Leonard Relea

luni

19

decembrie 2016

0

COMENTARII

Un gând și o zi de decembrie

Scris de , Postat în Exclusiv, Gânduri

premiu gradinita anii 70
Marți, 13 decembrie

Gând 1.

Tot făcând ordine printre hârtii, am dat peste o carte primită drept premiu când aveam 5 ani. Era în 1975. Toamna. Fusese o expoziție de pictură la nivel național. Nu mai știu ce desenasem. Eram copil la Grădinița nr 8 din Iași .
Da… la 5 ani voiam să mă fac pictor deoarece auzisem eu că Leonardo da Vinci fusese un mare pictor.
Mai târziu, vorba cântecului, ”Am crescut flăcăiandru. M-am îndrăgostit nebunește de-o fata” și am vrut să mă fac poet. Aveam doar 16 ani. Nu a mers cu poezia. Cuvintele mă priveau speriate.
La 18 ani am vrut să mă fac actor. Poate aș fi reușit…  :))
Între timp învățam pe brânci mate și fizică pentru Politehnică. Ingineria era o opțiune ca să par om serios. Așa era moda atunci. Cred că am ratat să fiu un om serios.
La 20 de ani m-a sedus presa. Și am rămas cu ea până în ziua în care am simțit că m-a abandonat.
Acuma sunt doar un exilat pe ”tărâmul cuvintelor”.

 

Miercuri, 14 decembrie

Gând 2.

Noile tehnologii de comunicare par că favorizează comunicarea, când de fapt o bagatelizează, o reduc la nivelul cuvintelor. Comunicare reală transcede cuvintele. Comunicarea reală se simte, vine din interior și se transmite aproape telepatic.
Noile tehnologii de comunicare și așa-zisa socializare nu pot să-i apropie pe oameni. Statul în fața unui ecran și a unei tastaturi nu poate înlocui privitul în ochi, nu poate înlocui inflexiunile vocii, tremurul corzilor vocale atunci când spui “Te iubesc” sau din ce în ce mai rar “Iartă-mă!”. Atingerea unei mâini poate fi mult mai mult decât un simplu LIKE pe Facebook. Ce se poate ascunde în spatele unui LIKE? Vom vorbi altădată despre asta.

 

 Joi, 15 decembrie

Gând 3.

Ce mă enervează chestia aceea care îți determină IQ-ul în funcție de postările de pe Facebook.
Toți prietenii mei au IQ-uri peste 150, numai eu mă situez între Mark Zuckerberg și Larry Page.
Sper să fie mândri Zuckerberg și Page de vecinătatea cu mine…

 

Vineri, 16 decembrie

Gând 4.

Să mă lumineze și pe mine cineva: Black Friday e vinerea aia care începe cu o săptămâna înainte de data anunțată și se termină după o lună?  Cam lungă vinerea asta.

 

Sâmbătă, 17 decembrie

Gând 5.

Am și eu defectele mele. Provinciale, ce-i drept, dar sunt verificate. Rezistă în timp.

 

Duminică, 18 decembrie

Gând 6.

Amalinei ValerianÎntâlnirea noastră tradițională de Crăciun cu dirigul, proful care timp de 8 ani ne-a deslușit tainele matematicii.
Ne-a preluat, pe mulți dintre noi, în toamna lui 1980, în clasa a V-a, și ne-a îndrumat până când am devenit absovenți ai Liceului Mihai Eminescu din Iași. Mai sunt prezenți și colegi care pe parcursul celor 8 ani de școală au avut alt traseu, dar legăturile create în gimnaziu au rămas și, drept dovadă, ne reîntâlnim cu aceeași bucurie cu toții.
Am fost ultima lui promoție și iată că după 28 de ani de la terminarea liceului ne dăm întâlnire, din când în când, cu adolescența noastră.
Ne dorim să îl sărbătorim pe domnul profesor Amălinei Valerian și în februarie când va împlini 88 de ani, într-o formulă poate mai extinsă, așteptându-i și pe colegii care nu au putut ajunge astăzi.

Citiți și: Un dascăl greu de uitat: prof. Amălinei Valerian, dirigul nostru…

 

Luni, 19 decembrie

Gând 7.

Apropo de o discuție cu o prietenă dragă despre a cărei carte am scris câteva cuvinte cândva. Cineva a remarcat că o încurajez, dar nu o laud. Și cred că este adevărat, dar nu mi-am dat seama nici eu până acuma.

Astăzi am găsit și răspunsul.

O susțin dar nu o laud. Nu pot să o laud pentru că nimeni nu poate lăuda zborul unui fluture. Poți să-l privești, să te minunezi, să visezi și să-ți dorești să nu se oprească. Zborul înseamnă viață, înseamnă armonie, echilibru, emoție și dorință. Cum să-ți dorești să se oprească zborul? Aripile care nu zboară au doar valoare de insectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *