File din jurnalul unui ludic

Bogdan Ulmu Publicat la: 24-02-2015

Poate nu știaţi că s‑a făcut un top al… mamelor rele din literatură. Firește, aici întâlnim eroine celebre, precum Emma Bovary, Gertrude (din Hamlet), mama Lolitei, Sophie Portnoy (din cartea lui Philip Roth), mama vitregă a lui Hansel și Gretel…

Trebuie adăugate, desigur, eroinele tragediei antice, babele lui Balzac, ale lui Dickens, mama băieţilor din Soacra cu trei nurori, baba din Fata moșului…, gaiţele lui Kiriţescu, câteva meschine din Enigma Otiliei… ș.a.m.d.

Iată un subiect de teză doctorală!

*

Dintr‑un film, nu știu cât de credibil, aflu că vegetarian, la vechii indieni, însemna „vânător prost”.

Posibil… că vânătorul prost nu mânca vânat, deci carne.

De verificat totuși…

*

Pentru că tot vorbim despre mâncare… La Cluj, am mers la restaurantul Bulgakov. Eram plin de așteptări, de­oarece Maestrul și Margareta este una dintre cărţile mele de căpătâi.

Emblema localului: motanul Behemot. Meniul are bucate cu denumiri scoase din carte.

Din păcate, calitatea preparatelor este modestă. Partea bună ar putea fi însă popularizarea celebrei cărţi…

*

De câte ori apare în România disputa pe tema câinilor vagabonzi, deja cunoscuta babetă (zic „babetă” doar fiindcă a jucat în filmul Babette pleacă la război) Brigitte Bardot trimite mesaje de indig­nare. În primul rând, nu înţeleg îngrijorarea ex‑divei: când mor oameni mușcaţi de câini, venerabila comediană tace.

Apoi, pesemne că, de când o ignoră bărbaţii, doamna a cârmit‑o spre animale, astea neputând‑o refuza…

*

„Mitocanul s‑a născut ofensat”, spune Mihai Oroveanu, într‑un interviu apărut postum. Vorbește cu cuvintele mele…

*

Aţi observat câţi oameni confundă tinereţea cu regimul politic? „Era bine pe vremea lui Ceașcă!”, suspină aceștia, gândindu‑se, de fapt, că atunci aveau succes la femei. În plus, vârsta aplatiza toate necazurile.

Mă enervează și cei care au nostalgii de tipul „frumos era de 1 Mai! Ieșeai la defilare, apoi mergeai la mici și bere!”. Culmea e că nu găseai decât un sortiment de bere, caldă și acră, iar coada era de 30 de persoane. Micii erau… exagerat de mici și cam arși. Și totuși, era mai bine ca azi, când găsești zeci de sortimente de bere bună, iar micii au gramajul care trebuie!

Vara apucai odihnă doar la Căciulata și Govora, prin sindicat. Azi poţi merge‑n toată lumea, fără probleme. Și totuși, era mai bine atunci, zic derutaţii… Hm!

*

Într‑o farmacie veterinară, pe ușă e lipit un anunţ care mă intrigă ori de câte ori trec pe‑acolo: „Avem pastile contra cârtiţelor!”. Cum s‑o proceda cu ele?
Într‑o zi o să intru să‑ntreb…

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe