Leonard Relea

luni

15

august 2016

0

COMENTARII

Un magician al cuvintelor și sentimentelor

Scris de , Postat în Carte

nicu ochiana un magician al cuvintelor
Duminică, 14 august, 2016

Un magician e un magician și nu poți să faci altceva decât să-l privești uimit.

Am spus-o în urmă cu câteva săptămâni și trebuie să o spun din nou: ”În fața poeziei mă predau!”

Nu o fac pentru că nu mi-ar plăcea versurile ci pentru că poezia nu ar trebui explicată sau povestită. E ca și cum ai vrea să povestești un cântec. Ce poți să spui? Poți doar să-l asculți și să simți dacă sufletul rezonează cu acordurile. La fel, când vine vorba de poezie, poți doar să o citești și să oferi un răsfăț sufletului și imaginației. Poți să plutești pe ritmuri și rime, să te lași sedus și să te abandonezi nebănuitelor înțelesuri. Nimeni nu va ști ce simți.

De asemenea, nimeni nu va ști ce a simțit poetul când și-a transcris sufletul în versuri. E un fel de naștere care se petrece pentru că trebuie, nu pentru că ar avea cineva nevoie de ea. Nu scrii pentru alții, ci scrii pentru tine. Ca și cum stai de vorbă cu sufletul tău, seara, la o cană cu vin, în fața unei sobe în care trosnesc vreascuri și umbrele prind viață pe pereți.

E sentimentul care m-a dominat citind placheta lui Nicu Ochiană, intitulată Magia cuvintelor (2015). Autorul este un adevărat prestidigitator al cuvântului scris, reușind să surprindă cititorul în fiecare pagină. Versuri albe sau cu rimă, poveste în versuri, curcubeu în versuri, sonete, rondeluri și chiar un recviem sunt frânturi din sufletul lui Nicu Ochiană.

Exact după cum spune și motto-ul acestui volum:

”Cred că nici o carte nu rezistă dacă nu zidești în ea o parte din sufletul tău”. (Cella Serghi)

 

Lirica pe care o propune Nicu Ochiană are ca temă iubirea, pentru că e singurul sentiment ce te poate face să-ți eliberezi fricile sufletului. De exemplu, căutarea eternă a poetului nu se oprește doar la sine ci se scurge prin universul interior al iubitei.

M-am căutat

kilometri întregi

în venele tale

în cotloanele din inima ta

în mintea ta

în sufletul tău

în secundele împrăștiate

pe un stativ crăpat.

Într-un târziu

m-am regăsit

în fumul de țigară

ce se risipea

învăluindu-ți chipul

pentru ultima oară.

(Căutare – fragment)

Nicu Ochiană reușește, în cele aproape 100 de pagini ale plachetei, să pună pe hârtie un curcubeu de trăiri personale, ca un adevărat magician al sentimentelor dezvăluite atât cât să atingă acele locuri ascunse din sufletul fiecărui cititor.

Sursa foto: pagina de facebook a autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *