Karim Rashid, designerul care a schimbat lumea

Adina Scutelnicu Publicat la: 24-02-2015

Caracterizat de forme moi, organice, prietenoase, ce sugerează tac­tilitate, extrem de confortabile vizual, minimalismul senzual al lui Karim Rashid „democratizează” designul, dezvoltând un nou limbaj, o nouă semantică și chiar o nouă estetică. „Prea mult timp designul a aparţinut numai elitelor sau unor culturi insulare. Vreau să fac parte din viaţa cât mai multor oameni, cărora să le arăt că lumea poate fi un loc mai inspirat și mai creativ”, ne‑a mărturisit în exclusivitate celebrul artist. Excentric, surprinzător și extrem de prolific, creatorul a peste 3 000 de piese de design răspândite în peste 35 de ţări, Karim Rashid a creat pentru Audi, Toyota, Prada, Giorgio Armani, Davidoff, Issey Miyake, Kenzo, Georg Jensen, Umbra, Samsung și, mai nou, Hyundai, ca să amintim doar câ­teva branduri. Piese create de Karim Rashid se află în colecţiile permanente a 14 muzee de artă din lume, printre care Museum of Modern Art (MoMA) din New York și San Francisco, Brooklin Museum of Art, Centrul Cultural „Georges Pompidou” din Paris, Montréal Museum of Decorative Arts.

Designul unei cariere de excelenţă

Karim Rashid s‑a născut în 1960, la Cairo, dintr‑un tată egiptean și o mamă englezoaică, și a crescut la Londra și Toronto. După ce a obţinut diploma de licenţă în design industrial la Universitatea Carleton din Ottawa, și‑a continuat studiile în Italia, avându‑i ca maeștri pe arhitectul și designerul italian Ettore Sottsass și designerul Benedetto Rodolfo. Din 1993 locuiește și creează la New York. La vârsta de 30 de ani cunoștea deja gloria, graţie proiectelor realizate pentru Umbra (Garbo și Oh Chair). Karim Rashid ne‑a povestit că succesul a venit în urma unei „călătorii etapizate”, dar bazele ca­rierei sale au fost constituite de designul de ambalaj – cum ar fi cel pentru cosmeticele Issey Miyake (este cel puţin surprinzător că un brand japonez renumit a apelat la serviciile unui designer nord‑american, deoarece designul japonez de ambalaj este renumit în toată lumea pentru calităţile sale estetice) – și designul de mobilier (colaborarea cu Nambé i‑a adus medalia de platină pentru Excelenţă în Design). Ulterior, preocupările sale s‑au extins până la modă și muzică, deși designul industrial a rămas constanta și forţa mărcii Karim Rashid.

„Gândirea conservatoare nu te ajută! Separă‑te de ceilalţi!”

„Cel mai celebru designer industrial din toate Americile”, cum l‑a intitulat revista Time, Karim Rashid nu numai că a înţeles importanţa designului, dar l‑a și „democratizat”. „Aceasta este marea provocare în design: să creezi ceva original, care să fie accesibil tuturor consumatorilor, să intre în vieţile oamenilor și să le dea sentimentul unei experienţe plăcute și elevate. Scopul meu este să rafinez simţul estetic uman și să încerc să modelez o lume mai bună”, ne‑a mărturisit designerul. Deși s‑a recunoscut un admirator al „marilor pluraliști”, după cum i‑a denumit pe Pierre Cardin, Le Corbusier, Oscar Niemeyer, André Courrèges etc., Karim Rashid afirmă că, atunci când caută inspiraţia, privește în interior. „Sunt inspirat de copilăria mea, de toţi profesorii pe care i‑am avut vreodată, de fiecare proiect la care am participat, de fiecare oraș vizitat, de fiecare spectacol văzut, de fiecare cântec, gust, priveliște, sunet și sentiment. Dar tot ce avem este prezentul și, cu cât ne înconjurăm mai mult de el, cu atât suntem mai vii. Cred că ne putem controla soarta. Încurajez pe toată lumea să‑și ia viaţa în propriile mâini și să‑și modeleze destinul. Designul este expresia viitorului și îmbunătăţește societatea și comportamentele umane. Toate obiectele pe care le‑am creat sunt o extensie a filosofiei mele”, ne‑a mărturisit celebrul designer. „Fii inteligent, fii răbdător, în­vaţă să înveţi, fii foarte practic, dar impregnat de poetică, estetică și noi paradigme pentru schimbarea ta de viziune. Gândirea conservatoare nu te va ajuta să crești. Separă‑te de ceilalţi! Trebuie să gă­sești un nou limbaj, o nouă seman­tică, o nouă estetică, să experimentezi materiale și abordări comportamentale noi. Amintește‑ţi întotdeauna aspectele umane evidente ale produsului tău, cum ar fi emoţia, ușurinţa utilizării, progresul tehnologic, umorul și chiar un spirit dinamic pozitiv. Asta le lipsește multora dintre produsele așa‑zis «de linie»: nu reflectă preocuparea pentru aspect sau ergonomie. Se aliniază celorlalte produse de gen și vor avea o viaţă scurtă, care nu surprinde spiritul timpului lor”, a mai subliniat Karim Rashid.

 

Libertatea de a schimba lumea

Fie că proiectează modele pentru tapete, bijuterii, corpuri de iluminat, mobilier stradal sau de interior, electrocasnice, amenajări interioare sau arhitectură, Karim Rashid combate șabloanele tradiţionale, reușind să aducă prezentul în design, într‑un mix artistic inconfundabil de forme și culori. Piesele sale reușesc să se distingă în peisajul designului contemporan prin formele inedite, materialele și tehnologiile momentului și nu în ultimul rând prin culorile vibrante. Poate că galbenul, rozul sau violetul reprezintă pentru mulţi creatori culori dificile, dar dezinvoltura cu care le armonizează sau antagonizează Karim Rashid i‑a adus aprecieri din partea unor clienţi exigenţi, ei înșiși iniţiatori și promotori ai designului de elită, cum ar fi Bernini, Alessi, Audi, Artemide, Prada, Sony, Kenzo, Davidoff, Miyake, Toyota, Hyundai, Armani, Capellini și mulţi alţii. Este „abonat” al premiilor internaţionale din design (menţionăm doar Red Dot Design, Industrial Design Excellence Award, Chicago Athenaeum Good Design Award). Unul dintre cele mai recente și mai nonconformiste proiecte pe care le‑a acceptat a fost proiectarea unei clădiri în New York, pe Madison Avenue, având forma unui diamant futurist uriaș, cu opt etaje, pentru care a realizat inclusiv amenajările interioare și mobilie­rul. Există voci care spun că mai multe celebrităţi s‑au arătat interesate de aceste apartamente, deși ideea există deocamdată doar în stadiul de proiect.

Dincolo de a fi numai un designer în vogă, Karim Rashid este considerat un artist multidisciplinar, ale cărui lucrări au intrat în colecţiile permanente ale unor muzee ilustre. În spatele acestor realizări se află însă un om care și‑a înţeles menirea de creator: „Sunt deschis și pozitiv, mai degrabă decât negativ. Sunt obiectiv, și nu subiectiv; extensiv, și nu intensiv; relaxat, și nu rigid. Am încercat și am reușit să trăiesc numai în prezent. Și, mai presus de toate, am reușit să fiu liber”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe