Este TIMPUL lui Enescu (II)

Raluca Ştirbăţ Publicat la: 24-02-2015

La sfârșitul anului 2013, pre­ședintele Consiliului Judeţean Botoșani, Florin Ţurcanu, a declarat în repetate rânduri în presa locală că va cumpăra imobilul de la Mihăileni, pentru a‑l reabilita și introduce în circuitul turistic. Iată ce susţinea acesta: „Recunosc că a fost o lipsă de preocupare. Dacă noi nu o vom achiziţiona, va rămâne în paragină. Vom vedea exact care va fi preţul aprobat de expert și după aia vom găsi și bugetul pentru așa ceva” (Jurnalul Regional, TVR Iași, decembrie 2013).

În data de 20 decembrie 2013, Florin Ţurcanu a dat o dispoziţie prin care s‑a întocmit o comisie de negociere a preţului de cumpărare a imobilului „Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu”, compus dintr‑un teren cu o suprafaţă de 895 mp și o construcţie cu o suprafaţă de 105 mp.

Comisia, alcătuită din 12 mem­bri, ar fi trebuit să negocieze modul în care urmau să fie suportate cheltuielile legate de procedura de vânzare‑cumpărare, precum și modalitatea de plată a preţului convenit. Ea trebuia să‑și înceapă activitatea la data de 15 ianuarie 2014.

Casa – magazie şi hambar

Echipa revistei de cultură con­temporană TIMPUL a pornit la drum în luna aprilie 2014, pentru a vedea cum este soluţionată această problemă naţională.

Prima oprire a fost la Consiliul Judeţean Botoșani. Timp de o săptămână încercaserăm să stabilim o întâlnire cu domnul Florin Ţurcanu, dar acesta avea multe alte lucruri importante de rezolvat la București. Am stat de vorbă cu proaspătul numit în funcţia de vicepreședinte, Cristian Achiţei. De la centru, lucrurile se văd în felul următor: „Comisia alcătuită trebuie să intre într‑o negociere cu proprietarii. Aici apare toată problema, pentru că sunt doi proprietari. Am auzit că domnul Botez dorește să cedeze partea lui. Nu știm care este situaţia cu celălalt proprietar. […] Este o cumnată de drept a domnului care plătește impozitele și taxele”.

Din ceea ce spune domnul Achiţei înţelegem că nu s‑a înaintat absolut deloc în privinţa acestui demers, iar unul dintre proprietari este de negăsit. „Este monument de patrimoniu: pe noi legislaţia fiscală nu ne lasă să investim acolo până nu re­zolvăm partea juridică a pro­prietăţii imobilului respectiv. Ori proprietar, ori administrator al clădirii. Consiliul Judeţean își propune să fie proprietar al clădirii”, a adăugat vicepreședin­tele Achiţei.

Cu toate acestea, casa copilăriei lui Geor­ge Enescu stă să se dărâme, dacă nimeni nu intervine urgent. Reamintim că imobilul din Mihăileni are în acest moment doi proprietari. Doctorul Botez deţine actualmente o treime din proprietate și luptă alături de pianista Raluca Știrbăţ pentru salvarea și transformarea casei în muzeu. Celelalte două treimi au fost înstrăinate, iar actul de vânzare‑cumpărare din 4 ianuarie 1974 a fost întocmit în condiţii nu foarte clare, din moment ce documentul semnat de Enescu stipula clar: „Imediat ce ea sau copiii ei vor părăsi Mihăilenii, casa îmi va fi restituită în bună stare, ţinând socoteală de vechime”. Cei care deţin la ora actuală cele două treimi din casă au făcut actele pe numele unui cumnat, Rusu George din Galaţi (probabil din cauza faptului că până în 1989 nu puteau deţine două proprietăţi). Aceștia nu s‑au îngrijit deloc de întreţinerea clădirii. Dimpotrivă, au folosit‑o ca magazie și hambar.

„A fost un timp de gândire, dar nu a mai venit nimeni”

Distanţa dintre Botoșani și Mihăileni poate fi parcursă în 40‑50 de minute cu mașina. Ajunși la faţa locului, imaginea casei copilăriei lui George Enescu este mai mult decât dezolantă. Pe zi ce trece, imobilul se degradează, pentru că de peste 40 de ani nimeni nu a mai avut grijă de el. Lângă imobil locuiește Cornelia Constantinescu, cumnata lui George Rusu, cel care deţine două treimi din casă. Aceasta susţine că‑l reprezintă și în cel mai scurt timp va întocmi un act prin care George Rusu, stabilit la Galaţi, îi va ceda toate drepturile asupra terenului și a casei (acţiune ilegală, casa fiind monument istoric, aceste „treceri pe alt nume” nu pot fi efectuate!). Din primele discuţii am aflat că, în urmă cu câteva zile, cerdacul din faţa casei s‑a prăbușit din cauza ploii. Am constatat că nu se mai poate pătrunde în casă nici prin faţă, nici prin spate, din cauza pereţilor dărâmaţi.

Mie nu mi‑ar conveni să se facă aici muzeu. Eu cred că ei urmăresc terenul. A fost cineva de la Consiliul Judeţean Botoșani așa, în treacăt, fără o ofertă clară. A fost un timp de gândire, dar nu a mai venit nimeni. Ei nu au discutat cu mine să le spun preţul. Am spus doar că sunt de acord să vând. Ei au spus că nu au nevoie de pământ. Au spus că vor veni cu un expert. Ar fi să vând doi metri de jur‑împrejur și intrarea. Nu vreau să vând mai mult. Eu aici am vrut să fac o casă. Să demolez tot și să fac altceva. Am plătit aici impozit pe toată suprafaţa timp de 40 de ani”, susţine cumnata lui George Rusu (sumele pentru impozit, în cazul acestei proprietăţi, sunt minime).

Prin urmare, reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au făcut o ofertă concretă pentru achiziţionarea imobilului.

Reprezentanţii primăriei din comuna Mihăileni doresc solu­ţionarea acestei situaţii pentru a se apuca de treabă. „Chiar dacă știa istoria, primăria nu putea să facă nimic. Dacă un proprietar vrea să‑și demoleze imobilul, nefiind clasificată, poate face acest lucru. Acuma nu se mai poate. Dacă o demolează, se ajunge la dosar penal. […] Drept să vă spun, suntem de unde am început”, a declarat Constantin Răileanu, viceprimarul comunei Mihăileni.

Și chiar așa este. Nu s‑a făcut nimic. Oare când va veni Consiliul Judeţean Botoșani cu o ofertă concretă și va conștientiza ce bogăţie inestimabilă deţine la Mihăileni?

Timp de trei săptămâni am așteptat un răspuns din partea Ministerului Culturii la o solicitare cu privire la această situaţie, dar acesta nu a venit. Explicaţia oficială: durează mult până se instalează noul ministru, Kelemen Hunor, și, oricum, sunt multe alte lucruri importante de rezolvat pe biroul acestuia. Se pare că imobilul de la Mihăileni are de așteptat.

Redacţia revistei TIMPUL a solicitat un punct de vedere și din partea Institutului Naţional al Patrimoniului cu privire la situaţia casei lui George Enescu de la Mihăileni.

În urma apariţiei unor articole în presă, la data de 16 ianuarie 2013, Institutul Naţional al Patrimoniului s‑a autosesizat, conform Legii 422/2001, și a transmis o solicitare Direcţiei de Cultură Botoșani prin care a cerut declanșarea procedurii de clasare a casei părintești a compozitorului George Enescu, propunând ca Institutul Naţional al Patrimoniului să realizeze documentaţia istorică, gratuit. Documentaţia a fost redactată și semnată de arh. Liviu Brătuleanu, a fost transmisă Direcţiei, aceasta a depus dosarul pentru clasare, iar Ministerul Culturii, în urma avizului favorabil al Comisiei Na­ţionale a Monumentelor Istorice, a clasat casa ca monument istoric, prin OMC nr. 2479/22.10.2013, în grupa valorică B.

Casa este în proprietatea particulară a două familii, care nu s‑au pus de acord dacă să o doneze sau să o vândă statului, una dintre ele pretinzând 300 de mii de lei noi! Acum, toate resorturile privind protejarea și introducerea casei într‑un program de restaurare sunt de compe­tenţa Direcţiei Judeţene pentru Cultură. În opinia directorului Institutului Naţional al Patri­moniului, domnul Radu Petre Năstase, în această situaţie, există trei variante: 1. Proprietarul vinde casa, caz în care se exercită dreptul de preempţiune al statului, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, care o achizi­ţionează în locul cumpărătorului. 2. Proprietarul nu vinde, dar solicită sprijinul pentru restaurare/amenajare. 3. Proprietarul nu face nimic pentru monument, caz în care Direcţia pentru Cultură și Poliţia de Patrimoniu intervin pe procedură de urgenţă și obligă proprietarul să ia măsurile obligatorii pentru scoaterea din pericol și conservarea casei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe