Leonard Relea

luni

19

septembrie 2016

0

COMENTARII

Unii măgari dau din copite pe Facebook

Scris de , Postat în Gânduri, Opinii

măgari

“Un principiu: când treci pe lângă măgari nu uita că ei au copite”

(Ion Vlasiu – În spațiu și timp – IV)
Luni, 19 septembrie 2016

Ceea ce spune Ion Vlasiu cred că exprimă foarte bine rezumatul unei discuții pe care am avut-o ieri cu o persoană dragă. Era vorba despre exprimarea în spațiul virtual și agresivitatea nejustificată a limbajului. Cădem uneori în capcana de a deveni țintele unor persoane care consideră că dezechilibrele lor emoționale trebuie să mânjească oricând, oriunde și oricum.

Citiți și Despre Facebook, cu tristețe

Privind la spectacolul acesta sălbatic de pe Facebook am intrat de multe ori în dispute inutile. Apoi am învățat că discreția e mult mai sănătoasă.

Mă uit deseori cum persoane cu notorietate iau atitudine fată de anumite chestiuni ale zilei. Din păcate, de multe ori oamenii nu doresc decât să pară că sunt dirijorii unui cor virtual. Încearcă să se vadă în poziția liderilor de opinie, păstrători ai adevărului absolut, care nu pot accepta decât aplauzele/like-urile fanilor din listă. Pentru asta folosesc doar frânturi de poveste, condimentate cu păreri personale care exprimă așteptările majorității. Povestea este așezată într-un context convenabil, iar dacă apar argumentații care încearcă să corecteze, reacția este virulentă.

Nu mi se pare corect să falsifici informația în ansamblu prin eludarea unor elemente de detaliu, mai ales când ai o anumită notorietate și sunt mulți care sar cu LIKE-urile la fiecare strănut pe care îl lansezi.

Citiți și Cum se naște o trăsnaie pe Facebook

Oamenii nu vor să fie corectați, nu vor să fie contraziși nici măcar cu argumente, oamenii nu vor decât să fie aplaudați.
Înainte se aplauda doar în sălile de spectacole. Acuma pare că se aplaudă și în spațiul public. E un sentiment interesant să fii aplaudat/LIKE-uit pentru fiecare strănut. Te simți important și devii din ce în ce mai înverșunat.

Aplauzele te fac să crezi că ai dreptate. Chiar dacă știi că te folosești de mici tertipuri, de minciuni bine camuflate, mizând doar pe reacțiile emoționale ale fanilor. Cam așa cred că se simt și dictatorii. Iar la un moment dat se intră într-un joc periculos. Se postează orice trăsnaie pentru că fanii așteaptă o părere.

Citiți și Moartea nu are pagină de Facebook

În fine… Este un spațiu public în care riscăm să ne mai și împiedicăm, uneori ne julim un pic, iar alteori primim și câte o copită…  de la măgari.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *