Urs de Aur pe „gheaţă subţire”

William Totok Publicat la: 24-02-2015

Marele premiu al Berlinalei a fost o surpriză. Nimeni nu se aștepta ca un film poliţist chinez să obţină nu numai Ursul de Aur, ci și un Urs de Argint pentru cel mai bun rol masculin, interpretat de actorul Liao Fan. Filmul regizorului chinez Yinan Diao, Bai Ri Yan Huo (Cărbune negru, gheaţă subţire), nu a fost un favorit al criticilor și nu s‑a bucurat de aprecierile favorabile unanime, cum s‑a întâmplat cu producţia americanului Richard Linklater, Boyhood (Copilărie), despre care lumea era sigură că va fi distins cu Ursul de Aur.

Filmul chinez prezintă acţiunile unui fost poliţist (Liao Fan), care descoperă urmele unei crime mai vechi. Într‑o spă­lătorie, dă peste o femeie care îi dez­văluie secretele care‑l ajută să lămurească împrejurările crimelor.

La conferinţa de presă ce s‑a desfășurat după gala de premiere, pe lângă felicitări și întrebări de complezenţă, regizorul Yinan Diao a avut parte și de o confruntare – pentru el, vizibil incomodă –, legată de realităţile politice din China. O jurnalistă din Iran l‑a întrebat în ce mod se resimte în China cenzura în cinema­tografie. Eschivându‑se de la un răspuns direct, Yinan Diao a încercat să explice că peste tot în lume există un control al producţiilor cinematografice. Probabil pentru a nu‑i deranja pe cenzorii activiști din ţara sa, regizorul a spus că Republica Populară Chineză se află pe calea cea bună, însă fără a da detalii în ce constă acest lucru.

Tot cu un Urs de Argint a fost distins un alt film chinez, Masajul orb, realizat de Lou Ye, pentru cea mai bună contri­buţie artistică. Filmul este o pledoarie pentru toleranţă și înţelegere și atrage atenţia asupra discriminării nevăzători­lor într‑o societate comunist‑capitalistă, moral dezaxată, în plină transformare econo­mico‑socială. Ca printr‑o minune, această peliculă a scăpat de foarfeca cenzorilor vigilenţi.

Boyhood, filmul regizorului american Richard Linklater, elogiat de critici și apreciat de publicul Berlinalei, a primit un Urs de Argint pentru cea mai bună
regie. Început în 2002, filmul constituie un experiment inedit. Timp de 14 ani, regizorul a lucrat cu aceleași personaje principale, urmărind destinul unei familii: o mamă despărţită de trei ori de parte­nerii săi, cu doi copii, un băiat și o fată.

Dintre cele patru producţii germane care au rulat în competiţie, filmul Kreuzweg (Drumul crucii), în regia lui Dietrich Brügge­mann, a fost distins cu un Urs de Argint pentru cel mai bun scenariu. Pelicula este un soi de pandant german al fil­mului lui Cristian Mungiu După dealuri (2012). Numai că în Drumul crucii acţiunea este plasată în comunitatea religioasă tradi­ţionalist‑catolică Frăţia Sf. Pius al X‑lea (Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X), urmărind soarta tragică a unei fete de 14 ani, ce devine victima unei religiozităţi excesive, care pierde din vedere factorul uman.

Marele Premiu al Juriului a fost acordat filmului din deschiderea Berlinalei, The Grand Budapest Hotel, în regia lui Wes Anderson, inspirat din scrierile lui Stefan Zweig. Acţiunea este plasată într‑un stat est‑european fictiv și respiră atmosfera unei lumi apuse, confruntată cu provocările unor dictaturi. Coproducţia anglo‑germană operează cu citate din cinematografia clasică și modernă (pe alocuri, filmul amintește de celebra ecra­nizare a nuvelei lui Thomas Mann, Moarte la Veneţia, în regia lui Luchino Visconti, din 1971), având în același timp puternice accente parodistice la adresa nostalgicilor perioadei interbelice, fiind presă­rată cu ironii deseori indescifrabile. Oas­peţii ciudaţi, administraţia și personalul hotelului acţionează ca niște marionete, devenind victimele și eroii unor întâm­plări neprevăzute. Filmul oscilează între genuri: nu e nici istoric, nici de acţiune, nici poliţist și nici de dragoste, fiind plasat într‑o lume artificială, trecătoare.

Dacă ar fi trebuit să nominalizăm un film pentru marele premiu, atunci Ursul de Aur i‑ar fi fost acordat lui Wes Anderson.

Cu Urși de Argint au mai fost distinse și filmul regizorului francez Alain Resnais, Aimer, boire et chanter (A iubi, a bea și a cânta), pentru inovaţie, precum şi cel al regizoarei japoneze Yoji Yamada, Chiisai Ouchi (Căsuţa), pentru cel mai bun rol feminin, interpretat de actriţa Haru Kuroki.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe