După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est

Andrei Cucu Publicat la: 24-02-2015

La sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, în cadrul proiectului anual După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est, organizat de Facultatea de Știinţe Politice și Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iași în colaborare cu Institutul de Studiere a Ideologiilor și revista Polis, au mai avut loc două evenimente.

Pe 25 martie, fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu și‑a lansat la Iași o serie de cărţi‑document, sub genericul Sânge și carne de om, despre ultimele săptămâni ale regimului comunist: Decembrie 1989. Drama unui minister, Acvariul groazei. Sibiu, decembrie 1989 și Enigma Mieilor. Iată ce a declarat fostul ministru: „În mine și în cărţile mele nu găsiţi ideea de senzaţional a jurnalistului și nici pe aceea de orgoliu a cercetătorului. Opinia mea, reflectată prin cele trei cărţi, nu validează opinia oficială referitoare la evenimentele din decembrie 1989. În nici una dintre cărţi nu o să găsiţi definite incidentele din ’89 ca fiind o revoluţie”. Lucrările au fost prezentate de prof. univ. dr. Sorin Bocancea, moderatorul evenimentului fiind prof. univ. dr. Doru Tompea.

Pe data de 10 aprilie s‑a desfășurat al șaptelea eveniment din cadrul proiectului: dezbaterea Învăţământul politico‑ideo­logic în România comunistă, în cadrul căreia s‑au analizat pilonii ideologici și metodele prin care Partidul Comunist Român și‑a făcut propagandă în sistemul de educaţie. În cadrul evenimentului au putut fi audiate două prezentări, susţinute de prof. univ. dr. Doru Tompea și de jurnalistul Dumitru Constantin. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului. În deschiderea dezbaterii, acesta a declarat că „învăţământul politico‑ideologic este o realitate în orice sistem politic. Dar, dacă într‑o societate democratică fiecare partid își face acele școli de vară, unde își pregătesc viitoarele elite politice, în vremea comunismului exista un singur partid, o singură ideologie, cea a clasei muncitoare. Propaganda era făcută de profesori, de cadrele universitare și sunt curios cum s‑au împăcat intelectualii cu ideologia clasei muncitoare”. Produsele știinţifice ale acestei dezbateri vor fi reunite într‑un volum colectiv ce va apărea în toamna acestui an la Editura Institutul European.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe