Startul SFR Timpul, ediția a V-a. Mircea Daneliuc , din nou în lumina reflectoarelor

Alexandru Mihai Publicat la: 24-02-2015

În perioada 20-24 mai, ieșenii au remarcat cu siguranță panourile și însemnele galbene ale festivalului Serile Filmului Românesc. Asociația Studenților Jurnaliști și revista Timpul au adus la Iași, pentru al cincilea an, filmele românești și au organizat întâlniri cu regizorii și actorii care le-au realizat. În seara zilei de 20 mai a avut loc deschiderea „medalionului Daneliuc”, cu filmele Marilena și Patul conjugal, care au rulat în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților. După vizionarea filmelor, regizorul Mircea Daneliuc și actrița Cecilia Bârbora au dialogat îndelung cu publicul.

Pentru a-l primi cum se cuvine pe marele regizor, echipa s-a întâlnit încă de dimineaţă la Casa de Cultură a Studenţilor. Au fost pregătite scena și ecranul, s-au montat instalaţiile necesare, s-au făcut probe de sunet și imagine.

Vizita lui Mircea Daneliuc la Iași a început după ora 12.00, când s-a dat startul festivalului cu o conferinţă de presă organizată la Primăria Municipiului Iași. Alături de Mircea Daneliuc și Cecilia Bârbora a mai fost prezent și scriitorul Alexandru Petria, care a semnat un volum de interviuri cu reputatul regizor, Convorbiri cu Mircea Daneliuc, apărut anul trecut la Editura Adenium. Printre susţinătorii evenimentului s-au numărat reprezentanţi ai Fundaţiei Iași – Capitală Culturală Europeană 2021, reprezentanţi ai Primăriei, ai Consiliului Judeţean și ai revistei Timpul. Mircea Daneliuc, Cecilia Bârbora și alţi oameni de cultură au fost de părere că festivalul este unul „sincer” și demn să continue, pentru că, după cum a afirmat regizorul, Iașul, și nu numai el, are nevoie de un festival de film românesc.

Conform agendei festivalului, la ora 16.00 a început proiecţia filmului Marilena, una dintre cele mai apreciate creaţii ale regizorului Daneliuc. Publicul a avut ocazia să urmărească drama unei femei, inspirată din romanul cu același nume. La final, regizorul a răspuns la întrebările publicului. Întrebat fiind „Ce este frumos la acest film?”, el a răspuns că menirea lui nu a fost să facă lucruri frumoase, ci adevărate. Marilena este filmul de suflet al actriţei Cecilia Bârbora, care a remarcat deficitul de interes faţă de filmele românești, dar și faptul că ne lipsesc cu desăvârșire sălile pentru proiecţii de film. De altfel, situaţia nefericită a cinematografiei românești este un punct asupra căruia atrag atenţia și organizatorii festivalului, prin iniţiativa acestui proiect.

Nostalgie, întrebări şi reacţii filmice

Un moment absolut inedit al serii l-a constituit întâlnirea lui Mircea Daneliuc cu un fost coleg de clasă. Aflat printre spectatori, acesta a fost recunoscut de regizor, iar dialogul s-a transformat într-o nostalgică evocare a altor vremuri. Cei doi nu se mai văzuseră de peste 40 de ani și, chiar dacă n-au arătat-o, întâlnirea le-a produs amândurora vii emoţii.

Al doilea film din programul SFR a fost Patul conjugal, o poveste despre adulter, despre puterea banului în societatea românească, despre modul în care au perceput românii democraţia instalată după 1989. De această dată, sala a fost aproape plină. Un aspect pe care îl semnalează și criticii despre publicul cinefil din România este faptul că mulţi spectatori pleacă înainte de a rula tot genericul din final. Festivalul încurajează și un anume comportament, de respect faţă de filme, în această privinţă.

Pentru tinerii din generaţia de după căderea comunismului, filmul a fost destul de greu de digerat. Creaţia cinematografică a lui Mircea Daneliuc este plină de simboluri, pe care „oamenii cu anumite lecturi și filme văzute le pot înţelege”. Astfel, un puști de 17-18 ani nu poate înţelege de ce pe atunci era ceva extraordinar să ai la robinet apă caldă. Privind mai profund, filmul nu surprinde doar un bărbat care își înșală soţia, ci și puterea de seducţie a banului și violenţa domestică.

Despre mesajul filmelor

Cea mai mare problemă legată de receptarea unui film, mai ales în cazul spectatorilor tineri, îl constituie mesajul peliculelor. Răspunsurile lui Mircea Daneliuc au făcut deliciul serii, prin ironia la adresa perioadelor grele ale societăţii românești, când spiritualitatea și-a pierdut esenţa. La ieșirea din sală, în aplauzele publicului, regizorul a participat la o sesiune de autografe. Una dintre confesiunile lui Mircea Daneliuc, care i-a animat atât pe organizatori, cât și publicul, a fost aceea că, exceptând Serile Filmului Românesc Timpul, urăște festivalurile de film și evită să participe la astfel de evenimente.

Emoţia pe care o vezi în ochii regizorului sau ai actorului atunci când este aplaudat la scenă deschisă, emoţia spectatorilor, a organizatorilor, dăruirea, buna dispoziţie, agitaţia, prezenţa unor oameni valoroși, rezonanţa dintre participanţi – fie ei organizatori, invitaţi sau spectatori –, toate aceste elemente au definit atmosfera SFR Timpul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe