme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *